Στις 10 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Υγειονομική Επιτροπή των περίπου 30 λοιμωξιολόγων και λοιπών καθηγητών ιατρικής, προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση που έχει προκαλέσει η νόσος Covid σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές σε ό,τι χρειάζεται επικαιροποίηση. Στόχος είναι τώρα να διαφανεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες ποιο θα είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Αναζητώντας «βαλβίδες εκτόνωσης», οι λοιμωξιολόγοι, που θα συνεδριάσουν στις 10 το πρωί της Τετάρτης, αναμένεται να εισηγηθούν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το άνοιγμα των κομμωτηρίων με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, από την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου.
Πάντως, τα περιστατικά συνωστισμού στις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Κοζάνη, Πάτρα και Ξάνθη, αλλά και οι ολοένα και περισσότερες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν θέσει σε συναγερμό τους αρμοδίους οι οποίοι αναμένουν την αποτύπωση των παραπάνω στα κρούσματα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη η οποία μίλησε για ένα δύσκολο 10ήμερο σημειώνοντας πως θεωρεί αναμενόμενη την αύξηση στα κρούσματα και τις εισαγωγές στις περιοχές αυτές ως απόρροια των εκδηλώσεων.
Η κυβέρνηση, ήδη προσπαθεί να βρεί τις ισσοροπίες ανάμεσα στην ανάγκη των πολιτών για την επιστροφή στις καθημερινές τους συνήθειες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία παραμένει έκρυθμη. Καθώς διανύουμε τον πέμπτο μήνα συνεχόμενων lockdown ανά τη χώρα, φαίνεται πως η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε στην πτώση των κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας απολύτος λόγος η αγορά να παραμένει κλειστή. Η πιθανή ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου είναι η 29η Μαρτίου, ενώ εξετάζεται και η 22α Μαρτίου, αναλόγως με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η εικόνα όσον αφορά στα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν είναι καλή. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 1.134, με τον αριθμό θα αναμένεται αυξημένος σήμερα, Τρίτη, μία μέρα κατά την οποία καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πέτσας: Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου
Σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου αποκάλυψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Εξήγησε ωστόσο, ότ αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.
Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.
Ανάγκη για «βαλβίδα εκτόνωσης» των πολιτών
Παρά την παραπάνω εικόνα, αυτό που λαμβάνει υπόψιν της τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες είναι η κόπωση του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως η συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός του Μαρτίου είναι ακόμη στο τραπέζι. Άλλωστε κάτι που έχουν επισημάνει και οι επιστήμονες είναι πως το λιανεμπόριο αυτό καθ’ αυτό έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιες συνθήκες του επιβληθούν δεν φαίνεται να έχει συμβάλλει στην επιβάρυνση των δεικτών.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπου Γώγου ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας επεσήμανε πως είναι υπαρκτή ανάγκη πλέον να υπάρξουν κάποιες «βαλβίδες» εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Όπως επισήμανε, «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά την Τετάρτη όταν και οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν περισσότερα στοιχεία για την καμπύλη των κρουσμάτων. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις πάντως δείχνουν πως ειδικά την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται και υψηλός αριθμός κρουσμάτων κάτι το οποίο θα έκανε δυσκολότερο την λήψη αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων του lockdown.
Οι ημερομηνίες που εξετάζονται
Ειδικά τώρα για το πλαίσιο του lockdown, στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, πλέον, αποτελεί σημαντικό παράγοντα η κόπωση των πολιτών μιας και το απαγορευτικό με την μορφή που έχει τώρα δείχνει, όπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες, δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε. Έτσι, οι δύο ημερομηνίες της 22ας και της 29ης βρίσκονται για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων για διαφορετικές δραστηριότητες ωστόσο η κάθε μία.
Ένα σενάριο που εξετάζεται και αφορά την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων όπως η χαλάρωση στις μετακινήσεις, ενώ για τις 29 συζητείται, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των κρουσμάτων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα μπει στην ζωή μας το κενό SMS στο 13032 προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ όσον αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων, όπως όλα δείχνουν αυτή θα γίνει σε πρώτο στάδιο μέσω του click away.
Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ
Ολοένα και εντείνεται η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, ιδιαίτερα όμως στην Αττική, όπου έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΥ ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά, η συνεχής ροή ασθενών με Covid-19 επιβάλλει την άμεση αποσυμπίεση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς το σύστημα φτά
Δνει στα όριά του, ακόμα και με τις προσθήκες που έχουν γίνει. Μόνο το Σαββατοκύριακο έγιναν 520 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που αποτυπώνει την πίεση που δέχεται το σύστημα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, ενώ πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.
Παρόλα αυτά, ωστόσο, η πιθανότητα να ανοίξει από την επόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο, με πολύ συγκεκριμένους κανόνες, έχει τεθεί πολύ σοβαρά στο τραπέζι της συζήτησης των λοιμωξιολόγων, καθώς, όπως έχουν δηλώσει μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό αύξησης στον αριθμό των διασωληνωμένων και την πίεση που θα έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Από το πρωί της Τρίτης τίθεται σε εφαρμογή και η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για τα σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν σε όλες τις βαθμίδες και σε όλη την επικράτεια με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ την Καθαρά Δευτέρα αποτυπώνει στους «σκληρούς» αριθμούς της κατάστασης. Με λιγότερα από 12.000 τεστ, καταγράφηκαν 1.134 νέες μολύνσεις, 46 θάνατοι και 564 διασωληνωμένους ασθενείς.
Συνολικά διεξήχθησαν 11.714 τεστ, εκ των οποίων τα 6.120 ήταν μοριακά και τα 5.594 rapid.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Αττική και οι δήμοι της εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με 521 συνολικά νέες μολύνσεις, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 132 νέες περιπτώσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Bloomberg: Με σύστημα βαθμίδων και πιστοποιητικό εμβολιασμού η άρση του lockdown- Το σχέδιο της ΕΕ
Ακίνητα: «Έρχεται» φορομπόνους έως 1.600 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