Περισσότερα από 160 βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα πρόκειται να βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα, αποτελώντας μια ξεχωριστή και δύσκολη «κατηγορία» στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος που αποδεκάτισαν η αποβιομηχάνιση της χώρας και η δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και ζωντανά παραδείγματα των συνεπειών που είχαν για σειρά επιχειρήσεων ο υπερδανεισμός και σε αρκετές περιπτώσεις οι ατυχείς επιχειρηματικές επιλογές.
Η λίστα με εγκαταλειμμένα εργοστάσια αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται ακόμη σε παραγωγική δραστηριότητα διαρκώς μεγαλώνει. Παρά τις αισιόδοξες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, οπότε και είδαμε σε αρκετές ερημωμένες ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ. να ανάβουν ξανά ορισμένα φουγάρα ή ακόμη και εκτάσεις κλειστών βιομηχανιών να μετατρέπονται σε logistics center, νέα λουκέτα παίρνουν σειρά. Το στοίχημα είναι δύσκολο, όχι μόνο από πλευράς των επιχειρήσεων που αναγκαστικά θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, αλλά και από πλευράς των τραπεζών και άλλων πιστωτών, καθώς αυτά τα ακίνητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «φύγουν», με τους περισσότερους πλειστηριασμούς να καταλήγουν άγονοι ελλείψει πλειοδοτών.
Ετσι, δεν υπάρχουν μόνο οι «κλασικές» πλέον περιπτώσεις, όπως της «Πετζετάκις» όπου το πρώην κεντρικό εργοστάσιό της στη Θήβα η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να το πουλήσει χρόνια τώρα, χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις διαδοχικές εκπτώσεις στην τιμή εκκίνησης, από τα 15 εκατ. ευρώ, στα 12 εκατ. και πρόσφατα στα 9,26 εκατ.
Ο κατάλογος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εμπλουτίζεται καθημερινά με μεγάλα ή μικρότερα συγκροτήματα σε όλη την Ελλάδα, που αναζητούν τον επόμενο ιδιοκτήτη τους.
Η Alfa Wood Πίνδος με μειωμένη τιμή
Την ερχόμενη Πέμπτη 24 Μαρτίου το σφυρί θα χτυπήσει ξανά για την Alfa Wood Πίνδος, της οικογένειας Αδαμόπουλου, από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ξυλείας στη χώρα, που βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2019 χωρίς μέχρι τώρα να έχει προσελκύσει ενδιαφέρον. Η εταιρεία ανήκει στην Alfa Wood Group, τον μεγαλύτερο σήμερα ελληνικό όμιλο βιομηχανίας ξύλου, που στο παρελθόν ενσωμάτωσε και τον άλλοτε leader του κλάδου, Shelman.
Ο τελευταίος πλειστηριασμός έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, με την τιμή πρώτης προσφοράς να φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ. Τώρα η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 17,56 εκατ. ευρώ.
Το σφυρί, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, αφορά «ακίνητο μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων και του εντός αυτών μηχανολογικού εξοπλισμού, ως οικονομικό σύνολο». Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο 107.646 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Μαγούλα του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, επί του οποίου αναπτύσσονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Αυτές αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. που έχουν ανεγερθεί από το 1987 έως και το 2010. Η έκταση είναι περιφραγμένη και ο περιβάλλων χώρος πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτόστρωση, εμβαδού περίπου 23.500 τ.μ. Επιπλέον των παραπάνω πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας, όπως και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού.
Μαζί με το αγροτεμάχιο και τα κτίρια της βιομηχανικής εγκατάστασης, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνεται και πλήθος μηχανημάτων και εργαλείων.
Η Ελληνικά Σωληνουργεία της Μηχανικής
Μία από τις παλιές ιστορίες είναι αυτή της εταιρείας Ελληνικά Σωληνουργεία Α.Ε. που ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 και ενώ βρισκόταν πλέον υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας πέρασε στα χέρια τής, κραταιάς τότε, Μηχανικής του Πρ. Εμφιετζόγλου.
Εκτοτε η εταιρεία διέγραψε μια σημαντική αλλά φθίνουσα πορεία στην αγορά σωλήνων, η οποία εντάθηκε από την περίοδο που η χώρα εισήλθε στην οικονομική κρίση. Από το 2010 άρχισαν τα ταμειακά προβλήματα και το 2014 σταμάτησε ουσιαστικά τη λειτουργία της.
Η εταιρεία αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 450 στρεμμάτων στη θέση Γλύφα Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα, που περιλαμβάνει και δασικά τμήματα. Εντός της έκτασης υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί τμηματικά από το 1966 έως το 1983, οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες επί σειρά ετών.
