Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, ξεκίνησε σήμερα η δίκη του πατρός Αντωνίου και άλλων επτά πρώην εργαζομένων της «Κιβωτού του Κόσμου» για την υπόθεση των σωματικών κακοποιήσεων παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ.
Πρόκειται για μια από τις τρεις συνολικά υποθέσεις που έχει ανοιχτές στη Δικαιοσύνη ο πατέρας Αντώνιος. Σε βάρος του εκκρεμούν δυο ακόμη δικογραφίες. Μια για τα οικονομικά της ΜΚΟ και μια ακόμη που αφορά στις καταγγελίες δυο νεαρών αγοριών τροφίμων της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίησή τους από τον ιερέα.
Τι κατέθεσε η ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της σήμερα στη δίκη για τις σωματικές κακοποιήσεις παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ, η κ. Στρατιδάκη αναφέρθηκε εκτενώς στις αναφορές-καταγγελίες που έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη για το θέμα αυτό. Οι καταγγελίες αυτές -όπως είπε- προέρχονταν από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών και αφορούσαν τα όσα συνέβαιναν στη ΜΚΟ.
Αρχίζοντας την κατάθεσή της στη δίκη σήμερα η μάρτυρας είπε: «Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές».
«Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά για γενετήσιες πράξεις»
Ακολούθως η μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με μία πρώην φιλοξενούμενη σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου η οποία και της μίλησε για τις κακοποιητικές συμπεριφορές εντός των δομών σε βάρος παιδιών.
«Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κυρία Τ.Σ., η οποία μας μίλησε» είπε η κ. Στρατιδάκη για να μεταφέρει στη συνέχεια στο δικαστήριο όσα της είχε περιγράψει η συγκεκριμένη φιλοξενούμενη. «Μας είπε για σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση. Μας ανέφερε ότι τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση», τόνισε η μάρτυρας και προσέθεσε: «Μας ανέφερε πως σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στο δομή, της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν π.χ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά για γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο», κατέθεσε ακόμη η κ. Στρατιδάκη, η οποία σημείωσε πως μετά τις πρώτες καταγγελίες ,ενημερώθηκε η εισαγγελία ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα.
Η μάρτυρας δέχθηκε στη συνέχεια ερωτήσεις από τον πρόεδρο της έδρας.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr