Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Για την Τετάρτη, έχει οριστεί διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει την τροπολογία, η οποία προέβλεπε ότι 5 μέρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ για οριστική αδειοδότηση των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν.

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν το «μαύρο» σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Οι σχετικές ρυθμίσεις που υπογράφονται από τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

1. Επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την DIGEA και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει. Συγκεκριμένα, ως προς το ποινικό σκέλος, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά, ενώ στα διοικητικά προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως ένα εκατ. ευρώ και κατάσχεση μηχανημάτων.

2. Επιπροσθέτως για τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αδειοδοτούμενων καναλιών προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

3. Δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

4. Αντί του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί, περνάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr