Το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Αττική, με την πτώση της στάθμης των ταμιευτήρων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Αττική πέρασε, η χώρα πέρασε δύο χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και κυρίως πολύ χαμηλών χιονοπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια, όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι τόσο ανησυχητική, μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ΕΥΔΑΠ στην «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η οποία από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής».

 

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα έργο το οποίο θα χρειαστεί 3 – 4 χρόνια και θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες γρήγορες. «Μιλάμε για αγωγούς βασικά, δεν μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι τόσο σύνθετο ούτε για τεράστιες αποστάσεις» διευκρίνισε.

Η επιβάρυνση

Ξεκαθαρίζοντας ο πρωθυπουργός ότι «αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε» και ότι το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατέστησε σαφές ότι θα επηρεάσει τους λογαριασμούς νερού που πληρώνουν οι καταναλωτές «με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση».

Καταλήγοντας σημείωσε: «πρέπει να θωρακίσουμε, όπως κάποιοι θωράκισαν την Αττική με τα σημαντικά έργα τα οποία έγιναν πριν από κάποιες δεκαετίες, και εμείς πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για την Αττική, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να αντιμετωπίσουμε ξανά ουσιαστικό πρόβλημα λειψυδρίας».

 

Την Τετάρτη αναμένεται να εξειδικεύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Τύπου τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα θέματα της πίεσης στα υδατικά συστήματα.

Σε σχέση με τα τιμολόγια νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι ως αρμοδιότητα μεταφέρονται με ΚΥΑ από το υπουργείο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, η οποία αποκτά και το κομμάτι των υδάτων. Σε αυτήν θα αναφέρονται οι φορείς ύδρευσης με βάση τα κόστη τους.
Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων, λέγοντας: «Προφανώς εάν έχεις μια κρίση λειψυδρίας θα πρέπει να βρεις και άλλους πόρους είτε από τον καταναλωτή είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία».

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: «Κόφτες» και σε άλλες περιοχές εάν χαρακτηριστούν ως κορεσμένες (γράφημα)

Δήμος Πόρου: Προχωρά σε διοικητικές και νομικές ενέργειες κατά της δημιουργίας ιχθυοκαλλιεργειών

Σαρρηγεωργίου: Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός συμβαδίζουν με τις θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