search icon

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχεί η μετάλλαξη Μ – Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και οι εξάρσεις από τη «Δέλτα»

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε καθεστώς μίνι lockdown - Τραυματιοφορέας, μητέρα 4 παιδιών εξηγεί γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το εμβόλιο - Δείτε βίντεο

Η νέα μετάλλαξη M προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Τα 2.729 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με τα 2.840 της Πέμπτης, με τη μικρή διαφορά να προκύπτει ωστόσο κατόπιν περισσότερων ελέγχων χθες, 109.22 έναντι 103.435.

Αντιθέτως, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά δύο φτάνοντας τους 364, 246 επιπλέον ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο και 35 έχασαν τη μάχη με τον ιό.

Ο περιορισμός της πανδημίας απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και «επιτυχημένες συνταγές». Μετά το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Μεσσηνία, υπό καθεστώς lockdown τίθενται από αύριο οι ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας και Ικαρίας.

Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Mu

«Δε γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη μετάλλαξη Mu. Γνωρίζουμε ότι επικρατεί κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είχαμε και τα πρώτα δεδομένα στη χώρα μας. Ακόμα έχουμε λίγα περιστατικά και ακόμα δεν υπάρχουν παγκοσμίως πολλά δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι, για το πόσο βαριά νόσηση κάνει, και αν την καλύπτει το εμβόλιο. Είναι μια μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά ακόμα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε περισσότερα δεδομένα διεθνώς οι επιστήμονες», ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για τη νέα μετάλλαξη Mu μιλώντας στο MEGA το πρωί του Σαββάτου.

«Οι θάνατοι είναι λιγότεροι. Αλλά τουλάχιστον ο εμβολιασμός του 50% των Ελλήνων έχει ορθώσει ένα τείχος προστασίας ως προς τη διασωλήνωση και το θάνατο. Οι διασωληνωμένοι είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι η εικόνα στο σύστημα υγείας θα ήταν διαφορετική», πρόσθεσε η ίδια αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Εξάρσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα

α επιδημιολογικά στοιχεία συνθέτουν το προφίλ των πρωταγωνιστών στις υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η πανδημία κατά το τέταρτο κύμα. Με εξαίρεση τα νησιά που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους παραθεριστές και, αναπόδραστα, πρόσφορο έδαφος για επιδημιολογικές εκρήξεις, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το πέρας των διακοπών συνδέθηκε με την ολοκληρωτική σχεδόν επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εν λόγω μετάλλαξη αποτελεί το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε τρεις περιφέρειες, με μια ακόμα να ακολουθεί από κοντά στο 99,51%. Πρόκειται για την Ήπειρο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Στερεά Ελλάδα και τελευταία την Πελοπόννησο, στις οποίες εντοπίζεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων.

Χαρακτηριστικές της έντονης παρουσίας του ιού λόγω της Δέλτα είναι το ιικό φορτίου της Ικαρίας (50,6), της Χίου (49,36) και και της Λέσβου (32,39), με το σημάδι των ανεμβολίαστων να αποτυπώνεται εντονότερα στις ηπειρωτικές περιοχές όπως η Ευρυτανία με ιικό φορτίο 44,82 και ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών 33,78% μόλις, η Αχαΐα του 44,53% πλήρως εμβολιασμένων με 109 νέα κρούσματα και ιικό φορτίο 35,13 και η Πιερία, όπου το 39,52% ολοκληρωμένων εμβολιασμών συνδέεται με τις 44 νέες λοιμώξεις.

Τη διαφορά εντούτοις κάνει η Πελοπόννησος. Στις κόκκινες ΠΕ Μεσσηνίας (62 νέα κρούσματα) και Ηλείας (64) και έπειτα στης Κορινθίας (43), της Λακωνίας (28) και της Αρκαδίας (28), τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ανέρχονται κατ’ αντιστοιχία σε 47,35%, 41,46%, 48,28%, 45,11% και 45,38%.

Σε αναστολή εργασίας χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

«Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Δεν μπορούμε να υπηρετούμε την επιστήμη και να μην την εμπιστευόμαστε όταν παράγει το εμβόλιο. Δεν μπορώ να κατατάξω τον υγειονομικό, που έχει βιώσει την πανδημία εδώ και 1,5 χρόνο, στην κατηγορία του διστακτικού πολίτη», σχολίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρης Τζουβελέκης μιλώντας στο MEGA σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Τραυματιοφορέας – μητέρα 4 παιδιών εξηγεί γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το εμβόλιο

Στο νοσοκομείο Αττικόν, η τραυματιοφορέας Ελισάβετ Παλιούρα εξηγεί γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το να προχωρήσει στον εμβολιασμό της.

«Έχω διοριστεί πρόσφατα. Είχα επιλέξει να κάνω το εμβόλιο και μετά άλλαξα γνώμη. Για κάποιο λόγο όλοι δε θέλουμε να το κάνουμε, ο καθένας πρέπει να αποφασίζει τι θα βάλει στο σώμα του. Πρέπει να γυρίσουμε στη δουλειά μας με τα rapid tests και τα μοριακά. Δεν εμπιστεύομαι το εμβόλιο. Είναι μια ιατρική πράξη, δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι», είπε η κ. Παλιούρα.

«Κατανοώ τις φοβίες και τον σκεπτικισμό όλων των ανθρώπων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν βιώνουμε καταστάσεις που δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι απροστάτευτοι, θα συμβούλευα τον κόσμο να πρυτανεύσει η λογική και να προστατεύσουν και τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι εκπέμπουν περισσότερο ιικό φορτίο και νοσούν βαρύτερα. Όταν βρισκόμαστε σε μια πανδημία, τα δικαιώματα και η ελευθερία κάποιου δε θα πρέπει να προσβάλουν τα δικαιώματα και την ελευθερία του διπλανού», απάντησε ο κ. Τζουβελέκης.

«Συμφωνώ με τον κ. Τζουβελέκη. Μακάρι να μην φτάναμε ποτέ στην υποχρεωτικότητα. Πολλές χώρες έχουν φτάσει σε αυτό προσπαθώντας να γλυτώσουν από την πανδημία. Οι νεκροί από την πανδημία είναι εκατομμύρια», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Έχω 4 παιδιά. Τα ενήλικα παιδιά μου είναι φοιτητές και θα επιλέξουν μόνα τους τι θα κάνουν. Τους έχω κάνει όλα τα εμβόλια που είναι δοκιμασμένα. Θέλουμε την εργασία μας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει το εμβόλιο με το πιστόλι στον κρόταφο. Το 50% των πολιτών είναι ανεμβολίαστο. Και οι ασθενείς που έρχονται είναι επίσης ανεμβολίαστοι. Εμείς γιατί μείναμε χωρίς δουλειά; Τιμωρούμαστε γιατί προσφέρουμε στην κοινωνία; Σε μια δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά μας. Κάνουμε λειτούργημα. Το εμβόλιο το έκαναν συνάδελφοι για να μη χάσουν τη δουλειά τους», τόνισε η κ. Παλιούρα από την πλευρά της.

Πηγή:protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιους όρους θέτει για να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν

Ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Τελευταία ευκαιρία για να σβήσετε φόρους και εισφορές με κρατικό χρήμα

Exit mobile version