search icon

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με νούμερα ρεκόρ κλείνει ο Αύγουστος – Η «σιωπηλή» διασπορά από τους νέους

Πώς θα μειωθεί το ιικό φορτίο στην κοινότητα - Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα και όσα παρατείνονται για 14 ημέρες - 1.708 νέα κρούσματα μέσα σε επτά ημέρες

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται η επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες Παρασκευή καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 238 εγχώρια και 32 εισαγόμενα.

Καταγράφηκαν επίσης 5 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 259. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων αναφοράς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 37 ασθενείς, ενώ σε κλίνη ΜΕΘ χωρίς να έχει χρειαστεί να διασωληνωθούν νοσηλεύονται ακόμα 6 ασθενείς. Επίσης, 2 ασθενείς είναι σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, 18 σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και 29 σε Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης. Την Παρασκευή έγιναν 25 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ενώ 2 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Ο Αύγουστος όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με νούμερα ρεκόρ από την απαρχή της επιδημίας στη χώρα μας. Μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες, από 22 έως και τις 28 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 1.708 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.504 εγχώρια και τα 204 αφορούν άτομα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ή τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης κρατούν το συγκεκριμένο επταήμερο, όπως και το προηγούμενο διάστημα, τα σκήπτρα. Χθες αναφέρθηκαν στην Αττική 112 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 27. Ενώ από 22 έως και τις 28 Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά στην Αττική 650 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 210.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά την χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 3.200 ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν επιπλέον 6.000-7.000 άλλα κρούσματα που είναι ασυμπτωματικά και άρα αδιάγνωστα προς το παρόν.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο η ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών θεωρείται αυτή που κατ’ εξοχήν έχει συντελέσει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα το καλοκαίρι.

Οι νέοι διασπείρουν σιωπηλά τον κορωνοϊό

Όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας βοήθησαν στη διασπορά του ιού. «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε.

Πώς θα μειωθεί το ιικό φορτίο στη κοινότητα

Και συνέστησε «επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημερών τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκες στις κοντινές επαφές. Έτσι αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι θα πρέπει κατά την επιστροφή από τις διακοπές να μην βιαστούμε να δούμε συγγενικά μας πρόσωπα ηλικιωμένα, ώστε να μην τους θέσουμε σε κίνδυνο, αφού «η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματος μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης», τόνισε.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, νεαρός στην ηλικία και ο ίδιος, έκανε έκκληση τόσο στους νέους αλλά και στις οικογένειες που επιστρέφουν από διακοπές μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέρη με συγχρωτισμό. «Ας προσπαθήσουμε να τον επόμενο καιρό να περνάνε χρόνο με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων. Να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε μια κοινωνική ‘φουσκάλα’ και να χρησιμοποιούν μάσκες σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» πρότεινε ο κ. Μαγιορκίνης ως τρόπος μείωσης του ιικού φορτίου ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μειωθεί η επίπτωση της COVID-19 στους ηλικιωμένους.

Δέσμη μέτρων για ασφαλείς οίκους ευγηρίας

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε χθες μια νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας. Τον Αύγουστο 15 ηλικιωμένοι από τον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ 1 θύμα μετρά και η δομή ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο.

Τα νέα μέτρα αναπτύσσονται σε τρεις άξονες και αναλυτικά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών, με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων.

– Δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες ωφελούμενων μέσα στις δομές.

– Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις που προβλέπονται.

– Υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

– Σύσταση στο προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

– Ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης, τόσο εντός δομής, όταν βέβαια το κρούσμα είναι είτε ασυμπτωματικό, είτε με χαμηλό ιικό φορτίο, όσο και αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπουμε μέτρα, όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο για κορωνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες. Και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, προβλέπεται αντικατάσταση του προσωπικού, είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού που έχει καταρτίσει του υπουργείο Εργασίας, είτε από ομάδα παρέμβασης που συστάθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

– Ειδικό ερωτηματολόγιο που οι εργαζόμενοι εντός δομών πρέπει να συμπληρώνουν κάθε μέρα, έτσι ώστε η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων, η λεγόμενη ιχνηλάτηση, να γίνεται ευκολότερα. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού, με καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων, τεστ COVID δειγματοληπτικά και υποχρεωτικό τεστ στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία κατόπιν άδειας, όπως και σήμερα γίνεται.

– Σύνταξη κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εντός, αλλά και εκτός δομής. Επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμα και εκτός των δομών, και η χρήση προστατευτικών μέτρων, όπως η μάσκα σε κάθε δραστηριότητα.

– Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες, με συντονισμένους ελέγχους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Περιφερειών και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

– Αύξηση προστίμων.

– Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

«Η προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι η μεγάλη μας πρόκληση σε αυτή την πανδημία. Οι Έλληνες δοκιμαζόμαστε για ακόμα μια φορά και σήμερα πρέπει πάλι να είμαστε ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προφυλάξουμε ο ένας τον άλλο», υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου.

Περιοριστικά μέτρα σε Ζάκυνθο, λιμάνια και πτήσεις

Τέλος, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε ότι επειδή τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, «Απαιτούν από εμάς να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, σε απόλυτη επιφυλακή».

Και ανακοίνωσε ότι παρατείνονται για 14 ημέρες τα εξής μέτρα:

1. Η γενική απόφαση για τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, (μέγιστος αριθμός πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά του καταστήματος, την απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τους λοιπούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων),

2. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους (εκτός των χώρων εστίασης και των γυμναστηρίων για το κοινό, καθώς και εξαιρέσεων για ιατρικούς και μόνο λόγους υγείας).

3. Τα μέτρα προστασίας σε παραλίες τα οποία έχουν ως στόχο την τήρηση αποστάσεων (όπως η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, ο ορισμός μέγιστου αριθμού λουόμενων για παραλίες με ελεγχόμενη είσοδο και λοιπές διατάξεις.

4. Τα προσωρινά μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις Εκκλησίες και κάθε θρησκευτικό τόπο λατρείας και η αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής.

5. Η αναστολή των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων και η αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι.

6. Επιπλέον, με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παρατείνεται η αναστολή επισκεπτηρίων σε Νοσοκομεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δηλαδή σε κάθε κέντρο ευάλωτων ομάδων.

7. Παράλληλα, παρατείνεται για 14 μέρες και η ισχύς της απόφασης για προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο στους εργαζομένους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

8. Επιπρόσθετα, δίνεται παράταση για 14 ημέρες στην απαγόρευση αναστολής λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως παραδείγματος χάρη υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΑΠΗ, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης και υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού και φαγητού).

9. Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων προστασίας σε πλοία που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και των μέτρων προστασίας σε πλοία εντός της χώρας που έχουν σε σχέση με το yachting.

Επίσης παρατείνονται για 14 ημέρες ακόμα, τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ, καθώς και τα ειδικά μέτρα προστασίας στο ΚΥΤ Έβρου στην Ορεστιάδα, αλλά και στη δομή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Δράμα.

Όσον αφορά στην είσοδο στη χώρα:

1.Για 14 ακόμα ημέρες και ως τις 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό, καθώς και περιορισμοί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών.

2.Επιπλέον, παρατείνεται ο περιορισμός των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις προς και από τις εν λόγω χώρες, γίνονται μόνο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

3.Επιπλέον παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τις χερσαίες συνδέσεις, καθώς και η υποχρέωση σε προσωρινό κατ’ οίκον περιορισμό των προσώπων που εισέρχονται από την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή.

4.Συνεχίζουν επίσης να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για την είσοδο στην επικράτεια μονίμων κατοίκων Ισραήλ.

5.Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 19/9 η επιβολή προληπτικών ελέγχων (αρνητικό τεστ πριν την άφιξη στη χώρα) για όσους έρχονται με πτήσεις από τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία.

6.Επίσης αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από την Ολλανδία, λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει πλέον η χώρα αυτή.

7.Απαγόρευσης των πτήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας και από τα τρία αεροδρόμια που έχει, σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου προς Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, αποφασίστηκε η ένταξη από σήμερα το πρωί στις 6:00π.μ της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης,

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ και στις δύο περιφερειακές ενότητες η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί.

Παράλληλα, το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για 2 εβδομάδες στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Μύκονο, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, όπου από σήμερα στις 6:00 το πρωί ισχύει:

– Η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί και

– Το ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Επίσης η ισχύς των εν λόγω μέτρων παρατείνεται για δύο ακόμα εβδομάδες στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, αλλά και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, «οι αποφάσεις μας βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν κάνουμε διάκριση και για κανένα λόγο σε καμία περιοχή». Και τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης «για να βγούμε όλοι μαζί νικητές σε αυτό τον πόλεμο. Όμως ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο. Ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και κάθε απροσεξία μας τον κάνει πιο δυνατό. Για αυτό και πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και εγρήγορση».

Exit mobile version