Σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, με σαφή σημάδια περαιτέρω επιβάρυνσης λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, είναι η “διάγνωση” των ειδικών για το επιδημικό κύμα που έχει σηκωθεί απειλώντας να “παρασύρει” το ασφαλές καλοκαίρι. Βασιζόμενοι σε αυτήν τη σοβαρή “διάγνωση” οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθούν κατά τη σημερινή τους τακτική συνεδρίαση μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση σε πρώτη φάση, της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει εκτιναχθεί το τελευταίο 48ωρο στα 1.800 ημερησίως, με το 59% αυτών να εντοπίζονται στην Αττική, φαίνεται να κινείται στην πορεία της εκθετικής αύξησης. Από τα 1.820 χθεσινά κρούσματα, τα 1.061 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Και το 1/5 αυτών στον νότιο τομέα Αθήνας, αποτέλεσμα της διοργάνωσης πάρτι σε υπαίθριους χώρους, όπως μπαρ και beach bar, με χιλιάδες νέους να διασκεδάζουν μέσα στον απόλυτο συνωστισμό.
Ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει το 3%, έχοντας διπλασιαστεί σε λίγες ημέρες, ενώ δυσοίωνο πλην σαφές είναι και το “μήνυμα” που εκπέμπει ο άλλος σημαντικός δείκτης της επιδημίας, ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19, Rt, που αγγίζει το 1 – δηλαδή 100 άτομα θετικά μπορούν να κολλήσουν άλλα 100- έχοντας ανεβεί επίσης σε λίγες ημέρες από το 0,80.
Το θετικό προς το παρόν είναι ότι δεν αποτυπώνεται η αύξηση των κρουσμάτων και σε σοβαρά περιστατικά λοίμωξης Covid, με τους επιστήμονες βεβαίως να τηρούν στάση αναμονής ως προς την πάροδο ικανού χρόνου που θα επιβεβαιώνει ότι δεν αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι σοβαρές λοιμώξεις όπως διαφαίνεται. Το χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομεία στο κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα στη Βρετανία και το Ισραήλ, αποτελεί ένα κρίσιμο θετικό δεδομένο, που οι Έλληνες επιστήμονες ελπίζουν να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και στα εγχώρια δεδομένα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι λεγόμενοι “σκληροί” δείκτες της επιδημίας βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έως χθες ανερχόταν σε 159 και καταγράφηκαν εννέα θάνατοι. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο, έχουν αρχίσει να αυξάνονται ελαφρά και πλησιάζουν τις 70 την ημέρα, με τον επταήμερο μέσο όρο νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία να είναι 45 ασθενείς.
Τα μέτρα που εξετάζουν οι ειδικοί της Επιτροπής
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα βασιστεί στα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης που διαμόρφωσε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων. Σύμφωνα με αυτήν, η κυκλοφορία του κορωνοιού είναι ήπια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με την Αττική και την Κρήτη να βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Επίσης, ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων καταγράφεται σε νησιά, με τη Μύκονο να βρίσκεται στο “πορτοκαλί” σε επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί δεν αποφάσισαν να “χρωματίσουν” κάποια περιοχή στο “κόκκινο”, που αυτόματα σημαίνει μέτρα όπως:
- απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς αναπαραγωγή μουσικής, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες,
- εμποροπανήγυρεις, live πάρτι, καθώς και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των εννέα ατόμων.
Τα μέλη της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στο πλέγμα μέτρων που μπορεί να ξεδιπλωθεί για να ανακόψει την εκθετική πορεία της επιδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εισήγηση για την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήστη της μάσκας.
Επίσης, οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο έλεγχο (testing), ενδεχομένως περισσότερα self tests ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά. Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.
Τις σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με όσα εισηγηθούν οι επιστήμονες θα κάνει στην απογευματινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Διαβάστε ακόμη:
Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα απειλή για την ανάπτυξη – Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό
ΗΠΑ: Η δύσκολη η αποστολή της Τζάνετ Γέλεν για τον ελάχιστο παγκόσμιο φόρο 15%