Συνεχίζει την αλματώδη πορεία του ανά την επικράτεια ο κορωνοϊός, με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία να βρίσκονται στην καρδιά της επιδημίας και να μετρούν με αμείωτο ρυθμό νέα θετικά κρούσματα.  Ο χθεσινός απολογισμός ήταν «βαρύς», με 196 κρούσματα, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο για τον Αύγουστο, αλλά και για το διάστημα από την άρση της καραντίνας. Συνολικά χθες στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ωστόσο, τα κρούσματα αφορούν κυρίως τους νεότερους σε ηλικία, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς οι νέοι αποτελούν απρόβλεπτες υγειονομικές βόμβες, με ήπια ή και χωρίς συμπτώματα, που «πυροδοτούνται» μέσα στους πληθυσμούς των ηλικιωμένων και των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα δύο κρούσματα (ποσοστό 45%) αφορά άτομα ηλικίας 0 έως 39 χρόνων. Την ίδια στιγμή, όμως η επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ σοβαρή στους μεγαλύτερους, αφού από τους 26 διασωληνωμένους οι 13 είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω και οι 11 είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων.

Γι αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια η οποία θα «μιλάει» στη γλώσσα των νέων και θα τους καλεί να…μείνουν μακριά από τους αγαπημένους τους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, άλλους που χρειάζεται να προστατευθούν από τυχόν έκθεση στον επικίνδυνο κορωνοϊό. Όλα αυτά, όπως και ένα πιθανό πλέγμα οριζόντιων αυτή τη φορά μέτρων, θα συζητηθούν σήμερα στο πλαίσιο της τακτικής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αττική και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν χθες 124 κρούσματα σε σύνολο  170 εγχώριων κρουσμάτων, τα οποία εντοπίστηκαν σε άλλες 23 περιφερειακές ενότητες, πλην λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Από τα 82 θετικά στον κορωνοϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 10 αφορούν κατοίκους του Πόρου όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων  από την οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σχεδόν 50 κρούσματα λοίμωξης Covid-19. Μάλιστα, ο Πόρος ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας όπου επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα μίνι-lockdown ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ακολούθησε ο Αμπελώνας Λάρισας.

Τα ενεργά κρούσματα και οι εστίες

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 961 επιπλέον ενεργά κρούσματα, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας μάλιστα πως ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Γιατί, όπως λέμε διαρκώς, για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, χωρίς εξαιρέσεις» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Συνολικά τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 1.424.

Την αρνητική πρωτιά  στα ενεργά κρούσματα έχει  η κεντρική Μακεδονία, με τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει τα περισσότερα περιστατικά ενεργούς λοίμωξης Covid-19 του συνόλου της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στην κεντρική Μακεδονία είναι ενεργά 478 κρούσματα, από τα οποία τα 229 στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, 406 περιστατικά είναι ενεργά στην Αττική, εκ των οποίων τα 176 προέρχονται από τον δήμο Αθηναίων.

Πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στη Χαλκιδική, περιοχή στην οποία δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσιο. Στη Λάρισα, προστέθηκαν χθες ακόμη 7 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπελώνας Λάρισας ήταν η δεύτερη περιοχή, μετά τον Πόρο, με περιοριστικά μέτρα μετά τη διασπορά που προκλήθηκε από γαμήλια εκδήλωση. Πέντε εκ των καλεσμένων είναι διασωληνωμένοι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο νοσηλεύονται συνολικά 19 άτομα.

Από 4 νέα περιστατικά κατέγραψαν η Φλώρινα (τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας) και η Αργολίδα, με την τελευταία να εμφανίζεται μετά από ημέρες στον χάρτη των κρουσμάτων.

Οι 23 περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα συμπληρώνονται ως εξής: Από 2 κρούσματα καταγράφηκαν σε Έβρο, Εύβοια, Καρδίτσα, Ημαθία, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κυκλάδες, Πέλλα και Πιερία, ενώ από 1 κρούσμα δηλώθηκαν σε Βοιωτία, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κόρινθο, Ξάνθη, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία.

Τα εισαγόμενα κρούσματα 

Όσον αφορά στα εισαγόμενα περιστατικά, χθες ανήλθαν σε 26 και πιο συγκεκριμένα 20 εξ αυτών εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και άλλα 6 πήγαν αυτοβούλως για εξέταση και αποδείχθηκαν θετικοί.

Η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στις πύλες εισόδου οδήγησε σε  αυστηρότερες προϋποθέσεις προκειμένου να εισέλθει κάποιος στη χώρα.
Μοριακό αρνητικό τεστ, έως 72 ωρών πριν από το ταξίδι, πρέπει να υποδεικνύουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, οι ταξιδιώτες από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει από σήμερα και για ταξιδιώτες από τη Μάλτα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε όσους ανευρίσκονται θετικοί από τους ελέγχους στα αεροδρόμια και προέρχονται από τις παραπάνω χώρες. Σημείωσε, όμως, η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ δεν ισχύει για παιδιά έως δέκα ετών τόσο για τις πτήσεις όσο και για διέλευση στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου διεξήχθηκαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 266.116 έλεγχοι σε σύνολο 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από το σύνολο των παραπάνω ανέρχονται έως και τις 9 Αυγούστου σε 508. Από αυτά, 164 είναι ακόμα ενεργά, 243 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσής τους και 101 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα.