Του Βασίλη Χιώτη
Τρεις μέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έκρινε παραδεκτές και βάσιμες τις προσφυγές των καναλιών, η κυβέρνηση ταλαντεύεται ακόμα, για το πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, στην περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός.
Ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ διιστάμενες απόψεις εκφράζονται και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, εντάθηκε ακόμη περισσότερο από τις αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σχετικά με το μέλλον των τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή την Παρασκευή και αποσύρθηκαν λίγες ώρες αργότερα, με τις οποίες τερματιζόταν η λειτουργία των μη αδειοδοτημένων σταθμών.
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός τόνισε ότι αν ο νόμος του κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, τότε ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί και τα χρήματα που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές θα επιστραφούν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αναμένει τις τελικές αποφάσεις του δικαστηρίου για να αποφασίσει αν θα επανακαταθέσει τις τροπολογίες στη Βουλή.
Δώδεκα ώρες αργότερα όμως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», εμφανίστηκε με διαφορετική στρατηγική, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες θα επανακατατεθούν στη Βουλή υπογραμμίζοντας:
«Η απόφαση του Στε δεν ξέρουμε πότε θα εκδοθεί. Η μετάβαση στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να αναβάλλεται εσαεί» υπογράμμισε ο κ. Παππάς. Και πρέπει να σας πω ότι ποτέ η διοίκηση δεν περίμενε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ για να προχωρήσει» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπήρχε και πριν τον νόμο 4339 ένα νομικό πλαίσιο που επέτρεπε σε μη αδειοδοτημένους να εκπέμπουν κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος. Έρχεται λοιπόν η δική μας ρύθμιση και αποσαφηνίζει και κάνει πιο αυστηρό πλαίσιο αυτής της νομικής πρόνοιας που είναι απόλυτα συμβατή με το Σύνταγμα».
Τόσο στην κυβέρνηση πάντως, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλέον ζωηρά η άποψη που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει την απόφαση του ΣΤΕ πριν προχωρήσει στην αδειοδότηση των νέων τηλεοπτικών σταθμών για να μην κατηγορηθεί ότι δημιούργησε τετελεσμένα, αδιαφορώντας για τη γνώμη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Εφόσον δε, ο νόμος Παππάς κριθεί αντισυνταγματικός, τότε μια πολυπληθής ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ήδη στο παρασκήνιο, ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να ακυρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση και η ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται «εκρηκτική» καθώς τη Δευτέρα και την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες οι Διασκέψεις του ΣΤΕ με πιθανό ενδεχόμενο την έκδοση οριστικής απόφασης το βράδυ της Τετάρτης. Την Τρίτη εξάλλου, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών που εξασφάλισαν άδεια με τους Στρατή Λιαρέλη (ΑΝΤΕΝΝΑ) και Κώστα Κιμπουρόπουλο(ΣΚΑΪ) να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραστούν, ενώ εκκρεμεί η απάντηση των εταιρειών ΑΛΤΕR EGO και DIMERA.