Η εθνική και πολιτική βαρύτητα του «Σκοπιανού» σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί αλλά και την εκπεφρασμένη άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την συμφωνία – σε μια ψηφοφορία με χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης για το Μέγαρο Μαξίμου – μετατρέπει την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ ως την πύλη μιας εξάμηνης κρίσιμης περιόδου που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.
Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση μομφής θα καταψηφιστεί, επιβεβαιώνοντας τυπικά ότι η κυβέρνηση διατηρεί για την ώρα την δεδηλωμένη της Βουλής. Αυτό γιατί το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου με μια τακτική «μακεδονικής σαλάτας» θα δηλώσει την στήριξή του στον υπουργό Εξωτερικών να φέρει μια συμφωνία που ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει.
Στην πράξη ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του θα πουν σε δύο ημέρες «ναι» στην υπογραφή της συμφωνίας και σε περίπου έξι μήνες όχι στην κύρωσή της από την Βουλή!
Από την άλλη πλευρά η ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας φαίνεται πως έχει πολλαπλό στόχο: Να αναδείξει τις θεμελιακές αντιθέσεις των κυβερνητικών εταίρων, να εκθέσει την υποκριτική τακτική των ΑΝΕΛ, να προκαλέσει συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές της Βορείου Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ – κυρίως του πασοκογενείς – και να επιχειρήσει – στον βαθμό που μπορεί – να αποτρέψει την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα ξεκινήσει αμέσως να παράγει τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Παράλληλα, φαίνεται πως πριν ακόμα την έναρξη της συζήτησης η αξιωματική αντιπολίτευση πέτυχε μια πρώτη νίκη. Το «Σκοπιανό» φαίνεται πως ενισχύει την συσπείρωση της γαλάζιας ΚΟ αντί να την αποσυσπειρώσει που ήταν και η αρχική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτακης ανακοινώνοντας χθες στην Ολομέλεια την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εισέπραξε το πιο παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές του.
Από την άλλη πλευρά, τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου στην επιθετική κίνηση της αντιπολίτευσης εξέπεμψαν μάλλον ατολμία παρά την προσπάθεια του κ. Αλέξη Τσίπρα με την συνέντευξή του στην ΕΡΤ να δείξει ότι φέρνει μια υπερήφανη και εθνικά ωφέλιμη συμφωνία.
Συγκεκριμένα η εισήγηση για συζήτηση της σχετικής πρότασης στην Βουλή με διαδικασίες εξπρές έδειξε ότι η κυβέρνηση φοβάται την κοινοβουλευτική έκθεση για το «Σκοπιανό» αν και εως τώρα η Ολομέλεια αποτελούσε προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη της επικοινωνιακής της τακτικής. Ίσως, γιατί τα ευρήματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα κόμματα έχουν παραγγείλει, δείχνει ότι η συμφωνία δεν έχει κοινωνική αποδοχή και πως η απόπειρα του κ. Τσίπρα να καλλιεργήσει το προφίλ του ηγέτη που βγάζει την χώρα από τα μνημόνια και λύνει τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν αποδίδει.
Το πρόγραμμα της συζήτησης
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου την πρόθεσή τους να μιλήσουν έχουν δηλώσει περισσότεροι από 170 βουλευτές. Εως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης είχαν τοποθετηθεί περίπου 30 βουλευτές. Η κορύφωση της διαδικασίας αναμένεται την τελευταία ημέρα όταν και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Επίσης, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο κ. Πάνος Καμμένος προσανατολίζεται να μιλήσει σήμερα δηλώνοντας ότι δεν παρέχει την στήριξη του στον αρμόδιο υπουργό να υπογράψει την συμφωνία αλλά διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Στις Πρέσπες με κοινοβουλευτικό εξπρές
Κατά την έναρξη της συζήτησης χθές το απόγευμα στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της πρότασης μομφής πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 14:00 του Σαββάτου αντί να πάει έως τρία εικοσιτετράωρα όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και τηρούσαν όλα τα προηγούμενα προεδρεία προς σεβασμό του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση μομφής.
Όταν δε η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ο κ. Βούτσης «απείλησε» πως εάν θέλουν να μιλήσουν πολλοί βουλευτές, τότε θα ορίσει εξαντλητικές συνεδριάσεις που θα ολοκληρώνονται στις δύο τα ξημερώματα και θα ξεκινούν στις 9 το πρωί.
