Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παραπέμπεται ξανά η υπόθεση που αφορά στο πολυώροφο ξενοδοχείο της COCO-MAT επί της οδού Φαλήρου στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη, προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων.
Αν και αρχικά το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της διαμόρφωσης του ύψους στα 24 μέτρα, ως μέγιστου επιτρεπόμενου, οι δύο διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που ακολούθησαν (κατόπιν προσφυγών κατοίκων της περιοχής) έκριναν ότι το ανώτατο ύψος των κτιρίων στην περιοχή, δεν πρέπει να υπερβαίνει, τα 21 μέτρα.
«Ως εκ τούτου, και επί τη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν με την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εισηγήθηκε την αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ» αναφέρουν νομικοί κύκλοι που χειρίζονται την υπόθεση.
Τις υποδείξεις του ΣτΕ είχε ενστερνιστεί νωρίτερα και το ΥΠΕΝ με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι τα ύψη της περιοχής θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα (άρα και τον έλεγχο από το ΣτΕ) και ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένονται μέσα στον Ιούλιο.
Οι όροι δόμησης στην περιοχή της Ακρόπολης είχαν απασχολήσει και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Η εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος μειώνεται στα 27 μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα.
Ωστόσο, προβλέψεις που αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις σε όσα κτίρια χρειάζεται να «κοντύνουν» περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), που περιλαμβάνεται στο νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο που θα θέσει σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.
Στις νέες διατάξεις προβλέπεται η δυνατότητα της «απομείωσης καθ’ ύψος» με την κατεδάφιση ορόφων ενός κτιρίου για λόγους προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της μορφολογικής συνοχής του πολεοδομικού συνόλου σε επίπεδο δρόμου ή γειτονιάς.
Συμπτωματικά, η ρύθμιση αυτή δίνει λύση και στο επίμαχο ξενοδοχείο της COCO-MAT στην Ακρόπολη, που με πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ καθαιρέθηκαν δύο όροφοι. Όπως εξηγούν από το ΥΠΕΝ, με την υφιστάμενη νομοθεσία, η αφαίρεση κτιριακής υποδομής, ακολουθεί την διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της αποζημίωσης.
Με το νέο ΝΟΚ αντί η πολιτεία να δίνει χρήμα για να αποζημιώσει τον δικαιούχο, του εξασφαλίζει προσαύξηση του συντελεστή δόμησης αντίστοιχη με το 1/3 των αποσυρόμενων ορόφων και ταυτόχρονα αύξηση του ποσοστού κάλυψης, κατά πλάτος για επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου ή για την ανέγερση νέου. Ταυτόχρονα παρέχεται και η δυνατότητα της μεταφοράς ΣΔ ως μπόνους.