Σε δικλείδα ασφαλείας για την επάνοδο στην καθημερινότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές αναδεικνύεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως, άλλωστε, είχε προϊδεάσει σχετικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη εξόδου από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε» είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε χθες απολύτως σαφές πως οι πλέον επίφοβες δραστηριότητες ως προς τη διασπορά ιού δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι την έναρξη του εμβολιασμού.
Περιορισμοί μέχρι το εμβόλιο
«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκρουσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι του κινδύνου, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι αν γίνει πρόωρα η άρση των περιορισμών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να φουσκώσει και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν εύκολα τους 900.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος».
«Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία».
Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ, είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων και δεν μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Aπό την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας, τόνισε ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού» και θα αργήσει το άνοιγμά της. «Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας», σημείωσε.
Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: «Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το lockdown που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν».
Για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms».
Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το «lockdown – ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.
Αδ. Γεωργιάδης: Σύντομα η λειτουργία των εποχικών καταστημάτων – Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τον ρυθμό της πανδημίας
«Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα εξαιρεθούν τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη για τα οποία υπάρχει πρόθεση για λειτουργία τους σύντομα, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας».
«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η να πέσει η πανδημία, 2ος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, 3ος ο εμβολιασμός, ακόμα είμαστε στον πρώτο στόχο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει μια πρωτη συζήτηση για τα εποχικά και ίσως και σήμερα θα ληφθεί η τελική απόφαση. Όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προιόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, διευκρίνισε.
Διαβάστε ακόμη:
Ηλεκτρονικός κατάσκοπος για τα παράνομα ΙΧ
Οι μέτοχοι ψηφίζουν για τον «νέο» ΟΤΕ – Το πλάνο για τις νέες θυγατρικές και τα οφέλη
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα Μητσοτάκη για τον οικονομικό σχεδιασμό του 2021 – Τι περιλαμβάνει