Η κατάσχεση έγινε για 500.000 ευρώ στις 29 Ιουλίου 2021, ενώ ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου, με επισπεύδουσα τη doValue και με τιμή πρώτης προσφοράς 6,88 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο κουβαλάει προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων φορέων για ποσά συνολικού ύψους 20,52 εκατ. ευρώ, καθώς και επτά αναγκαστικές κατασχέσεις.
Η Spider της οικογένειας Πέτσιου
Ενα από τα πιο «βαριά ονόματα» του παρελθόντος, η Spider της οικογένειας Πέτσιου, κυριάρχησε επί δεκαετίες στην αγορά μεταλλικών κατασκευών. Με αφετηρία ένα μηχανουργείο για την κατασκευή καλουπιών στα μέσα της δεκαετίας του ’40, επεκτάθηκε σταδιακά στην παραγωγή μεταλλικών επίπλων, σομπών πετρελαίου, λυόμενων ραφιών και πολλών άλλων κατασκευών. Από το 1972 η οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε στην ανώνυμη εταιρεία Spider Μεταλλοβιομηχανία Ν. Πέτσιος & Υιοί και τα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκε φτιάχνοντας τα μεταλλικά μέρη των φορτηγών Stayer, χαλύβδινους κάλυκες, ερπύστριες αρμάτων, ενώ από το 1983 ξεκίνησε παραγωγή σύγχρονων κάδων μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων. Με αυτά τα προϊόντα ξεκλείδωσε και ξένες αγορές ιδρύοντας θυγατρικές στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά από πτωτική πορεία κατέβασε ρολά στις αρχές του 2016, κουβαλώντας προσημειώσεις και υποθήκες για ποσά πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία παραμένει ενεργή έως σήμερα με διορισμένη διοίκηση και στις 27 Ιουλίου θα βγει στο σφυρί, με επισπεύδοντα ιδιώτη, το βιομηχανικό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε έκταση 102 στρεμμάτων στη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Εντός της έκτασης υπάρχουν 14 κτίρια που στεγάζουν βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας μετάλλου, γραφεία και αποθήκες. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,16 εκατ. ευρώ.
Η Prisma στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου
Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 1997 και είναι μέλος του ομίλου Γαρυφάλλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των υαλοπινάκων από το 1980.
Οφειλέτης εμφανίζεται η ιδίων συμφερόντων εταιρεία Κτίριο Α.Ε. ως τρίτη διακάτοχος των κατασχεθέντων ακινήτων που περιήλθαν σ’ αυτήν αιτία εισφοράς κλάδου από τη Χ. Γαρυφάλλου ΑΕΒΕ. Στις 4 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί, με επισπεύδουσα τη Eurobank, τα οικόπεδα και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Ειδικότερα πρόκειται για δύο γήπεδα έκτασης 29.862,27 τ.μ. με πρόσωπο σε ασφαλτοστρωμένη οδό και σιδηροδρομική γραμμή για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και 17.592,94 τ.μ. εντός των οποίων υπάρχουν βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις.
Η εταιρεία Κτίριο Α.Ε. με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις εμφανίζει δανεισμό άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ επί των ακινήτων της έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθηκών για εξασφάλιση τραπεζικών δανείων συνολικού ποσού 24,67 εκατ. ευρώ. Οι τιμές εκκίνησης έχουν οριστεί για το πρώτο ακίνητο στα 4.145.000 ευρώ και για το δεύτερο στα 2.830.000 ευρώ.
Για μία ακόμη φορά βγαίνει στο σφυρί το ακίνητο της ACN ΑΒΕΕ, εταιρείας κλιματιστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συμφερόντων της οικογένειας Θεοχαρόπουλου. Το ακίνητο βρίσκεται στη Μεταμόρφωση επί της οδού Σωρού, στο ύψος του 12ου χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση, η οποία αναπτύσσεται σε οικόπεδο 10.261,14 τ.μ. και απαρτίζεται από τρία κτίρια. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου, με επισπεύδουσα την Κάργκο Μπουκ Ναυτιλιακή Μεταφορική Α.Ε. και η τιμή εκκίνησης είναι στα 3,44 εκατ. ευρώ.
Στις 30 Μαρτίου είναι η σειρά της Μεταλλουργία Βοιωτίας ΑΕΒΕ, καθώς βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο έκτασης 31.490 τ.μ. στην κοινότητα Υπάτου Θηβών. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει βιομηχανοστάσιο κτιρίων και εγκαταστάσεων (κατασκευή κοιλοδοκών, σωλήνων ραφής και στραντζαριστών μεταλλικών ελασμάτων) συνολικής κάλυψης και δόμησης 12.873,52 τ.μ. Η κατάσχεση έγινε για οφειλή 500.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και επισπεύδουσα είναι η Special Finanacial Solutions, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2 εκατ. ευρώ.
