Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, καθώς και σήμερα Τρίτη 9 Νοεμβρίου οι νέες μολύνσεις από την Covid19 έφτασαν τις 8.613. Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αλματώδης αύξηση στα νέα κρούσματα, την ώρα που η ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο -και όχι μόνο- είναι έκδηλη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από τα κρούσματα, αυξάνονται καθημερινά και οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι εξαιτίας των επιπλοκών της covid-19, που αποτελούν και τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.
Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για σήμερα Τρίτη 9 Νοεμβρίου:
Tα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Τα νέα μέτρα έφεραν και αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο
Έπειτα από τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου, και τους αυστηρότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις κλείνοντας για 24 ώρες τα καταστήματα τους εμφανίζονται οι επαγγελματίες της εστίασης αντιδρώντας στους ελέγχους που καλούνται να πραγματοποιούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Εμπορικά καταστήματα και εστίαση, που μετρούν ακόμη τις πληγές από τα καθολικά lockdown, κάνουν λόγο για ακόμη ένα πλήγμα – σε μία περίοδο μάλιστα που περίμεναν να λάβουν ισχυρές τονωτικές ενέσεις ενόψεις των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και που έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μία πρόκληση: την εκρηκτική άνοδο στις τιμές πρώτων υλών.
«Eίμαστε μπροστά σε μια αδικία, καθώς το λιανεμπόριο έχει επιδείξει πιστή τήρηση των μέτρων και δεν έχει συμβάλλει στην διασπορά του κορωνοϊού. Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» είπε στον Ant1 ο Σταύρος Καφούνης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ.
«Σε κατάστημα με έναν εργαζόμενο, όπως είναι η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων, αυτός θα πρέπει να κάνει έλεγχο, να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή και παράλληλα να πρέπει να ελέγξει δεύτερο καταναλωτή που θα μπει στο κατάστημα και αν δεν προλάβει και γίνει έλεγχος από τις Αρχές, θα επιβληθεί πρόστιμο που είναι πολύ βαρύ, είναι 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και σφράγισμα του καταστήματος».
«Πρόταση μας η ευθύνη να φύγει από το κατάστημα και να αφορά αποκλειστικά τον πελάτη η ευθύνη για το εάν είναι εμβολιασμένος, αν έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή αν έχει κάνει το rapid test. Η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει τον καταναλωτή. Δεν μπορεί να γίνουμε εμείς και αστυνομικοί και δεν μπορεί να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε εμπορικά καταστήματα με έναν εργαζόμενο», είπε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
Κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι «οποιοδήποτε μέτρο δεν μπορεί να γίνεται με διαχωρισμό του λιανεμπορίου, μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να μπορεί να προμηθευθεί τρόφιμα χωρίς να έχει κάνει rapid test».
Μιλώντας στον Ant1 o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων, Γιάννης Δαβερώνης, είπε ότι ήδη προκαλούνται προβλήματα μεταξύ εργαζόμενων και πελατών που αρνούνται τον έλεγχο και διαφωνούν με το νέο πλαίσιο, τονίζοντας ακόμη ότι «ασφαλώς και θα πέσει η δουλειά. Ο κόσμος σε ένα εστιατόριο, σε ένα καφέ, σε ένα μπαρ πάει για να διασκεδάσει. Τώρα όποιος πάει θα πάει με έναν προβληματισμό αν θα μπει, αν θα τον δεχθούν».
Μάλιστα, ο κ. Δαβερώνης είπε ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί το προηγούμενο καθεστώς, αναφέροντας «θα μπορούσαμε να λειτουργήσαμε στους εσωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και στους εξωτερικούς χώρους όπως λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι στα όρια της λογικής τα νέα μέτρα, ξεφεύγουμε και πάμε σε τραγέλαφο».
Kαμία σκέψη για lockdown, διαμηνύει η κυβέρνηση
Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, κυρίως λόγω του γεγονός πως είναι διαθέσιμο το εμβόλιο το οποίο και έχει αξιοποιήσει η πλειοψηφία των πολιτών.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης 9 Νοεμβρίου, τόνισε σε κάθε τόνο πως όχι μόνο δεν θα υπάρξει lockdown αλλά δεν πρόκειται ούτε να κλείσουν τα σχολεία όπως διέρρευσαν κάποιοι στα social media. Για τα σχολεία, είπε ότι το πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά και θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι, παρά την πίεση, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ. Όπως είπε, υπάρχουν περιοχές που πιέζονται όπως η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και η Αττική θα πιεστεί περισσότερο. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα είμαστε αρχικά σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές.
Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιατρών, είπε ότι αν εντός της εβδομάδας δεν έχουν αποδεχθεί οικειοθελώς την πρόσκληση και δεν καλυφθούν οι θέσεις, θα υπάρξει επίταξη υπηρεσιών για περιοχές οι οποίες πιέζονται.
Σε συνέχεια των δηλώσεών του ήρθε και ανάρτηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση περί αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Παράλληλα, το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%.
Διαβάστε ακόμη:
Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου
Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα ποσά και η διαδικασία (vid)
Bloomberg: Αυτό είναι σήμερα το πιο hot εστιατόριο του Λονδίνου για να κλείσεις τραπέζι