«Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω.

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Πάντως προκαλεί απορία πώς αφού δεν αξιολογείται ως σοβαρό το συμβάν στη Ρω, δόθηκε το πράσινο φως για τροχιοδεικτικές βολές, σε συνεννόηση με το υπουργείο Αμυνας.

Το χρονικό του επεισοδίου στη Ρω

Το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε χαμηλή πτήση στη Ρω περίπου στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. Το ελικόπτερο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά όταν έγινε αντιληπτό από τον αρχιφύλακα του φυλακίου, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε ιεραρχικά. Ο αρχιφύλακας έλαβε έγκριση για προειδοποιητικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ετσι οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο έριξαν «τροχιοδεικτικά» πυρά από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε το ΓΕΣ για την ελληνική αντίδραση «πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια». Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, κάτω από τα 300 μέτρα, και μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία και έφυγε.