Την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και στο σενάριο του σκληρού lockdown. Το τελικό σενάριο των νέων μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown, οι ειδικοί θα συζητήσουν για τρεις παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να ανακοπεί η νέα έξαρση της πανδημίας, κυρίως στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.
Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 6 το απόγευμα – μέτρο που ήδη ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές πλην της Αττικής, για την οποία κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω της συμφόρησης που μπορεί να προκληθεί τις ώρες πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας . Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει αυτό το μέτρο.
Ο Νίκος Σύψας από την πλευρά του, πάντως, δήλωσε πως το συγκεκριμένο θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η λειτουργία των σχολείων, με λοιμωξιολόγους να αναφέρουν ότι θα εισηγηθούν υπέρ του κλεισίματος και της επαναφοράς της τηλεκπαίδευσης.
Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη».
Αποτυπώνοντας την τρέχουσα, επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες, προμηνύοντας δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020. Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις, κατέληξε.
Την ίδια ώρα, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.
Υπό αυτό το πρίσμα, στα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται τις τελευταίες ώρες είναι:
-η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες, μολονότι το σενάριο αυτό παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης και δημιουργίας νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
-η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο.
-η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.
Σύψας: Τα στοιχεία που έχουμε είναι καταστροφικά
Τη θέση πως «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά» διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».
«Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας, τονίζοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν» είπε ο καθηγητής ερωτηθείς για το αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Όπως είπε, το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
«Τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία. Τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας σημείωσε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν».
«Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια. Είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί. Δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά» είπε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν, γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός».
Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν άμεσα όλα τα σχολεία – Κίνδυνος να μετατραπούμε σε Πορτογαλία
Την ίδια ώρα για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθαρίζοντας ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.
«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε. «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη» υπογράμμισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Οι εμβολιασμοί των γιατρών κυμαίνονται στο 80% και περισσότερο διαβεβαίωσε πάντως, και εξήγησε ότι όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη εμβολιάζονταν όλο και περισσότεροι.
Αγωνία για την Αττική
Ο καθηγητής μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως «ο κορωνοϊός επελαύνει», καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων», ειδικά για τον κεντρικό Τομέα της Αθήνας, αλλά και για άλλες πόλεις της περιφέρειας: «Η Θεσσαλονίκη φλερτάρει με το “κόκκινο” ξαφνικά. Πόλεις όπως είναι η Πάτρα, όπως είναι το Λασίθι, η Ανδραβίδα και η Χαλκίδα μπήκαν στο “κόκκινο”», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την Αττική συγκεκριμένα, περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».
Νίτσας: Επανεξέταση του ανοίγματος των σχολείων
Επανεξέταση, χωρίς καθυστέρηση, του θέματος της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων προτείνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Αιτιολογώντας την πρότασή του σημειώνει ότι από μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Σε πρώτη φάση ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.ά.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς. Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματά μας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι αργά», επισημαίνει ο κ . Νίτσας.
Παράλληλα αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση απ΄ ό,τι η Αθήνα διευκρινίζοντας ότι «τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης ισοδυναμούν με 500-600 αν αναγάγουμε τον πληθυσμό της πόλης με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας». Σημειώνει, επίσης, ότι είναι ανησυχητικό στοιχείο η ύπαρξη της βρετανικής μετάλλαξης και προσθέτει: «δεν γίνεται σε όλα τα κρούσματα ανάλυση για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, όπως έγινε στην περίπτωση εντοπισμού του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε κρούσμα της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Νίτσας διευκρινίζει ότι «από τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης δεν αποκλείεται να υπάρχουν ανάμεσά τους μεταλλαγμένα στελέχη. Αλλά και να μην υπάρχουν, είναι θέμα χρόνου το ισχυρότερο στέλεχος -όπως είναι ένα μεταλλαγμένο- να επικρατήσει του ασθενέστερου».
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ επισημαίνει ότι οι κλίνες των ΜΕΘ στην Αθήνα βρίσκονται σε πληρότητα 65% αλλά και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το 50%, κάτι που δεν συνέβαινε στις αρχές Οκτωβρίου. «Μία ακόμη σοβαρότατη ένδειξη της κρισιμότητας των στιγμών είναι η επιβεβαίωση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και από τα λύματα της πόλης κατά 50%, πράγμα που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα ύστερα από 7-10 ημέρες. Συνεπώς θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη διαχείριση της κατάστασης και στην αντίδρασή μας. Προτείνω να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων», προσθέτει ο κ. Νίτσας.
Δερμιτζάκης: «Μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό του κορωνοϊού ο έλεγχος της κινητικότητας
Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για “απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα”, η οποία όπως είπε “βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι”.
“Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση της κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα”, ανέφερε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: “Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας”.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.
“Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε”, είπε.
Και συνέχισε: “Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση”.
Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως “μεγάλη αδυναμία” στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. “Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί”.
Νέα μέτρα
Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. “Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά”, υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά στα τελευταία δε, τόνισε πως “δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση”.
“Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω”, σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριότητων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. “Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους”.
Εμβολιασμός
Τέλος, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.
“Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα”.
Διαβάστε ακόμη:
Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Τα κριτήρια χορήγησης και οι δικαιούχοι
Μητσοτάκης στο Reuters: «Όχι» σε μονομερείς διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια
Επίδομα €534: Σήμερα η καταβολή του σε 662.132 δικαιούχους (vid)