Παρά τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα, ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της τιμής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλη Γιαννούλη.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη χονδρική αγορά επισήμανε ότι «φέτος, οι τιμές παραγωγού από τα ψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα έχουν ήδη μειωθεί στα 7,5 ευρώ το κιλό». Μάλιστα όπως διευκρίνισε «εφόσον οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται μια περαιτέρω μείωση των τιμών. Αν αυτή η μείωση θα είναι ένα ή δύο ευρώ, αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα».
Τόνισε ότι οι προοπτικές για αποκλιμάκωση των τιμών εξαρτώνται από την αύξηση της παραγωγής την περίοδο 2024-2025. «Η επερχόμενη παραγωγή φαίνεται από τα πρώτα σημάδια ότι θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε αυξημένη προσφορά» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πέρυσι είχαμε ιστορικό χαμηλό στην παραγωγή και ο μέσος όρος τιμής του παραγωγού έφτανε έως και τα 9,5 ευρώ το κιλό.
Για τον καταναλωτή η υψηλότερη τιμή ήταν στα 17 -18 ευρώ και έφτανε ως τα 12,5 ευρώ, όπως δήλωσε ενώ τόνισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών ώστε να διαθέσει ο καταναλωτής. «Φέτος η παραγωγή δεν θα είναι τόσο χαμηλή αλλά μεγαλύτερη από ότι ήταν πέρυσι και αυτό θα ευνοήσει ώστε η τιμή στο ράφι να είναι καλύτερη από πέρυσι» όπως είπε. «Προοιωνίζεται μία ακόμα πιο σημαντική μείωση της τιμής» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά για τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου ο κ. Γιαννούλης επισήμανε πως είναι διεθνώς εμπορεύσιμη και καθορίζεται από τον μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης ενώ εξήγησε ότι οι περυσινές υψηλές τιμές οφείλονταν στην ιστορικά χαμηλή παγκόσμια παραγωγή, κάτι που επηρέασε και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία. «Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, φέτος αναμένεται αυξημένη παραγωγή και μειωμένες τιμές» σημείωσε.
Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε και στο γεγονός της αγοράς μη εγκεκριμένου ελαιολάδου. «Στη χώρα μας δυστυχώς το 70% σχεδόν του ελαιολάδου καταναλώνεται σε χύμα ανώνυμες συσκευασίες, κάτι που ενέχει ρίσκο για τον καταναλωτή» όπως επισήμανε.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές θα εξαρτηθούν από το ύψος της φετινής παραγωγής, αλλά και την αδιάθετη ποσότητα από την περσινή παραγωγή κι αυτή η εξίσωση αναμένεται να λυθεί τον Οκτώβριο.
Εν αναμονή των πρώτων επίσημων εκτιμήσεων για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2024/2025 βρίσκεται ο τομέας, αλλά και η αγορά διεθνώς, όπως διατυπώνει και σε πρόσφατη ανάρτησή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις για καλύτερη παραγωγή φέτος, συνοδεύονται από επιφυλάξεις που προέρχονται από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και επικρατούν, καθώς και όσα θα ακολουθήσουν τους κρίσιμους μήνες που απομένουν μέχρι να ξεκινήσει η ελαιοκομική σεζόν.
Διαβάστε ακόμη
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 ψήφους
Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Πολυεθνικό κύκλωμα φοροδιαφυγής εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ (pic) (upd)
Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια γαστρονομία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