Τον κατήφορο έχουν πάρει οι τιμές στο ελαιόλαδο μετά την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής.
Για την ώρα η μείωση της τιμής στο ελαιόλαδο παρατηρείται σε επίπεδο παραγωγού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φτάνει στα ράφια του σούπερ μάρκετ και συνεπώς στον καταναλωτή. Για κάτι τέτοιο ευθύνεται το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν περσινά αποθέματα.
Με τη συγκομιδή της ελιάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου εδραιώνεται στην περιοχή των 5 – 6 ευρώ το κιλό, από 8 – 9 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, η αποκλιμάκωση αναμένεται να περάσει και στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Φεβρουάριο και μετά, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να εκτιμούν ότι η τιμή του θα πέσει στα 9 -10 ευρώ το λίτρο, από 13 -14 ευρώ που είναι σήμερα.
Η μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής έως και 50%, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά την έντονη ξηρασία και τα προβλήματα που προκάλεσε στους καρπούς των δέντρων, η Ελλάδα αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο παραγωγής.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 τόνους από 130.000 – 140.000 πέρσι, παραμένοντας ωστόσο μικρότεροι από το ρεκόρ των 350.000 τόνων, την περίοδο 2022 – 2023.
Πιέσεις στις τιμές ασκούν και οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ευρώπη από την Τυνησία και την Τουρκία, η οποία φέτος αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της στους 400.000 τόνους, με το προϊόν να φεύγει από τους παραγωγούς ακόμα και στα 3,8 ευρώ το κιλό.
Σε ό,τι αφορά στο χύμα ελληνικό ελαιόλαδο, η τιμή του 17κιλου τενεκέ κυμαίνεται σήμερα στα 120 ευρώ από 170 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Διαβάστε ακόμη
«Χρήμα» 10,5 δισ. φέρνει και φόρους 2,3 δισ. παίρνει το 2025
ΥΠΕΘΟ: «Στοίχημα» για δηλώσεις εισοδήματος χωρίς παράταση
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα