search icon

Ελλάδα

Μερική άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση

Δείτε το ΦΕΚ  με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Τα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει στα 10.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ στους 435 

Βαριά επιδημιολογική σκυτάλη παραδίδει αύριο ο Ιανουάριος στον επόμενο μήνα του έτους, με πάνω από 2.500 νεκρούς λόγω της λοίμωξης COVID-19 και περί τους 5.000 ασθενείς στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 1.000 σε ειδικές Μονάδες.

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, εκτιμάται ότι μέσα από μια πορεία με διακυμάνσεις, υφέσεις και εξάρσεις, θα μειωθεί το φορτίο που σηκώνει η χώρα λόγω του κορωνοϊού, εκτός εάν η υπό παραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.2, κάνει την ανατρεπτική εμφάνισή της.

Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί αναμένουν την αποκλιμάκωση του πέμπτου πανδημικού κύματος, με τον ρυθμό της όμως να εξαρτάται σημαντικά από εκείνον των εμβολιασμών – όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνονται, τόσο θα υποχωρεί η πανδημία.

Στην ύφεση θα επιδράσει και η χορήγηση των αντιικών χαπιών, της πρωτοποριακής κατ’ οίκον θεραπείας για ασθενείς με λοίμωξη COVID, που ξεκινά από αύριο στοχεύοντας στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών και στην ανακούφιση του επιβαρυμένου συστήματος υγείας – παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ COVID. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα, στο τέλος Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει στα 10.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους 435.

Ο Ιανουάριος μάς αποχαιρετά με τουλάχιστον 150.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή με ισάριθμο πληθυσμό ατόμων με ενεργή λοίμωξη COVID-19 και με χαρακτηριστικό τους ότι σε όλα πλέον ανιχνεύεται ως «απόλυτη κυρίαρχη» η μετάλλαξη Omicron. Η τελευταία αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού εμφανίζει σημαντικά υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση, αλλά και αυξημένη συχνότητα επαναμολύνσεων τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό στο παρελθόν. Επίσης, ευθύνεται πλέον και για το 80% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τη σοβαρή ή ακόμη και μοιραία επίπτωσή της στους ανεμβολίαστους και δη σε εκείνους ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Δύσκολη πορεία

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 18.000 νέα κρούσματα την ημέρα, αριθμός χαμηλότερος από εκείνον της αμέσως προηγούμενης, που οι ειδικοί αποδίδουν και στους μειωμένους εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα που έδωσε την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται στη Θράκη και σε κάποια νησιά».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι το πέμπτο κύμα στην Ελλάδα έχει μπει στο λεγόμενο «πλατό», δηλαδή σε μια φάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων. Αυτό επέτρεψε την έναρξη απελευθέρωσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά και αφορούν βασικά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης, από σήμερα το ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση θα είναι ελεύθερο, ενώ επανέρχεται η μουσική. Ωστόσο, παραμένει ο περιορισμός απαγόρευσης των ορθίων και επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Παράλληλα, μένουν ως έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα, όπως οι περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και η χρήση μασκών αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό της εστίασης. Θα επανεξεταστεί την καινούρια εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Στους χώρους λατρείας, τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Τα μέτρα για τη διασκέδαση

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 από τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

-Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

-Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

-Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Η σταθεροποίηση προφανώς είναι επιθυμητή στη δύσκολη πορεία που διανύουμε, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι την τελευταία εβδομάδα -στην οποία κυριάρχησε το κύμα της κακοκαιρίας μαζί με το κύμα της πανδημίας- η αποκλιμάκωση επιβραδύνθηκε. «Τις τελευταίες έξι ημέρες καταγράφηκε σημαντική μείωση στην ταχύτητα πτώσης του πανδημικού κύματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης COVID, ο δείκτης Rt, από 0,66 που ήταν την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ανέβηκε στο 0,91 την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Με βάση τα μοντέλα μας, ο δείκτης αυτός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και το επόμενο 15νθήμερο φτάνοντας το 1.

