search icon

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς μπορώ να κάνω κι εγώ το εμβόλιο; Απαντήσεις σε 5 κρίσιμα ερωτήματα

Το πρόγραμμα εμβολισμού συνεχίζεται κανονικά και όλο και περισσότεροι πολίτες επιθυμούν να λάβουν τις σωστές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19

Ερωτήσεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού κυριαρχούν στις μηχανές αναζήτησης το τελευταίο διάστημα. Το πρόγραμμα εμβολισμού συνεχίζεται κανονικά και όλο και περισσότεροι πολίτες επιθυμούν να λάβουν τις σωστές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι προ των πυλών.

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις:

1. Ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο;

Αυτή η ερώτηση έχει τεθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις των κατασκευαστών εμβολίων για τα διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της Covid-19.

Σύμφωνα πάντα με τις κλινικές δοκιμές, τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech καθώς επίσης και της Moderna φαίνεται πως είναι περίπου 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής μόλυνσης κατά του κορωνοϊού, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρέθηκε να έχει μέση αποτελεσματικότητα περίπου 70% σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC.

Οι κυβερνήσεις σπεύδουν να τονίσουν για τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται πως από τη στιγμή που έχουν λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για ευρεία χρήση είναι όλα αποτελεσματικά και πως το πιο σημαντικό είναι ότι όλα τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου από την Covid-19.

2. Πόση προστασία έχω μετά από την πρώτη δόση;

Το γεγονός ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση ούτε να μας ανησυχεί καθώς πολλά είναι τα εμβόλια που χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικά. Η Moderna αναφέρει ότι το εμβόλιό της είναι 80,2% αποτελεσματικό 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Η Pfizer έχει δηλώσει πως το δικό της εμβόλιο είναι 52% αποτελεσματικό μετά την πρώτη δόση.

Το CDC συνιστά οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer να χορηγηθεί σε διάστημα τριών εβδομάδων (21 ημερών) και σε διάστημα ενός μήνα (28 ημέρες) να χορηγηθούν αντίστοιχα οι δόσεις του εμβολίου της Moderna και όχι νωρίτερα από αυτά τα διαστήματα. Η καθυστέρηση ωστόσο της δεύτερης δόσης έχει υιοθετηθεί ως πρακτική από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς στοχεύει να προσφέρει μερική προστασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Οι απόψεις των επιστημόνων για την εν λόγω πρακτική διίστανται.

3. Να φοβάμαι για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου;

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή τους συμμετέχοντες για τυχόν παρενέργειες. Κανένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ δεν έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, τα άτομα που έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιαδήποτε άλλο εμβόλιο στο παρελθόν οφείλουν να το αναφέρουν στο γιατρό τους πριν από τον εμβολιασμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του CDC ανέφεραν ότι κάποια άτομα είναι πιθανό να εμφανίσουν ορισμένα ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης μετά από τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19. Τέτοιου είδους παραδείγματα είναι το αίσθημα κόπωσης, ο πονοκέφαλος, δέκατα κτλ. Δεν τίθεται ωστόσο, ζήτημα ανησυχίας σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς παρόμοιες «παρενέργειες» συναντώνται σε πολλά εμβόλια.

4. Πώς μπορώ να κάνω και εγώ το εμβόλιο κατά της Covid – 19;

Κάθε κράτος έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ξεχωριστό πρόγραμμα εμβολιασμού και να κινηθεί με βάση το δικό του σχεδιασμό. Στην ΕΕ, δίνεται προτεραιότητα, στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, σε άτομα δηλαδή που εργάζονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό όπως επίσης και άτομα άνω των 60 ετών.

Στην χώρα μας, πρώτα εμβολιάστηκαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και σειρά είχαν ηλικιωμένοι άνω των 85. Υπενθυμίζεται πως αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός για τα άτομα ηλικίας 80-84 χρόνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 700.000 ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού για όλους τους ηλικιωμένους, με τελευταία την υποομάδα των ατόμων ηλικίας 70-74 χρόνων.

 

 

Διαβάστε ακόμη: 

Μυτιληναίος: Ανεκτέλεστο υπόλοιπο €1,5 δισ. σε κατασκευές και έργα ΑΠΕ

Δεν τα «βρίσκουν» Εθνική – Hines για το mall της Πειραιώς

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Οι πέντε υποχρεώσεις που έχουν οι δικαιούχοι

Exit mobile version