Κατηγορηματική ότι η πρόταση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στην Ελλάδα το 2021 με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821 δεν σημαίνει αναγνώριση της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα)» είπε η υπ. Πολιτισμού στον ΣΚΑΪ.
Η κυρία Μενδώνη υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «από τη στιγμή που θέτει η Μελίνα Μερκούρη το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο, η Ελλάδα δηλώνει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν. Η κλοπή δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανένα δικαίωμα. Από τότε η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και άρα δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομή ούτε την κατοχή στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα προς τη βρετανική κυβέρνηση, ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ανέφερα».
Επιχειρώντας να εξηγήσει τι θα σημαίνει τυχόν αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, η κυρία Μενδώνη είπε ότι «εάν δεχτούν οι Βρετανοί, αυτό σημαίνει ότι κάμπεται η απόλυτα αρνητική στάση τους. Εάν αποδεχθούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει διαχρονικά η Ελλάδα, σημαίνει ότι η άκαμπτη στάση αρχίζει σιγά-σιγά να κάμπεται».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «ετοιμάζουμε τον φάκελο για να υποβληθεί το αίτημα όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός» ενώ ερωτηθείσα αν υπήρξε προεργασία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία απάντησε ότι «σε επίπεδο υπηρεσιακό γίνονταν κινήσεις. Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια προσπάθεια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας».
Βρετανικό Μουσείο: Αυτή είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε τον δανεισμό
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου εξέφρασε μέσω των «ΝΕΩΝ», τη θέση του οργανισμού, απέναντι στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» ανέφερε η εκπρόσωπος του Μουσείου, ενώ επισημάνθηκε πως οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.