Με διαφαινόμενες τάσεις σταθεροποίησης της επιδημίας κορωνοιού αλλά και μεγάλη επιβάρυνςη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εισέρχεται η Αττική στην τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων – μέτρα που αντιστοιχούν στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που αναρτήθηκε χθες στο covid19.gov.gr.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το λεκανοπέδιο χθες ήταν 161, χαμηλότερος αριθμός σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών και κάτω από το επίπεδο των 200 κρουσμάτων που είχε σταθεροποιηθεί. Παρότι ο Οκτώβριος «εισέβαλε» επιθετικά με 272 κρούσματα στο λεκανοπέδιο κατά την πρώτη μέρα του, η συνέχεια αποδείχθηκε ομαλότερη. Συνολικά, στην Αττική τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 1.653 κρούσματα, περίπου τα μισά από όσα καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια.
Τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισαν χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως υπάρχουν ενδείξεις αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου από την πίεση της επιδημίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι καταγράφει πτώση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το 50% των κρουσμάτων της Αττικής εντοπιζόταν στον δήμο Αθηναίων και στο κέντρο της πόλης, πλέον όμως το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που «δίνει» ο Δήμος Αθηναίων έχει μειωθεί στο 37%.
Μικρή υποχώρηση καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες και στον αριθμό των ασθενών στα νοσοκομεία – ο αριθμός τους είναι σταθερά κάτω από τους 700 όπου είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και να διατυπώσει το συμπέρασμα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή, όμως, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αυξάνεται δραματικά, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους 100.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον χθεσινοβραδινό απολογισμό στις ΜΕΘ βρίσκονταν συνολικά 106 ασθενείς και οι 99 ήταν διασωληνωμένοι. Από τους διασωληνωμένους το 70% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, στοιχείο που δείχνει την άνιση πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μειωθεί τα χειρουργεία – οι επεμβάσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αναβληθούν, αναβάλλονται- εφοςον δεν εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Προτεραιότητα δίδεται στους ασθενείς με Covid-19 και στα επείγοντα περιστατικά. Ανάσα στο επιβαρυμένο σύστημα υγείας αναμένεται να δώσει η παράδοση των πρώτων 12 από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς κορωνοιού “Σωτηρία”. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό που παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Χαρδαλιά και τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμιςης περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια για τις Περιφερειακές Ενότητες και θα αξιολογείται η κατάσταση εάν ένας δήμος παρουσιάζει διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Η Αττική όπως και πολλές άλλες περιοχές, βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.
Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί τόσο για την Αττική όσο και για τις άλλες περιοχές, δεν αλλάζουν. Η διαφοροποίηση είναι ότι ορίζεται ωράριο για την εστίαση για το σύνολο της χώρας, πλην των περιοχών που είτε βρίσκονταν σε επιδημιολογική επιτήρηση είτε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Δηλαδή με ωράριο μέχρι τη 1 τη νύχτα και από τις 5 το πρωί θα λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές, που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο κινδύνου. Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αυτή είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός για όλα τα επίπεδα – η χρήση παντού ισχύει μόνο στο τελευταίο επίπεδο, αυτό του αυξημένου κινδύνου.