Με ανεξέλεγκτη ταχύτητα κινείται πλέον η πανδημία στη χώρα μας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει αδιάκοπα όλο και περισσότερους -ανεμβολίαστους κυρίως- πολίτες και επιτείνει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, διαμορφώνοντας το τοπίο για τη ζοφερή πραγματικότητα του τέταρτου κύματος.
Όσα είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν η πολυαναμενόμενη ύφεση είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και τα ραντεβού για εμβολιασμό μειώνονταν εν ριπή οφθαλμού, κοντεύουν να διαλυθούν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, όπως υποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία από τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Μπορεί τα 2.938 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα να μην προκαλούν έκπληξη μετά τα 3.109 χθεσινά (αν και από μικρότερο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων -72.568 σήμερα έναντι 85.296 χθες), τη διαφορά, όμως, κάνουν δύο στοιχεία που δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση: ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας.
Μεταδοτικότητα και θετικότητα δείχνουν τις «γκρίζες μέρες» που έρχονται
Το πρωτόγνωρο -τουλάχιστον για το 2021- Rt που σήμερα φτάνει στο υψηλότατο 1,38 καταδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο τις «γκρίζες μέρες» που αναμένονται εν μέσω θέρους λόγω της έκτασης που τείνει να λάβει η πανδημία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η χώρα, φτάνει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή το εύρος του Rt κυμαίνεται από 1,04 έως 1,76, πράγμα που σημαίνει ότι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, κάθε 100 άνθρωποι μπορούν να μολύνουν άλλους 176. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου (17/3), όταν το τρίτο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή του, το Rt ανερχόταν μόλις στο 1,10 με το εύρος να περιορίζεται από 0,40 έως 1,63.
Την ίδια στιγμή, τιμές-ρεκόρ καταγράφει και το ποσοστό θετικότητας που σήμερα βρίσκεται στο 3,15%, με περιοχές όπως η Μύκονος και το Ρέθυμνο να ξεπερνούν, μάλιστα, το μέσο όρο της επικράτειας, με 3,31% και 3,,69% αντίστοιχα. Κοντά στον μέσο όρο κυμαίνεται το ποσοστό στα Γρεβενά (3,12%) όπου η επιδημία δείχνει να αναζωπυρώνεται με 15,74 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά, πάντως, πάνω από τη μονάδα βρίσκονται αρκετές ακόμα περιοχές, όπως η Καρδίτσα (1,70%), ο Νότιος Τομέας της Αττικής (1,39%), τα Ιωάννινα (1,38%), η Πάρος και η Σαντορίνη (1,27%), η Ηλεία (1,17%), η Ανατολική Αττική (1,12%), η Μαγνησία (1,06%), το Ηράκλειο (1,05%) και ο Πειραιάς (1%).
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Διαβάστε επίσης
Διπλά λεφτά και «φυγή προς τα μπρος» με… 4Χ4 και Σχέδιο Ανάκαμψης
CNBC: Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία στις αγορές
ΕΕ για Ναυτιλία: Υπεύθυνοι και οι χρονοναυλωτές για την καταβολή του φόρου καυσίμων