Αυτό σημαίνει ότι γύρω στις 14 Φεβρουαρίου αναμένεται μικρή έξαρση και στη συνέχεια νέα υποχώρηση της πανδημίας μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Η υποχώρηση των κρουσμάτων θα αποτυπωθεί και στον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη των διασωληνωμένων, με τον καθηγητή να προβλέπει τη μείωσή τους από 603 που ήταν προχθές, στους 455 έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως εξηγεί, το προγνωστικό μοντέλο συνυπολογίζει τις καιρικές συνθήκες και τον ρόλο τους στη μετάδοση της λοίμωξης COVID, την απόκριση των πολιτών στα μέτρα αποστασιοποίησης και προστασίας τους από τον κορωνοϊό και τον ρυθμό εμβολιασμών. Διευκρινίζει δε ο ειδικός ότι η κακοκαιρία «Ελπίδα», που προφανώς επηρέασε το πανδημικό κύμα, δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη, καθώς θα χρειαστούν οι επόμενες ημέρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο που άφησε. «Θεωρείται σχεδόν βεβαίο ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω της κακοκαιρίας εφαρμόστηκε ένα άτυπο lockdown, με δραστικό περιορισμό των κοινωνικών επαφών, με τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.

Αλλά και με μειωμένο αριθμό ελέγχων για τον κορωνοϊό, συνεπώς και με λιγότερο ευκρινή εικόνα για την πανδημία. Αναμένουμε λοιπόν ως θετική τη μείωση και εντείνουμε τους εμβολιασμούς για να βοηθήσουμε να συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης. Με την πορεία των κρουσμάτων να καταγράφει ύφεση και έξαρση, ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτιμά ότι στα μέσα Φεβρουαρίου ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα 16.000 ημερησίως, θα σημειωθεί μια μικρή αύξηση το αμέσως επόμενο δεκαήμερο, και θα υποχωρήσουν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες του μήνα, πέφτοντας έως και τα 10.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση.

Τι δείχνουν τα μοντέλα Τζανάκη

Την αποκλιμάκωση στα 10.000 κρούσματα έως το τέλος Φεβρουαρίου δείχνουν και τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Νικολάου Τζανάκη. «Αυτό είναι το καλό σενάριο για το επόμενο διάστημα. Να έχουμε δηλαδή μια αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας, που μέχρι το τέλος του μήνα θα οδηγήσει στα περίπου 10.000 κρούσματα κατά μέσο όρο», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής, προσθέτοντας όμως και το λιγότερο καλό σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό, «ενδεχομένως να ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών στην Ευρώπη, που βλέπουμε, για παράδειγμα, με τη μετάδοση της υποπαραλλαγής Omicron, BA.1, και να έχουμε και πάλι υποτροπή της πανδημίας. Μέχρι στιγμής είναι γνωστά και επιβεβαιωμένα δύο περιστατικά με αυτή την υποπαραλλαγή στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα που δεν έχουν ανιχνευτεί. Εκτιμώ ότι το επόμενο 10ήμερο θα αποσαφηνιστεί και αυτό το θέμα, θα γνωρίζουμε την εικόνα αναφορικά με την υποπαραλλαγή της Omicron», εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα με την αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία εντείνεται και η αγωνία για το πώς θα υποχωρήσουν οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι – οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» που είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ασθενών ανά ημέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12% αποδίδεται και στην κυριαρχία της Omicron στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και με την κυριαρχία της Omicron, το 20%-25% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Delta. Σημειωτέον ότι η συντριπτική πλειονότητα των πάνω από 2.400 νεκρών του Ιανουαρίου νόσησαν λόγω της μόλυνσης με Delta.

Τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι όσοι κατέληξαν μετά από νόσηση με κορωνοϊό με παραλλαγή Omicron ήταν υπερήλικες και με πολλές συννοσηρότητες. Ηπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών – προχθές ήταν 605. Ο αριθμός των ασθενών που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός: ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου ήταν 96 νεκροί την ημέρα.

