Έως και 15% καταγράφονται μειωμένες οι παραγγελίες που γίνονται στα κρεοπωλεία ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα που μιλάμε υπάρχει επάρκεια, αλλά αύριο κανείς δεν θα μπορεί να την εγγυηθεί».

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν -αν και σε μικρότερο ποσοστό- καταναλωτές της… τελευταίας στιγμής, ο κ. Κεσίδης τους καλεί να κάνουν τις αγορές τους μέχρι το προσεχές Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, «έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την άριστη ποιότητα κρεάτων που διατίθενται από τα κρεοπωλεία στην Ελλάδα, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι θα βρουν ακριβώς αυτό που επιθυμούν για το τραπέζι των Χριστουγέννων».

«Βασιλιάς» το χοιρινό

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 50% του τζίρου στα κρεοπωλεία της χώρας ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων αφορά σε αγορές χοιρινού. «Παραδοσιακά, ο “βασιλιάς” του εορταστικού τραπεζιού στην Ελλάδα είναι το χοιρινό, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα πουλερικά και ύστερα έρχονται το αρνί/κατσίκι και το μοσχάρι», επισημαίνει ο κ. Κεσίδης. Σε ό,τι αφορά τις γαλοπούλες, σημειώνει ότι ναι μεν γίνονται κάποιες πωλήσεις, «αλλά όχι σπουδαία πράγματα», όπως λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι «η κατανάλωσή της δεν συμβαδίζει με την παράδοση που κρατούν οι Έλληνες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά τις τιμές φέτος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (με περίπου 12.000 κρεοπωλεία πανελλαδικά), αναφέρει ότι κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα για το χοιρινό και τα πουλερικά, ενώ η γαλοπούλα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις εορτές των Χριστουγέννων του 2023 σε ένα εύρος από 0,50 ευρώ/κιλό έως και ένα ευρώ/κιλό. Για την τιμή των αμνοεριφίων, ο ίδιος σημειώνει ότι «σήμερα που μιλάμε η τιμή τους παραμένει στα περσινά επίπεδα, αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο και αν θα έχουμε επάρκεια, αφού ακούω ότι οι εξαγωγές τους συνεχίζουν και με ανοδική τάση μάλιστα».

Για την τιμή στο μοσχάρι, ο κ. Κεσίδης είπε: «Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας αποφάσισαν ότι τα βοοειδή επιβαρύνουν το κλίμα με μεθάνιο, μειώθηκε η παραγωγή τους σε ποσοστό 30%, αντιθέτως το κόστος τους παραμένει σε ανοδική τροχιά και σήμερα που μιλάμε είναι στο +15%-17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Ο ίδιος, σπεύδοντας να σημειώσει ότι «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παραμένει», διευκρινίζει ότι εάν τελικά υπογραφεί η συμφωνία με τις χώρες Mercosur, «τότε και μόνο θα δούμε την τιμή στο μοσχάρι να σταθεροποιείται ή και να πέφτει ίσως».

Σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, την τελευταία τριετία έχουν κατεβάσει ρολά περισσότερα από 350 κρεοπωλεία πανελλαδικά -λόγω ακρίβειας αλλά και συνταξιοδότησης. Ωστόσο, ο ίδιος ευχαριστεί το καταναλωτικό κοινό για την επιστροφή του στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, αφού όπως προκύπτει και από επίσημες έρευνες, «το 62% με 67% των Ελλήνων κρεοπωλών προτιμά για τις αγορές τους σε κρέας τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και όχι τις αλυσίδες». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «μπορεί να “ματώσαμε” για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, αλλά μας αναγνωρίζεται η επιμονή, υπομονή και συνέπειά μας στην υψηλή ποιότητα».

Διαβάστε ακόμη 

ΤτΕ για τράπεζες: Θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός για καταθέσεις – Τονώνονται τα αποταμιευτικά κίνητρα

Spitogatos: Πόσο γρήγορα πωλείται μία κατοικία στην Ελλάδα (γραφήματα)

Ταμείο Ανάκαμψης: 5ο αίτημα εκταμίευσης 3,1 δισ. ευρώ υπέβαλε η Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα