Σε τροχιά υλοποίησης της κρισιμότατης φάσης για την ανάσχεση της πανδημίας – υπό τον φόβο ενός νέου πανελλαδικού lockdown – κινείται από σήμερα η κυβέρνηση.
Μετά την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και παρά την σημαντική διαφορά τη επιδημιολογικής εικόνας επί του παρόντος, ο «κόκκινος συναγερμός» μεταφέρεται εκ των πραγμάτων στην Αττική, όπου θα κριθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου για την αποτροπή μιας νέας καραντίνας στον προθάλαμο του δύσβατου φετινού χειμώνα.
Δείτε ΕΔΩ τα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας
Στο τραπέζι των ειδικών ξεχωρίζουν και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, που αν δεν αναχαιτιστούν από τα νέα μέτρα, θα προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα στην οικονομία και στην επιχείρηση ουσιαστικής ανάκαμψης μετά την πολυετή κρίση.
Δείτε ΕΔΩ τα εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πειστεί ότι η κατάσταση επιβάλλει αυξημένο βαθμό εγρήγορσης και την «διαρκή» παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού- που κατά κάποιους επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάποιες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως εάν δεν εφαρμοστούν σωστά και από την συντριπτική πλειονότητα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί.
«Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο και να κάνουμε όλες τις κατάλληλες κινήσεις μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνοντας ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει ως έσχατη λύση την επιβολή ενός γενικού lockdown που απεύχεται η ελληνική κοινωνία, αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους απώλειας εισοδήματος. Ήδη χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στη ζώνη των 534 ευρώ και πολλές επιχειρήσεις ανησυχούν από τον κίνδυνο του «λουκέτου»- επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι της εστίασης προσπαθούν να σταθούν όρθιοι από το δεύτερο κύμα στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Το οικονομικό επιτελείο έχει αναμφίβολα στο τραπέζι του και plan b, αν και το «σήμα» του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει στην κατεύθυνση στήριξης των μέτρων με στόχο την διάσωση από τα χειρότερα σενάρια.
Το πλάνο δράσης που ακολουθείται ταυτίζεται εν πολλοίς με το γαλλικό και γερμανικό μοντέλο. Η «λογική» που επιλέγει πάντως η κυβέρνηση δείχνει ότι σε σχέση με τις δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες οδηγεί- όπως λένε υπουργοί- στην γρηγορότερη αντίδραση σε τοπικό επίπεδο. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε από τις 19 Οκτώβρη προειδοποιήσει για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, συγκαλώντας σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα εμπροσθοβαρή μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση στον πυρήνα της Κεντρικής Μακεδονίας και σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τοπικές πιέσεις από επαγγελματικές ομάδες πχ για το μη κλείσιμο του λιανεμπορίου ή για την αποφυγή σκληρών μέτρων ήταν έντονες και όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη επηρέασαν σε αρκετό βαθμό την αντίδραση της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων.
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να επαναληφθεί η αλυσίδα βημάτων στην Θεσσαλονίκη. Γι αυτό και θα επιμείνει στην εγρήγορση και στην κατάλληλη προετοιμασία του πλάνου για τις περιοχές που αγγίζουν την «κόκκινη γραμμή» που είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η προστασία της δημόσιας υγείας.
Το ερώτημα που προβληματίζει και ακούγεται όλο και συχνότερα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος είναι αν όντως είναι η λύση η απόφαση τοπικής καραντίνας και όχι ενός πανελλαδικού lockdown πριν τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση.
Υπάρχει μια ημερομηνία-σταθμός μέσα στο μίνι-lockdown που ισχύει από σήμερα το πρωί και για ένα μήνα. «Το σχέδιο είναι δυναμικό», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αναδείξουν την πυξίδα εφαρμογής των μέτρων και των προγραμματισμένων διαδρομών για κάθε διαφορετικό σενάριο. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν ότι οι προβλέψεις των ειδικών ποικίλλουν, ότι η μάχη, η ανάλυση της κατάστασης και η αντίδραση είναι καθημερινή κι ότι το στοίχημα φιλοδοξούν ότι θα κερδηθεί μέσα στο Νοέμβρη. Ωστόσο ένα από τα καθοριστικής σημασίας «ραντεβού» τοποθετείται αναμφίβολα στα μέσα του μήνα, δηλαδή στην Δευτέρα 16 Νοέμβρη. Τότε -και εφόσον δεν καταγραφούν «ανατροπές» του σχεδίου νωρίτερα- θα τεσταριστούν προβλέψεις και δεδομένα. Θα κριθεί καταρχάς από την σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων α) αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, β) αν χρειάζονται άλλα, γ) ή αν χρειάζεται γενικό lοckdown.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι στο πλάνο εντάσσεται και η πρόβλεψη για ηπιότερα μέτρα και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα στις περιοχές που καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα με την μεγάλη διασπορά του ιού. Χαρακτηριστικά ανέφεραν χθες την Κοζάνη, όπου μειώθηκε αισθητά -μετά την τοπική καραντίνα- ο αριθμός των κρουσμάτων.
Το βλέμμα είναι στραμμένο εν τω μεταξύ στην Αττική, όπου οι αρμόδιοι έχουν την ευθύνη να μην πιεστεί επικίνδυνα το σύστημα της δημόσιας υγείας από τις πολλές νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ είναι στο πλάνο για την στιγμή που θα χρειαστεί, ενώ έχει ξεκινήσει το «φρένο» στα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περιγράψει με ενάργεια την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται και εν αναμονή της επίδρασης της νέας δέσμης μέτρων, κατά την σημερινή ομιλία του -στις 12 το μεσημέρι-προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.