Επίσης, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης αναρωτήθηκε εάν αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση είναι τα ενδεχόμενα μαζικά συλλαλητήρια που θα γίνουν έξω από την Βουλή ο κ. Βούτσης απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλαλητήρια δεν τα φοβάται καθώς δεν τα παρακολουθούσε πίσω από τα τζάμια. «Το τελευταίο που φοβάται αυτή η κυβέρνηση και αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά, μετά και την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη που δέχθηκε ολιγόωρη παράταση της διαδικασίας εως το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Βούτσης οπισθοχώρησε αν και έδειξε ότι θα φροντίσει να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Τσιάρας: Επιτομή του οπορτουνισμού της κυβέρνησης η συμφωνία με τα Σκόπια
Πολιτικό θράσος χαρακτήρισε «την έντιμη συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι «ονομάζεται περίπου αριστερή – γιατί με Πάνο Καμμένιο δεν γίνεται- και περίπου κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση με δύο γραμμές».
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «μόλις πριν από δυο ώρες ψηφίσατε άλλο ένα μνημόνιο και θέσατε την Ελλάδα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφτασε στην επιτομή του οπορτουνισμού με την συμφωνία για τα Σκόπια.
Παράλληλα, αποδόμησε τα σημεία της συμφωνίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει το erga omnes. Υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα η μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια και πρόσθεσε ότι ενισχύεται ο αλυτρωτισμός.
«Ακούσαμε τον Πάνο Καμμένο το περασμένο Σεπτέμβριο να ρωτά «τσάμπα μάγκας ή πληρωμένος βλαξ”», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «καμιά φορά στη ζωή τα ρητορικά ερωτήματα επιστρέφονται». «Οι τσάμπα μάγκες δεν περνάνε πια», συμπλήρωσε. «Σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε την πρόταση μομφής. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορία», κατέληξε.
Γεωργαντάς: «Ο Τσίπρας αγνόησε όσους διαμαρτύρονται»
«Ο Τσίπρας αγνόησε όσους διαμαρτύρονται και είπε ετερόκλητο πλήθος όσους γέμισαν τις πλατείες», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, καταγγέλλοντας ότι ορισμένα απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι ψευδή και δεν υπάρχουν στη συμφωνία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα δεσμεύεται την Κυριακή διερωτόμενος: «Αποδεχθήκαμε την επαναδιαπραγμάτευση της ιστορίας μας ; Πως το αποδέχεστε αυτό;».
Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι όποιος το Σάββατο πει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία ενώ όποιος πει «όχι στηρίζει την κυβέρνηση. «Κανείς δεν συμφώνησε, εσείς συμφωνήσατε. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε», κατέληξε.
Κατρούγκαλος: Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο-μαύρο
Το περιεχόμενο της συμφωνίας και ειδικά το σημείο που αφορά στην ιθαγένεια υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι κάποιοι «προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο». Μάλιστα, έκανε λόγο καθαρή διαστρέβλωση όσων λένε στη ΝΔ ότι δεν υπάρχει το erga omnes.
Σχετικά με την κριτική περί ιθαγένειας, υποστήριξε ότι υπάρχει αναφορά στην υπηκοότητα και δεν αφορά στην εθνότητα, γιατί η συμφωνία δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Ξεχωρίζει, όπως είπε, τη γεωγραφία από την ιστορία, διότι είναι σίγουρο ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική.
Ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στη ΝΔ. «Αρνείστε τον εαυτό σας, τη γραμμή της παράταξής σας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε αυτούς που έβριζε. «Ξεχνάτε τι είχε πει για τον Σαμαρά ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Δεν ανησυχείτε για την παράταξή σας που έχει συρθεί από ακροδεξιά στοιχεία;», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αμανατίδης σε ΝΔ: Μην ποτίζετε το δέντρο του εθνικισμού
«Είστε υποκριτές», είπε ο κ. Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, με τον υφυπουργό να ρωτά την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν την κατέθετε νωρίτερα – αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα -και την καταθέτει για τη σταγόνα. Ευτυχώς, είπε, σταμάτησε το sucess story του Σαμαρά, που θα μας φόρτωνε με ακόμα 23 δισ. ευρώ, ευτυχώς που το σταματήσαμε, πρόσθεσε ο υφυπουργός.
“Είχατε αποφασίσει από πριν ότι δεν θα ψηφίσετε αυτή την συμφωνία, ούτε καμία, δεν πιστεύατε ότι θα υπάρχει”, ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.” Κάποιους τους έχει πιάσει η ευαισθησία για τη βόρεια Ελλάδα όταν μαστίζονταν από ανεργία δεν τους ένοιαζε, μόνο τη χάιδευαν όταν ερχόταν η ώρα της ΔΕΘ”, είπε και πρόσθεσε “ετσι είχαν συνηθίσει να χτυπούν τις πλάτες και τα προβλήματα να τρέχουν”.
Τώρα, όπως είπε ο κ. υφυπουργός, ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται με συχνές επισκέψεις και λύνει προβλήματα. Υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας μας
«Μην ποτίζετε το δέντρο του εθνικισμού και δίνετε τροφή σε όσους που αύριο θα βγουν απέναντι», κατέληξε.
Πηγή: protothema.gr