Στα ύψη ο διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Λευκωσίας – Αθήνας – Άγκυρας – Νέες χωριστές συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ – Εκτίμηση ότι όλα μπορεί να τελειώσουν στη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς αύριο το πρωί

Μεγάλη φαίνεται πως θα είναι η νύχτα στο Mont Pelerin της Ελβετίας, καθώς οι διαπραγματευτικές ομάδες διέκοψαν τις συνομιλίες για να παρακαθίσουν σε δείπνο και να συνεχίσουν την συζήτηση για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού αμέσως μετά. Όλα αναμένεται να τελειώσουν σήμερα ή τις πρώτες πρωϊνές ώρες αύριο καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έχουν προγραμματίσει την αναχώρησή τους για το πρωί της Τρίτης.

Ωστόσο δηλώνουν διατεθειμένοι αν προκύψει κάποιος σημαντικός λόγος να αλλάξουν αυτό τον προγραμματισμό, κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ το δείπνο ολοκληρώθηκε και αμέσως ακολούθησε συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αντίστοιχη συνάντηση γίνεται αυτή την ώρα με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Έιντε. Οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι αμέσως μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, πάντως, γράφει το protothema.gr, στο Mont Peleran έχει προκύψει πρόβλημα λόγω της συζήτησης στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την έκθεση προόδου της Τουρκίας. Οι πληροφορίες που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα, παρά το ότι η διαδικασία δεν έχει σχέση με το Κυπριακό.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο διπλωματικός πυρετός έχει ανέβει στα ύψη, ενώ έχουν πυκνώσει και οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσίας – Αθήνας – Άγκυρας, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: Να προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, προκειμένου εκεί να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Νωρίτερα, σήμερα, όμως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν προσπάθεια να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως το πρόβλημα της στασιμότητας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Mont Pelerin της Ελβετίας. Κάτιτέτοιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη Κυπριακή Κυβέρνηση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μετά τη λύση του Κυπριακού. Παρασκηνιακά γίνεται μια διαβούλευση μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας ώστε να υπάρξει συμφωνία και η πολυμερής διάσκεψη που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί να έχει απλώς διαδικαστικό χαρακτήρα.

Στόχος σήμερα στην Ελβετία, είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για τα κριτήρια της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί και να καταθέσουν χάρτες. Αν συμβεί αυτό θα οριστεί και ημερομηνία πραγματοποίησης της πολυμερούς διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Η προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί το πρωί καθυστέρησε καθώς γίνονταν πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας και ΟΗΕ

Από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Mont Pelerin.

Ακολουθεί χάρτης του σχεδίου Ανάν. Ωστόσο, θεωρείται ενδεικτικός, γιατί οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς συμπίπτουν περίπου με τα στοιχεία αυτού του χάρτη. Το γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που θα ελέγχονται από την ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Το πορτοκαλο-καφέ χρώμα είναι οι περιοχές που θα ελέγχονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι περιοχές με τις γραμμές είναι το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Προσοχή: Το μπλε κομμάτι στη «μύτη» στα βορειοδυτικά έχει γίνει πρόταση να χαρακτηριστεί ομοσπονδιακό πάρκο, ώστε να μην ελέγχεται από καμία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες, αλλά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης, στα βόρεια, εκεί που είναι το χωριό Κορμακίτης, η πρόταση προβλέπει να είναι επίσης ομοσπονδιακό πάρκο. Με τα δύο ομοσπονδιακά πάρκα μειώνεται η έκταση της ακτογραμμής που θα ελέγχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι δύο συνιστώσες πολιτείες θα ελέγχουν το 50% (η καθεμία) της συνολικής ακτογραμμής του νησιού

kypriako_2.jpg