search icon

Ελλάδα

Μέτρα για το Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων – Πρόστιμα ως €5.000

Όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από 4 άτομα και πάνω απαγορεύονται από σήμερα στις 5 τα ξημέρωματα ως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης - Επί ποδός η αστυνομία 

Ειδικό σχέδιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συγκεντρώσεων την ημέρα του Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο των μέτρων της αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

– διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πολιτική φωτιά έχει ανάψει η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε μια περίοδο που η συναίνεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολοτευση κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού μετά τους ανησυχητικά υψηλούς αριθμούς των 3.000 και πάνω μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 που καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η 17η Νοεμβρίου δεν απέχει πολύ από το τέλος του μήνα, οπότε και θα αποφασιστεί η άρση ή μη του lockdown. Οι εικόνες συγχρωτισμού, που προκύπτουν από τις συγκεντρώσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διάδοση του φονικού ιού, ωστόσο υπάρχουν οι φωνές που ενθαρρύνουν καταστάσεις ανυπακοής και μοιάζουν με προτροπή για συμμετοχή σε πορείες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν πάντως ξεκάθαρος. Σε κάθε τόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διεμήνυσε ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θα γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επιχείρηση εκκένωσης σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη ώστε να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονταν στα κτίρια.

Μετά ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια για την επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να αποτραπεί η πορεία είναι συνδεδεμένο με τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίοι έκριναν ότι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει, πάντως, ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου φέτος θα πρέπει να τιμηθεί με μια λιτή τελετή, ενώ κάλεσε τα κόμματα να μη συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις, ούτε και να ενθαρρύνουν πολίτες να βγουν στους δρόμους. «Δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση τέτοια συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για να προστατευθεί η δημόσια υγεία δεν έγιναν ούτε οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το Πολυτεχνείο, έχει δηλώσει ότι «σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου

Η πρώτη σύγκρουση με την κυβέρνηση προέκυψε από το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη σύλληψη βουλευτών του κόμματος, «που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι η πορεία για το Πολυτεχνείο «εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση». Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «και φέτος δεν έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή».

Σε εκείνο το σημείο, ο ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι «αυτό κάνουν και φέτος σε ειδικές συνθήκες. Οι συνθήκες που καθορίζονται από τους υγειονομικούς είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατά στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πως οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις» τόνισε.

Στο μεταξύ, πολλές οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες αναρχικών, έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα για την Πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΣΣΠ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (ΑΠΟ) και άλλες συλλογικότητες καλούν στην Αθήνα και σε προσυγκέντρωση ανήμερα της επετείου, στις 14:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια στιγμή, φοιτητικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστές, οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Τα καλέσματα για τη συμπρωτεύουσα ξεκινούν από τις 15:30 και αφορούν το Πολυτεχνείο ΑΠΘ.

Συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Καβάλα, η Πάτρα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και η Κομοτηνή.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

-Επιστρεπτέα IV: Δάνειο και επιχορήγηση €1.000 και άνω για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

-«Άσυλο» στην ΕΕ ζητούν οι τράπεζες του City: Η ευκαιρία της Αθήνας

-Χρυσοδάκτυλος… υπάλληλος της Microsoft άρπαξε 10 εκατ. και αγόρασε Τesla και παραθαλάσσιο σπίτι

Exit mobile version