Μπορεί τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αλλά ο δρόμος για την ανάσχεση της πανδημίας παραμένει μακρύς και με δύσκολες στροφές.
Με τη φράση αυτή, κυβερνητικό στέλεχος επιχειρεί να προλάβει τη δημιουργία κλίματος χαλάρωσης και εφησυχασμού και να προειδοποιήσει ότι η σημαντική εξέλιξη κάθε άλλο παρά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σήμα λήξης του συναγερμού. Ο συναγερμός είναι εδώ, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ώρες καθώς ο κίνδυνος είναι μπροστά και -όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου– ο πόλεμος εναντίον της πανδημίας θα καταστεί νικηφόρος έπειτα από πολλές μάχες σε καθημερινή βάση.
Οι πληροφορίες από το τιμ των ειδικών και η ανάλυση αυτών παραπέμπει στο ότι η πανδημία εμφανίζει στη χώρα μας δυναμική εκθετικής αύξησης κι ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα με τα περισσότερα κρούσματα και την ανησυχητική πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ανησυχητική αλλά με λιγότερο “επικίνδυνο φορτίο” φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην Αττική – και εκεί η εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου απαγορευτικού θεωρείται η μόνη ασφαλής διαδρομή για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι μέσα στο προσεχές δεκαήμερο θα παρουσιαστεί αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, καθώς δεν θα έχει ακόμη αποδώσει το δεύτερο απαγορευτικό και διότι από τις αρχές του Νοέμβρη είχε αρχίσει να “φουσκώνει” το δεύτερο κύμα της πανδημίας. “Χρειάζεται υπομονή, υπομονή, υπομονή, μέχρι το εμβόλιο”, ακούστηκε να λέει σε μία από τις συσκέψεις υπουργός θέλοντας να αναδείξει την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τους “διαρκείς” κινδύνους.
Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί στο τραπέζι τρία σενάρια -το καλό, το κακό και το άσχημο- ευελπιστώντας ότι το σύστημα του ακορντεόν θα μπορεί να δοκιμαστεί από τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη: να ανοίγει και να κλείνει αναλόγως της εικόνας η λειτουργία πχ των βαθμίδων των σχολείων, του λιανεμπόριου κ.ά.
–Το καλό σενάριο θέλει, μέσα στις τρεις εβδομάδες, να ανακοπεί σημαντικά η δυναμική της εκθετικής αύξησης. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων θεωρείται ελπιδοφόρα εξέλιξη αλλά δεν αρκεί. Το καλό σενάριο θα ισχύσει εφόσον προκύψουν σαφή δείγματα-παράθυρα για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα μετά τη λήξη του συναγερμού. Εφόσον επίσης τα κρούσματα πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και ταυτόχρονα τιθασευτούν όλοι οι αρνητικοί δείκτες- εφόσον δηλαδή μειωθούν αισθητά οι νοσηλείες και δη οι διασωληνώσεις. Το καλό σενάριο βασίζεται εν πολλοίς στην ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα-στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς- και στο έγκαιρο φρένο στην Αττική. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν ελεγχθεί η κατάσταση και στην πολυπληθή Αττική τότε το απαγορευτικό των τριών εβδομάδων θα αποδειχθεί επαρκής χρόνος για να αρχίσει να λειτουργεί από την αρχή του Δεκέμβρη το «σύστημα του ακορντεόν»- με στόχο να αγγίζουν το τοπίο της κανονικότητας τα φετινά Χριστούγεννα. Εκείνο το διάστημα εντοπίζεται και η ελπίδα προμήθειας του εμβολίου αρχικά για το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.
–Το κακό σενάριο συνδέεται με μια “αντιφατική” εξέλιξη: Να μειωθεί μεν ο αριθμός των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα του περιορισμού των μετακινήσεων και γενικώς του απαγορευτικού αλλά να συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο η κατάσταση σχετικά με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Κακό σενάριο χαρακτηρίζεται για τους ειδικούς και την κυβέρνηση ό,τι αφορά στην διατήρηση λοιπόν της γκρίζας εικόνας και μετά το δεκαήμερο από την πρώτη μέρα της εφαρμογή του lockdown. To «ακορντεόν» -σε αυτήν την περίπτωση- ενδέχεται να λειτουργήσει αλλά με πιο αργές κινήσεις και χωρίς να το εμπιστεύονται απόλυτα οι υπεύθυνοι για τον βαθμό προστασίας από τους υπαρκτούς και λόγω χαλάρωσης κινδύνους. Το ίδιο σενάριο δεν αποκλείει την παράταση του απαγορευτικού και μέσα στον Δεκέμβρη.
–Το άσχημο σενάριο είναι να ξεφύγει η κατάσταση και στην Αττική και να μη σημειώνεται βελτίωση ούτε την τρίτη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν τον κίνδυνο της απειθαρχίας των πολιτών και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για έναν από τους λόγους της αύξησης των προστίμων. Το άσχημο σενάριο ουδεμία σχέση έχει, για παράδειγμα, με την κατάσταση στην Ολλανδία, όπου το lockdown που εφαρμόστηκε ξεκλείδωσε την επίτευξη του στόχου και την αισθητή βελτίωση τη εικόνας. Η αποτροπή του χειρότερου σεναρίου προϋποθέτει, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, τη συμμετοχή των πολιτών στην κρίσιμη μάχη και την αντοχή του συστήματος υγείας. Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Εάν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα το δεύτερο απαγορευτικό λειτουργώντας ως γέφυρα μέχρι το «σύστημα ακορντεόν» και το αναμενόμενο φινάλε με το εμβόλιο.