search icon

Ελλάδα

Κλοπή 4 τραπεζικών θυρίδων στο Νέο Ψυχικό: Εξαφανίστηκαν κοσμήματα και μετρητά

Τι λένε οι αρμόδιες πηγές για το δικαίωμα αποζημίωσης και τι προβλέπει ο Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας

Μια άκρως απόρρητη υπόθεση ιδιαίτερης σοβαρότητας ερευνά τις τελευταίες ημέρες η Ασφάλεια Αττικής. Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, άγνωστοι παραβίασαν τέσσερις θυρίδες κεντρικής τράπεζας του Ψυχικού και «εξαφάνισαν» κοσμήματα εκατομμυρίων, χρυσές λίρες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενώ επιχείρησαν να παραβιάσουν τρεις ακόμα χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπόθεση έχει «άρωμα γυναίκας» καθώς και οι τέσσερις θυρίδες που παραβίασαν ανήκουν σε γυναίκες, συζύγους γνωστών επιχειρηματιών της Αθήνας κατοίκων των βορείων προαστίων. Η υπόθεση διαβιβάστηκε από το τμήμα του Ψυχικού στα κεντρικά της Ασφάλειας ενώ στον κύκλο των ερευνών έχει μπει και ειδικός πραγματογνώμονας προκειμένου να αποφανθεί πως, πότε και με ποιο τρόπο έγινε η παραβίαση των θυρίδων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η δουλειά είναι επαγγελματική, οι μυστηριώδεις μακρυχέρηδες γνώριζαν τα κατατόπια και οι αναλυτές της Ασφάλειας ψάχνουν το λάθος που θα ξεκλειδώσει την υπόθεση. Αξίζει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα της Alpha Bank που βρίσκεται στην περιοχή του Κολεγίου Αθηνών στο κομμάτι της Φιλοθέης, διαθέτει περίπου 1.500 θυρίδες οι οποίες εξετάστηκαν και δεν φέρουν καμία απολύτως παραβίαση. Μάλιστα, παρουσία αστυνομικών την ίδια ημέρα ελέγχθησαν μια προς μία οι υπόλοιπες θυρίδες οι οποίες όπως διαπιστώθηκε δεν έχουν παραβιαστεί.

Η 13η Νοέμβρη

Η πρώτη καταγγελία, έγινε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Κυρία, μέλος γνωστής οικογενείας των βορείων προαστίων μετέβη στο Α.Τ Ψυχικού και κατήγγειλε ότι άγνωστοι παραβίασαν τη θυρίδα που διατηρούσε σε τραπεζικό υποκατάστημα κοντά στο Κολέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό και άρπαξαν 42.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 3.000.000 ευρώ. Πριν καλά –καλά προλάβουν οι αστυνομικοί να συντάξουν την καταγγελία, έρχεται να προστεθεί μια δεύτερη από άλλη μια γυναίκα σύζυγο γνωστού επιχειρηματία.

Αφορούσε στο ίδιο τραπεζικό υποκατάστημα κοντά στο κολέγιο και έλεγε,ότι από θυρίδα είχαν «κάνει φτερά» κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και 75 χρυσές λίρες. Όμως και αυτή δεν ήταν η μοναδική. Ακολούθησαν δύο ακόμη καταγγελίες πάλι με φόντο το ίδιο υποκατάστημα και θύματα πάλι γυναίκες γνωστών οικογενειών της Αθήνας. Η μια σύζυγος κατήγγειλε ότι της πήραν από θυρίδα 1.000.000 σε κοσμήματα και η άλλη 130.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα απροσδιόριστης αξίας.

Οι έρευνες αρχικά ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής όμως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο φάκελος πέρασε στο ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας Αττικής όπου οι αξιωματικοί του Διαρρηκτών έχουν αναλάβει να βρουν την άκρη του νήματος και να λύσουν το μυστήριο με τη μεγάλη αρπαγή από τις «χρυσές» θυρίδες. Έτσι, θα περάσουν για καταθέσεις όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, το υλικό από τις κάμερες θα μπει στο μικροσκόπιο ενώ ο ειδικός πραγματογνώμονας με το πόρισμα αναμένεται να συνδράμει αποτελεσματικά στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά και τα κοσμήματα που εκλάπησαν είναι σύμφωνα πάντα κατά δήλωση των κατόχων των θυρίδων.

«Ο μοναδικός τρόπος ένας πελάτης να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής της θυρίδας είναι το περιεχόμενο αυτής να ήταν ασφαλισμένο». Αυτό επισημαίνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως ο ρόλος των τραπεζών περιορίζεται στη φύλαξη, για την οποία, άλλωστε, χρεώνει μία συνδρομή σε ετήσια βάση.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα το protothema.gr που αποκάλυψε ότι η Ασφάλεια Αττικής διερευνά μια υπόθεση ιδιαίτερης σοβαρότητας καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, άγνωστοι παραβίασαν τέσσερις θυρίδες κεντρικής τράπεζας του Ψυχικού και «εξαφάνισαν» κοσμήματα εκατομμυρίων, χρυσές λίρες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενώ επιχείρησαν να παραβιάσουν τρεις ακόμα χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (Κλοπή με άρωμα… γυναίκας σε θυρίδες τράπεζας στο Νέο Ψυχικό) και οι τέσσερις θυρίδες που παραβιάστηκαν ανήκουν σε γυναίκες, συζύγους γνωστών επιχειρηματιών της Αθήνας, κατοίκων των βορείων προαστίων.

Τι αναφέρουν αρμόδιες πηγές για το δικαίωμα αποζημίωσης

«Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο των θυρίδων. Συνεπώς, ο κάτοχός της μπορεί να ισχυριστεί ό, τι θέλει. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι αρκετό, για να διεκδικήσει αποζημίωση. Εκτός εάν το περιεχόμενό της ήταν ασφαλισμένο.

Τότε, απευθυνόμενος στην ασφαλιστική του μπορεί κάλλιστα να αναφέρει την απώλεια και, άρα, να λάβει το ποσό που προβλέπεται βάσει συμβολαίου», σχολιάζουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Υπάρχει περιορισμός, βέβαια, στο τι μπορείς να ασφαλίσεις. Κοσμήματα, τιμαλφή και λοιπά πάνω από κάποια αξία μπορούν να ασφαλιστούν. Αυτό δεν ισχύει για τα πάντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να ανοίξει μία θυρίδα είτε θα παραβιαστεί είτε θα ανοίξει με το κλειδί. «Η κάθε θυρίδα έχει δύο κλειδαριές. Στη μία εισαγάγει το κλειδί ο υπάλληλος της τράπεζας και στην άλλη ο κάτοχός της. Για να ανοίξει, λοιπόν, απαιτούνται και τα δύο κλειδιά». «Όταν ο πελάτης θέλει να ανοίξει την θυρίδα, ο υπάλληλος βάζει μπροστά του το κλειδί και κατόπιν αποχωρεί. Προηγουμένως, ωστόσο, έχουν καταγραφεί σε σχετικό βιβλίο, τόσο το όνομα του πελάτη, όσο και η ημερομηνία, αλλά και ο χρόνος προσέλευσης του. Κατά την αποχώρησή του δε, για να λάβει πίσω την ταυτότητα, υπογράφει», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας για τις θυρίδες

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας:

1. Οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν και να εξακριβώνουν τα στοιχεία ταυτότητας των μισθωτών θυρίδων, καθώς και των αντικλήτων τους.

2. Παράλληλα, οφείλουν να αποφεύγουν την εκμίσθωση θυρίδων σε άτομα, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ενέχονται σε παράνομες, οικονομικής φύσεως, δραστηριότητες.

3. Κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη, τόσο από την τράπεζα, όσο και από κάθε τρίτο. Απόντος του μισθωτή (π.χ. λόγω θανάτου, εγκατάλειψης της θυρίδας κ.λπ.) η θυρίδα μπορεί να ανοιχθεί μόνον εάν συντρέχουν οι νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις και εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες.

4. Οι τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία των θυρίδων, των συναλλασσομένων και του προσωπικού τους καθορίζουν, πέραν των όσων προβλέπονται στη νομοθεσία, τα είδη, τα οποία απαγορεύεται να φυλάσσονται στις θυρίδες (όπως π.χ. εκρηκτικές ύλες, οξέα, μολυσματικά αντικείμενα) και ενημερώνουν σχετικά τον πελάτη πριν από τη μίσθωση της θυρίδας.

5. Οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύουν το περιεχόμενο των θυρίδων ή να απαγορεύουν το άνοιγμά τους από τον μισθωτή, παρά μόνον σε περιπτώσεις εκτέλεσης αποφάσεων της δικαιοσύνης ή άλλων αρχών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

6. Οι τράπεζες ενημερώνουν τον μισθωτή της θυρίδας, πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, για τις εισπραττόμενες προμήθειες, τα έξοδα, το ετήσιο μίσθωμα, καθώς και την είσπραξη πάγιας εγγύησης καλής χρήσης της θυρίδας. Η εγγύηση αυτή επιστρέφεται στον μισθωτή μετά τη λήξη της μίσθωσης και παράδοσης της θυρίδας και των κλειδιών σε καλή κατάσταση.

7. Οι τράπεζες οφείλουν να γνωστοποιούν έγκαιρα στους πελάτες τους κάθε αύξηση του μισθώματος των θυρίδων, με τοιχοκόλληση ανακοίνωσης σε εμφανές σημείο των καταστημάτων και του χώρου των θυρίδων ή με άλλο πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέσο.

8. Οι όροι μίσθωσης θυρίδας, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας ισχύος της και των τυχόν παρατάσεών της, πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα στο έγγραφο μισθωτήριο, το οποίο καταρτίζεται μεταξύ τράπεζας και πελάτη – μισθωτή.

Exit mobile version