search icon

Ελλάδα

Μ. Σχοινάς και Χρ. Στυλιανίδης στην Κοιλάδα Αχελώου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, που κατασκευάστηκε από τον Πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη

Το μήνυμα πως πρέπει «να αναστηλωθεί η ιστορική Γέφυρα Κοράκου, στην Κοιλάδα του Αχελώου, και να στηριχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της» έστειλαν κάτοικοι, αυτοδιοικhτικοί, φορείς και πολιτικοί από τις Πηγές της Άρτας όπου χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Γέφυρα Κοράκου – Κοιλάδα Αχελώου.

«Μια Γέφυρα προς το Μέλλον θα αποτελέσει η μικρογραφία της ιστορικής γέφυρας Κοράκου μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου» αναφέρουν χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, που διοργάνωσαν την εκδήλωση, δίπλα στα απομεινάρια του ιστορικού γεφυριού. Στην εκδήλωση παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου έκαναν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος στους κατοίκους, τους διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει την πολιτιστική και αναπτυξιακή τους προσπάθεια. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με χαρά συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να τονισθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Κοιλάδας του Αχελώου και η ανεκτίμητη ιστορική της πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να στηριχθεί, όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλες οι προσπάθειες που κάνετε για την αναστήλωση της γέφυρας του Κοράκου, είναι κάτι που είναι συμβατό και με την ευρωπαϊκή οπτική του να χτίζουμε γέφυρες, όχι τοίχους. Και χαίρομαι πολύ, που έστω από απόσταση, δεν μπορώ να είμαι κοντά σας, μου δίνεται την ευκαιρία να χαιρετίζω τις προσπάθειές σας και να διακηρύξω με κάθε βεβαιότητα ότι θα είμαι στο πλευρό σας σε αυτή την πολύ ωραία πολιτιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει επισκεφτεί την περιοχή, δήλωσε πως παρακολουθεί και στηρίζει όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών για την προστασία, την αναστήλωση του γεφυριού και των άλλων πολιτιστικών μνημείων και την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου. Μάλιστα τόνισε, πως η Κοιλάδα και τα μνημεία της, συνδέονται με την εξέλιξη της παρουσίας του ελληνισμού, αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Ελλάδας και επισήμανε: «Πρέπει να κάνουμε το παν για να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε αναλλοίωτα στην εξέλιξη των πραγμάτων και στην εξέλιξη του πληθυσμού, που θα ζήσει στην Κοιλάδα».

Ο Μαρκ Ταραμπέλλα, Βέλγος ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, είπε: «Υπάρχουν κονδύλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που βοηθούν μαζί με συγχρηματοδότηση εθνικών και περιφερειακών κονδυλίων… Όταν πρόκειται για ένα σχέδιο αποκατάστασης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να το στηρίξουμε γιατί είναι η μνήμη των προγόνων μας, η τεχνογνωσία των περασμένων γενιών που πρέπει να αναστηλώσουμε και να είναι ελκυστική για να προσελκύσουμε τουρίστες που θα έρθουν και έχουν ανάγκη να πάνε σε όμορφες περιοχές και να ξεκουραστούν επίσης αλλά και να ζωντανεύουν τις περιοχές αυτές και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη με τον τρόπο τους ώστε η ύπαιθρος να μην ερημώνει. Κουράγιο σε εσάς. Είμαι μαζί σας. Έχετε ένα καταπληκτικό σχέδιο και ελπίζω να πραγματοποιηθεί».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το ιστορικό γεφύρι Κοράκου το γκρέμισε η μισαλλοδοξία και οι έχθρες την περίοδο του εμφυλίου, γι’ αυτό πρέπει να αναστηλωθεί και ως τόπος εθνικής συμφιλίωσης. Όπως είπε, σε συζήτηση για το θέμα, με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη συμφώνησαν να γίνει ένα αίτημα, καθώς το γεφύρι δεν είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και χωρίς γραφειοκρατίες μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, τόνισε.

Ο κ. Κασαπίδης συμμετείχε στην εκδήλωση καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει πρακτικές και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των γεφυριών στην περιοχή. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, η σοφία των προγόνων μας, τα τέχνη των μαστόρων της πέτρας πρέπει να διασωθεί, ενώ η αξιοποίηση των γεφυριών, ο πλούτος του πολιτισμού, όπως τόνισε στοχεύει στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, που κατασκευάστηκε από τον Πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη.

Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου, Αντώνης Κοσυβάκης, στη ομιλία του τόνισε: «Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς εδώ την Κοιλάδα του Αχελώου. Παρουσιάσαμε ένα πιστό αντίγραφο της Γέφυρας Κοράκου το οποίο ελπίζουμε να γίνει πόλος έλξης για την περιοχή μας και θα αποτελέσει μια «Γέφυρα προς το Μέλλον» μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου. Εμείς ως πολίτες κάναμε το χρέος μας. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας να κάνει και αυτή το δικό της χρέος με την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά και έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε και αυτή και το φυσικό περιβάλλον γιατί δεν μας ανήκουν! Ανήκουν στις επόμενες γενιές! Ως περιοχή έχουμε το “προνόμιο” της καθυστέρησης στην ανάπτυξη που μπορεί να γίνει η δική μας ευκαιρία. Αυτό θα επιτευχθεί αν διδαχθούμε από τα λάθη των άλλων και πάρουμε τα καλά τους. Είμαστε η φτωχή περιοχή του σήμερα και ευελπιστούμε να γίνουμε η πλούσια περιοχή του αύριο»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

«Φωτιά» οι τιμές των ακινήτων: Ράλι τριετίας στα ενοίκια με αυξήσεις έως 30% (πίνακας)

Πώς κατέρρευσε η αυτοκρατορία της Shelman σε στεριά και θάλασσα (pics)

Κώστας Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια στις Galeries Lafayette

 

 

Exit mobile version