Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των ειδικών από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, η οποία αναπόφευκτα έχει εντείνει και την πίεση στα νοσοκομεία, ιδίως σε αυτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονταν μέχρι χθες 177 ασθενείς εκ των οποίων 150 απλές κλίνες και 27 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για COVID-19 (οι 19 διασωληνωμένοι).
Το βάρος αυξάνεται και για τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, περιφερειακές ενότητας της οποίας καταγράφουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι προχθές νοσηλεύονταν συνολικά 95 άτομα με τα 4 σε ΜΕΘ, με τα περισσότερα περιστατικά στα Νοσοκομεία Κορίνθου (26) και Καλαμάτας (38).
Μάλιστα, αυτό που έχει προκαλέσει και ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες είναι η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική. Σημειώνεται, ότι χθες από τα συνολικά 3.270 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική καταγράφηκαν 909 νέα, ενώ ακολούθησε η Κρήτη με 392 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και η Θεσσαλονίκη με 248.
Εφιαλτική πρόβλεψη από Καπραβέλο: Τον Σεπτέμβριο μπορεί να δούμε μέχρι και 10.000 κρούσματα
Σύμφωνα, δε, με τα όσα είπε χθες στο MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος: «Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε μια έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης».
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές.
Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, εξού και έχουν ήπια συμπτώματα και αποφεύγουν τη ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα.
«Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. Δέλτα) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανόσιας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα».
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε επίσης ότι «μπορούμε να το προλάβουμε», ωστόσο θα πρέπει άμεσα να «επικαιροποιήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας».
«Το αφήνουμε για μετέπειτα, δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης».
Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου επισήμανε πως αρκετοί ανεμβολίαστοι «δεν είναι αρνητές, αλλά το αναβάλλουν γιατί έχουν τις επιφυλάξεις τους».
«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική», τονίζει, καθώς ο ιός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα.
«Υπάρχουν μακροχρόνιες βλάβες, όπως διαταραχές μνήμης, αυπνία, προβλήματα με το αναπνευστικό. Τις μακροχρόνιες συνέπειες δεν τις ξέρει κανένας, δεν είναι να παίζει κανείς με μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους».
Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει και πλησιάζουμε στον Σεπτέμβρη, «ο μεγάλος φόβος είναι να μη μετατραπεί η ιστορία της διασποράς σε έξαρση των θανάτων και των διασωληνώσεων».
«Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης. Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε ακόμα:
Νασέρ Αλ Κελαϊφί: Το «έξυπνο» deal για τον Μέσι και οι μεταγραφές των 2 δισ. (pics)
Φονικός σεισμός στην Αϊτή: Εκατοντάδες νεκροί – Τουλάχιστον 1.800 τραυματίες (vid)
Gazelle Wind Power: Λανσάρει υβριδική πλωτή υπεράκτια πλατφόρμα με στόχο την αγορά $ 2 τρισ.