Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέρριψε πανηγυρικά τις υποδείξεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, αλλά την ίδια ώρα-και όχι τυχαία- δεσμεύτηκε για την υιοθέτηση άλλων προτάσεων, που ακούστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πανδημία στην βουλή.
Την σχετική επισήμανση έκανε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος αμέσως μετά την τριτολογία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια, όπου επανήλθε, όπως αποδείχτηκε, αποφασισμένος να απαντήσει θετικά στις προτάσεις των πολιτικών του αντιπάλων για την ανάσχεση της πανδημίας και την προστασία των οικονομικά ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι το τσουνάμι που έχει μπροστά του απαιτεί για την αντιμετώπισή του ευελιξία και διάθεση συνεννόησης σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να φτάσει ισχυρό το μήνυμα προς τους πολίτες για την «επιστράτευση» στην κοινή μάχη.
Στενοί του συνεργάτες υπογραμμίζουν άλλωστε ότι από την πρωτολογία του κιόλας ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε στον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει το παιχνίδι με τα απανωτά αιτήματα περί παραίτησης υπουργών του (πχ του κ. Κικίλια και της Ν. Κεραμέως), μπορεί ωστόσο να αντιληφθεί λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις που θέλει στη συνέχεια να διορθώσει. Μάλιστα δεν απέφυγε να κάνει βήματα αυτοκριτικής. Απευθυνόμενος για παράδειγμα στην κυρία Γεννηματά η οποία τον κατηγόρησε για απουσία αυτοκριτικής, δήλωσε ότι αν θα μπορούσε να γυρίσει το ρολόι πίσω θα έπαιρνε νωρίτερα σκληρά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη.
Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση στην βουλή είχε αρκετές στιγμές έντασης και σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όμως όσο και οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων έδειξαν ότι δεν ήθελαν να οδηγήσουν την συζήτηση με δική τους ευθύνη στο πεδίο της μετωπικής σύγκρουσης. Άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά κατέθεσαν προτάσεις επισημαίνοντας λάθη που παραδέχτηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός με την δέσμευση να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της πανδημίας.
Η προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος συνεννόησης επιβεβαιώθηκε με την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό της αναστολής των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί ο πόλεμος με την πανδημία και της ενίσχυσης των αδύναμων νοικοκυριών, που πρότεινε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.
«Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή, όμως, που προφανώς η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και αναγνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία μπορεί για οποιοδήποτε λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας καθοριστικής σημασίας την δημιουργία κλίματος συνεννόησης στην πλέον κρίσιμη στιγμή του πολέμου εναντίον της πανδημίας.
Αποδεικτές έγιναν επίσης προτάσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης σε όλα τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση με την διάθεση λαπτοπ, για την επίταξη ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης τον εξαιρετικά δύσβατο φετινό χειμώνα- μέχρι την διάθεση του εμβολίου, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τον ορισμό από τα κόμματα ενός συγκεκριμένου συνομιλητή στο υπουργείο Υγείας.