Η Αφοί Γκάνη είναι μία από τις γνωστές βιομηχανίες ξυλείας της Β. Ελλάδας, με ειδίκευση στην πριστή ξυλεία, τις παλέτες, τις κολόνες της ΔΕΗ, τις τάβλες κ.ά. Προ δεκαετίας ο τζίρος της κινούνταν στα 3,5-4,5 εκατ. ευρώ, αλλά τα τελευταία χρόνια μειώθηκε αισθητά στα επίπεδα κάτω των 2 εκατ., ενώ το 2020 λόγω πανδημίας έπεσε στις 822.000 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 53,19%. Υπάρχουν όμως και μεγάλα δάνεια, που οδήγησαν στην κατάσχεση των εγκαταστάσεων τον Ιούνιο του 2020. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο 46 στρεμμάτων στον Μυλοπόταμο Δράμας και τρία κτίρια παραγωγής και αποθηκών δομημένης επιφάνειας 13.609 τ.μ. Οι πλειστηριασμοί άρχισαν τον Ιανουάριο του 2020 και έγιναν τρεις άγονοι μέχρι τώρα. Ετσι, την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου θα γίνει ο επαναληπτικός, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και μειωμένη τιμή εκκίνησης στο 1,8 εκατ. ευρώ.
Το… σβηστό κερί της ΒΙΟΚΕΡ
Ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1992, και στην πορεία της έφτιαξε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, κεριά. Το δικό της «κερί» όμως έχει σβήσει, με τις εγκαταστάσεις της να οδηγούνται στο σφυρί.
Ο λόγος για την εταιρεία ΒΙΟΚΕΡ Α.Ε., η οποία ιδιαίτερα από το 2004 και μετά, όταν και εγκαταστάθηκε στη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη και από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής εκκλησιαστικών και διακοσμητικών κεριών και λαμπάδων στην Ελλάδα, έχοντας και εξαγωγικό προσανατολισμό. Το 2009 έκανε τζίρο κοντά στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια η πορεία ήταν καθοδική. Ετσι στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2013 ο τζίρος είχε μειωθεί στις 23.822 ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημιές είχαν εκτοξευθεί στα 2,23 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι και κουβαλώντας 6 προσημειώσεις και υποθήκες, καθώς και 4 κατασχέσεις υπέρ τραπεζών και φορέων του Δημοσίου, το ακίνητο της ΒΙΟΚΕΡ, έκτασης 8.600 τ.μ., με τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα ως εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων και γυναικείων εσωρούχων, βγαίνει σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την Intrum στις 13 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης 663.000 ευρώ.
Το «διαμάντι» του Μπουτάρη
Αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς εξακολουθεί να βρίσκεται η οινοποιία του Κώστα Μπουτάρη, αν και υπάρχουν συζητήσεις με την Premia Properties και την Sterner Stenhus Greece, συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, για στρατηγική συμφωνία διάσωσης της ιστορικής επιχείρησης.
Πάντως, για τις 4 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο της Μπουτάρης στο Σκαλάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Περιλαμβάνει 73 στρέμματα αμπελώνες, εγκαταστάσεις 1.391,29 τ.μ., αλλά και ένα μικρό boutique hotel. Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 και στον πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Intrum η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς φτάνει στο 1,27 εκατ. ευρώ.
Δεκάδες βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα
Στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φιγουράρουν βιομηχανίες από όλη την Ελλάδα, όπως η ΕΛΒΙΤΥΛ, εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού στο Ωραιόκαστρο, οι εγκαταστάσεις της οποίας βγαίνουν στο σφυρί στις 6 Απριλίου με τιμή εκκίνησης 1,66 εκατ. ευρώ, η Euroviz Hellas, εταιρεία ζωοτροφών στην Καρδίτσα που θα βγει στις 21 Σεπτεμβρίου με τιμή 1,51 εκατ. ευρώ, η Π. Ζαχαρίας Κεραμοποιεία Σπάρτης, που βγαίνει στις 23 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης 1,36 εκατ. ευρώ, η Ισθμιακή Οινοποιία-Οξοποιία στην Κόρινθο, στις 13 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1,35 εκατ. ευρώ.
Το «παρών» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνουν ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων, η εταιρεία ξύλινων κουφωμάτων Method στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, η εταιρεία επεξεργασίας αλιευμάτων ΕΛΒΙΑΛ στην Ιστιαία, η εταιρεία επεξεργασίας ξύλου ΒΙΟΧΕΛΜ Hellas στο Ναύπλιο, τα Κλωστήρια-Πλεκτήρια Τουφεξή στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου κ.ά.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΛΤΕΚ: Ποια είναι η εταιρεία της μεγάλης έκρηξης στα Γρεβενά
WSJ: Το Plan B για την Ουκρανία που δεν θα μπορέσει να αποφύγει ο Πούτιν