«Οσο υποχωρεί η μετάλλαξη Delta, εκτιμούμε ότι θα υποχωρούν και οι διασωληνωμένοι, καθώς προκαλούσε σοβαρότερη νόσηση και οδηγούσε στις ΜΕΘ. Ομως η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Omicron δεν είναι σίγουρα κοινό κρυολόγημα. Προκαλεί ήπια νόσο, αλλά στους εμβολιασμένους. Επομένως, κάποιοι, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και φυσικά θα κινδυνεύσουν. Η δεξαμενή των περίπου 300.000 ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών θα συνεχίσει να δίνει σοβαρές νοσηλείες και θανάτους. Ομοίως ο πληθυσμός εκείνος που δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Οσο δεν αυξάνονται οι εμβολιασμένοι αυτής της ηλικιακής ομάδας, τόσο θα επαναλαμβάνεται αυτό το θλιβερό μοτίβο», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Οι θάνατοι είναι ένας άλλος δείκτης που προβληματίζει ιδιαίτερα, με τους αριθμούς των νεκρών να υπενθυμίζουν με τον πιο σκληρό τρόπο την επικινδυνότητα του κορωνοϊού όπως και τη θωράκιση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα, και αυτή την εβδομάδα αναμένεται υψηλός αριθμός θανάτων, κάτι που θα συνεχιστεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου, με σταδιακή μείωση από τους 96, που είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος, στους 70.

Ωστόσο, ο αργός εμβολιαστικός ρυθμός μπορεί να διατηρήσει υψηλά τις εισαγωγές, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους και να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την αποκλιμάκωση της πανδημίας, φτάνοντας και στο τέλος Μαρτίου.

Για την αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες, εκτός από τη συμμαχία του καιρού και την τήρηση των μέτρων, απαιτείται και η διενέργεια τουλάχιστον 50.000 εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης όπως και εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Οι 28.500 εμβολιασμοί τρίτης δόσης που έγιναν για παράδειγμα την περασμένη Πέμπτη, από τους υψηλότερους της δύσκολης λόγω της κακοκαιρίας εβδομάδας που πέρασε, είναι παράδειγμα προς αποφυγή για τους αρμόδιους και τους πολίτες εάν ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση ως τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, εκτός από το υπερόπλο του εμβολίου, μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τη λοίμωξη COVID θα είναι από αύριο διαθέσιμη στους ασθενείς: πρόκειται για αντιικά χάπια που θα λαμβάνουν ως θεραπεία κατ’ οίκον.

Οι αντιικές θεραπείες (τόσο τα χάπια μολνοπιραβίρης της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, MSD στην Ελλάδα, όσο και εκείνα της Pfizer, που θα είναι διαθέσιμα σε δύο μήνες), παρότι αναπτύχθηκαν πριν από την εμφάνιση της Omicron, διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους. «Αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των λοιμώξεων του κορωνοϊού στο σπίτι, που σταδιακά θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των επιβαρυμένων νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι η χορήγησή τους από αύριο μέσω της ειδικής πλατφόρμας στους ασθενείς που τα χρειάζονται θα μειώσει έως και 30% τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 5.700 συσκευασίες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την πανδημία, ενώ μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που αναμένεται σύντομα, θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά. Η μολνοπιραβίρη αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού με επακόλουθο τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου στον οργανισμό, μειώνοντας κατά 30% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και/ή θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19.

Η δοσολογία είναι 8 χάπια ημερησίως σε χρονική κατανομή ανά 12 ώρες και η διάρκεια της θεραπείας 5 ημέρες. Η χορήγηση πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών από την επιβεβαίωση της λοίμωξης COVID-19 με rapid ή PCR test. Οι ασθενείς θα υποβάλλουν μέσω του θεράποντος ιατρού το αίτημα για τη θεραπεία και αμέσως μετά την έγκριση του αιτήματος (δεν θα ξεπερνά τις 24 ώρες) θα λαμβάνουν τα χάπια μέσω courier ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Σε ποιους θα χορηγούνται

Τα αντιικα χάπια θα χορηγούνται σε ενηλίκους που έχουν έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID:
■ Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
■ Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
■ Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
■ Κυστική Ινωση
■ Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
■ Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
■ Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
■ HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
■ Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
■ BMI > 35
■ Χρόνια νεφρική νόσος
■ Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
■ Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
■ Διαβήτης υπό θεραπεία
■ Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
■ Χρόνια ηπατική νόσος
■ Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
■ Θαλασσαιμία
■ Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνικό: Στις ράγες και ο Πύργος με γραφεία, ξενοδοχείο και «branded» κατοικίες αξίας άνω των €200 εκατ.

Προς τετραπλή «ανάσα» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πώς «ναυάγησε» η πρόταση μομφής: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο

Exit mobile version