Διπλά διεπιστημονικά πτυχία, δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από προγράμματα σπουδών άλλων τμημάτων με βάση το «Ελληνικό Erasmus», Επαγγελματικά μεταπτυχιακά και Βιομηχανικά διδακτορικά, ενίσχυση ερευνητικής δραστηριότητας, προσέλκυση Επισκεπτών Καθηγητών και Ερευνητών από το εξωτερικό, αυτοματοποιημένη αναγνώριση πτυχίων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
«Είναι πολλές οι τολμηρές αλλαγές του νομοσχεδίου» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά συγκράτησε από το νομοσχέδιο, την άρση των στεγανών μεταξύ των τμημάτων και των σχολών. «Αυτό το οποίο αποκαλούμε το εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, αν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν μηχανικό παραγωγής να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφικής, να μπορέσουμε να διευρύνουμε το γνωστικό πεδίο των φοιτητών μας» εστιάζοντας και στην πρακτική άσκηση των επαγγελματικών μεταπτυχιακών.
Ενας φοιτητής της Νομικής Αθήνας θα μπορεί για παράδειγμα να σπουδάσει για ένα εξάμηνο στην Νομική Θεσσαλονίκης ή και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και οι επιδόσεις του στα μαθήματα αυτά να προσμετρηθούν ως πιστωτικές μονάδες για τη λήψη του πτυχίου του
Το ελληνικό «Erasmus», δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν έως ένα ποσοστό μαθήματα από άλλες σχολές από αυτές που φοιτούν αλλά και τα βιομηχανικά διδακτορικά στα Πανεπιστήμια, τα οποία συνδέονται με την αγορά εργασίας για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καθιερώνεται η κινητικότητα για τους φοιτητές, ενώ η πρακτική άσκηση θα είναι με ασφάλιση και μικρή αμοιβή και θα προσμετράται για τη λήψη του πτυχίου. Σε κάθε Πανεπιστήμιο θα ιδρυθεί και Γραφείο Πρακτικής Ασκησης που θα εποπτεύει τις διαδικασίες και θα διευκολύνει τους φοιτητές.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr