search icon

Ελλάδα

Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο – Εκκενώνεται προληπτικά το χωριό Βρίσα (vid)

Έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού

Η μεγάλη φωτιά συνεχίζει καίει στη νότια Λέσβο, στο δυτικό μέτωπο προς τη Βρίσα, έχοντας καταστρέψει από χθες περί τις 13.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Σύμφωνα με το Lesvosnews, με απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός της Βρίσας. Εκεί έχουν επικεντρωθεί από το πρωί της Κυριακής οι προσπάθειες της πυροσβεστικής – στην περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αχλάδας, ανάμεσα σε Βρίσα και Βατερά, όπου έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό.

Στο μεταξύ, τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από τα ξημερώματα της Κυριακής έχουν συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των μετώπων, καθώς μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νότια προς Βατερά και αν οι φλόγες περνούσαν, θα κινδύνευαν πολλές κατοικίες, αντιμετωπίστηκε άμεσα, ενώ δεν υπάρχει, πλέον, κίνδυνος και για τον οικισμό Σταυρό.

Αυτή τη στιγμή ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο. Από εδάφους, επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Τόνισε ότι στον οικισμό Βατερά ο οποίος δεν απειλείται, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο που κινείται παράλληλα με το χωριό Βρίσα ωστόσο δεν απειλούνται σπίτια. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, ενώ αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή τόνισε ότι είναι ανυπολόγιστη.

Στο μεταξύ, όσοι παραθέριζαν στο χωριό Βατερά, επιστρέφουν σήμερα Κυριακή για να πάρουν τα πράγματά τους, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε περισσότερους από 40 στύλους. Πάνω από 450 τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση του χωριού, μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη.

Διαβάστε ακόμη:

Η Tesla εγκαταλείπει το bitcoin – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει ο Μασκ

Ποια ελληνικά νησιά καταρρίπτουν τα ρεκόρ του 2019

Ενεργειακή ασφάλεια με λιγνίτη, LNG και έλεγχο στην κατανάλωση

Exit mobile version