Μετά τη σύντομη ανάπαυλα της Καθαρής Δευτέρας, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Και μπορεί η απόφαση της Βουλής για το αν και ποιοι θα παραπεμφθούν στην υπόθεση Novartis να επισκιάζει τα πάντα, αλλά το Σκοπιανό δεν πάει πίσω.
Εκτός από τις καθημερινές πλέον ζυμώσεις, τον πυρετό διαβουλεύσεων και τις εκατέρωθεν δηλώσεις που κρατούν ζωντανή τη διαπραγμάτευση, αυτή την εβδομάδα θα λάβουν χώρα δύο σημαντικές εξελίξεις: η πρώτη είναι ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η συνάντηση ανακοινώθηκε επισήμως από την καγκελαρία με θέμα συζήτησης: «τις διμερείς σχέσεις και τα τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής». Παρ’ ότι δεν αποτελούσε και κάποιο μυστικό, πλέον δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι και το Βερολίνο ανήκει στους ισχυρούς δυτικούς παίκτες που όχι μόνο επιθυμούν επίλυση αλλά και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η δεύτερη εξέλιξη της εβδομάδας είναι μία πιθανή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γείτονα χώρα. Θα είναι η πρώτη εδώ και σχεδόν 12 χρόνια. Αν πραγματοποιηθεί, μάλιστα, θα πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ σε μόλις οκτώ ημέρες. Η ημερομηνία που ακούγεται εντόνως είναι 22/02, δηλαδή Πέμπτη (δεν αποκλείεται και να μετατεθεί για τις αρχές Μαρτίου). Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα πάει με άδεια χέρια, καθώς υποτίθεται ότι θα παραδώσει το περίφημο σύμφωνο. Επίσης, πριν από το τέλος του μήνα, θα προχωρήσει και η ελληνική χειρονομία καλής θέλησης και, συγκεκριμένα, η κύρωση από τη Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και η προώθηση της υποψηφιότητας της γείτονος για την Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου.
Παρά τις πιέσεις, όμως, και την καλή διάθεση που χωρίς αμφιβολία επικρατεί, τα πράγματα δεν φαίνονται απλά. Η ελληνική πλευρά πίσω από τις διαβεβαιώσεις και την αισιοδοξία των Σκοπίων παρατηρεί ένα αναμάσημα, χάσιμο χρόνου, αλλά και αδιαλλαξία που στόχο έχει το «στρίμωγμα» της Ελλάδας να κλείσει άρον άρον το ονοματολογικό. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετεί το Μαξίμου και τις απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού.
Ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι μένουν μόνο τέσσερα δύσκολα θέματα. Προανήγγειλε επίσης την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Ιούλιο. Η ελληνική κυβέρνηση μεταφράζει τις κινήσεις αυτές ως χάραξη στρατηγικής που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Αθήνα σε μία «εδώ και τώρα και ό,τι να ναι» συμφωνία.
Γι’ αυτό και το Μαξίμου, όπως, και το ΥΠΕΞ διαμηνύουν ότι καμία συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχουν προχωρήσει αρκετά, αλλά παρά την πρόοδο, οι αγεφύρωτες διαφορές δεν εξαφανίζονται. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουγιάρ Οσμάνι, άλλωστε, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ παραδέχτηκε ότι τα ζητήματα που έχουν ήδη επιλυθεί ήταν σχετικά εύκολα, ενώ η πρόοδος στα τέσσερα που απομένουν θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διάσταση Ελλάδας Σκοπίων στο θέμα της ταυτότητας. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης το Σκοπιανό θέμα ταυτότητας. Το ίδιο είχε υποστηρίξει δυο φορές ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με αποτέλεσμα να εισπράξει ένα ιδιαίτερα αυστηρό τηλεφώνημα και ανακοίνωση που πάνω κάτω του έλεγε ότι δεν πρέπει να ερμηνεύει τις ελληνικές θέσεις. Τώρα άραγε θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά; Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ δηλώνουν ότι η «εθνική ταυτότητα» είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
Πηγή: protothema.gr