search icon

Ελλάδα

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης: Πώς ένας «τυφώνας» σάρωσε τα απορρίμματα στη Σάμο (pics + vids)

Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας

Ένας διαφορετικός τυφώνας που δεν σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του αλλά αφήνει πίσω του καθαρές ακτές πέρασε από το νησί της Σάμου. Πρόκειται για τον «Τυφώνα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ο οποίος σάρωσε τα απορρίμματα στην Σάμο.

Συγκεκριμένα, με ένα εντυπωσιακό βίντεο από την απορρυπαντική επιχείρηση του σκάφους «Typhoon» στις ακτές της Σάμου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, παρουσιάζει τους ανθρώπους, τα μέσα, τις μεθόδους αλλά και το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας.

Οι εικόνες αποτυπώνουν την τρομακτική αντίφαση: Το συγκλονιστικό φυσικό κάλλος του νησιού από τη μία πλευρά, και τα σκουπίδια που αμαυρώνουν και αλλοιώνουν το τοπίο εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας και αμέλειας.

Στο βίντεο καταγράφεται, σε κάθε φάση της, όλη η προσπάθεια που καταβάλλει το πλήρωμα του «Typhoon», η διαδικασία που ακολουθείται, από την περισυλλογή των απορριμμάτων από τις ακτές, τη μεταφορά τους στο κατάστρωμα του πλοίου, τη συσκευασία και τακτοποίηση, έως την προσωρινή αποθήκευσή τους.

Σε 10 ημέρες δράσης στη Σάμο, η ομάδα του «Τυφώνα» καθάρισε 60 ακτές του νησιού, διατρέχοντας 5.688 μέτρα ακτογραμμής και καλύπτοντας 92.673 τετραγωνικά μέτρα. Συνολικά, απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 7,6 τόνοι απορρίμματα, στην πλειονότητά τους πλαστικά, όπως κομμάτια φελιζόλ, μικρά πλαστικά κομμάτια και πλαστικά μπουκάλια.

Γενικότερα, το Project Typhoon του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης εστιάζει στη Σάμο, καθώς, εκτός των άλλων, είναι το νησί-αφετηρία των κοινών περιβαλλοντικών δράσεων του Ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο έχουν υπογράψει οι δύο φορείς.

Στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας για πιο καθαρές ακτές, το σκάφος «Typhoon», ο ήδη διάσημος «Τυφώνας» που περιπολεί αδιάκοπα ανά την Ελλάδα συγκεντρώνοντας τόνους πλαστικών και στερεών απορριμμάτων από τις ακτές της χώρας μας, έφερε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή στη Σάμο. Ο πλους του «Τυφώνα» για την απορρύπανση δύσβατων ακτών του νησιού διάρκεσε δύο ημέρες (22-23/11/2022). Επιχείρησαν ομάδες αποτελούμενες από στελέχη του Ιδρύματος και στρατιωτικό προσωπικό ενόπλων δυνάμεων από τις μονάδες του νησιού πραγματοποίησαν συνολικά 10 παράκτιους καθαρισμούς σε δύσβατες περιοχές.

Όλα τα απορρίμματα που απομακρύνθηκαν καταγράφηκαν με σκοπό να κατανοηθούν το είδος και η έκταση του ρυπαντικού φορτίου της Σάμου. Συνολικά συλλέχθηκαν 3.092 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους βυθισμένες λέμβοι βάρους 528 κιλών, οι οποίες ανασύρθηκαν από τον βυθό της παραλίας του Γαλάζιου και μεταφέρθηκαν στον «Τυφώνα». Τα τρία κυριότερα απορρίμματα ήταν κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ. προερχόμενα από αλιευτική δραστηριότητα, κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. και πλαστικά καπάκια μπουκαλιών.

Οι κοινές ομάδες δράσης, στις οποίες συμμετείχε εθελοντικά το στρατιωτικό προσωπικό της 79ης ΑΔΤΕ, πραγματοποίησαν ταυτοχρόνως 8 καθαρισμούς. Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες καθάρισαν τις παραλίες Ασπροχόρτι, Αγία Παρασκευή, Γαλάζιο, Λειβαδάκι, Μελισσόβραχα, Πασχάλη, Πράσσο και Ψαθάκια, στις οποίες μετακινήθηκαν με συνδυασμό χερσαίων και πλωτών μέσων. Η δράση συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, παρά τη βροχόπτωση, με παράκτιους καθαρισμούς στο Πυθαγόρειο και στα Τσόπελα.

Πέραν των παράκτιων δράσεων, πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός στον βυθό της παραλίας Γαλάζιο, με τη σημαντική συμβολή του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου. Στην καταδυτική ομάδα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Στάντζος, ο Ταξίαρχος Νικόλαος Γκρέτσας, Διοικητής 79 ΑΔΤΕ, καθώς και ο Συνταγματάρχης Παύλος Ανδρικόπουλος, Υποδιοικητής 79 ΑΔΤΕ.

Τι είναι το «Typhoon Project»

Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Μοχλός του προγράμματος είναι το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων που πλέει όλο τον χρόνο απορυπαίνοντας και μεταφέροντας τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.

Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχονται αλλαγές – Πετάει εκτός 7 στους 8 οφειλέτες

ΣΥΡΙΖΑ: Με περιοδείες και ντιμπέιτ ξεκινά η μάχη των «δελφίνων»

Παράταση στο διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version