Ελεύθεροι με την επιβολή αυστηρών περιοριστικών όρων και χρηματικών εγγυήσεων που φτάνουν συνολικά το ποσό των 100.000 ευρώ αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους, οι επτά κατηγορούμενοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ρόδου, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το νησί.
Η απόφαση ελήφθη από κοινού από την ανακρίτρια και την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι οποίες έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης, καθώς δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος φυγής, τέλεσης νέων παρόμοιων αδικημάτων ή προσπάθειας συγκάλυψης στοιχείων της υπόθεσης.
Μετά το πέρας των απολογιών, και με την ογκώδη δικογραφία να περιλαμβάνει καταγγελίες για πλαστογραφημένες οικοδομικές άδειες, δωροδοκίες και ύποπτο πλουτισμό, οι κατηγορούμενοι καλούνται πλέον να δώσουν τις εξηγήσεις τους ενώπιον του φυσικού τους δικαστή κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως επικεφαλής του κυκλώματος, Στέλιος Αλεξανδρής, δήλωσε στο protothema.gr: «Η απόφαση του ανακριτή είναι σοφή, καθώς δεν κρίνει αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ή αθώοι, αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια και με όλα τα όπλα που τους δίνει ο νόμος, τους φυσικούς δικαστές τους, όταν γίνει το δικαστήριο».
Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς η υπόθεση έχει προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις στη Ρόδο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων στον μηχανισμό παραγωγής πλαστών αδειοδοτήσεων και εξυπηρέτησης συμφερόντων μέσω παρανομιών.
Τι έκριναν Ανακριτής και Εισαγγελέας
Σύμφωνα με την dimokratiki.gr, με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή κ. Ιωάννη Τούμπα και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας κ. Ευδοξίας Μηνοπούλου, αποφασίστηκαν τα εξής:
• 68χρονος αρχιτέκτονας μηχανικός: Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ
• 48χρονη προϊσταμένη Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών: Ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ
• 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης: Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ
• 55χρονος προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών: Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ
• 65χρονος υπεύθυνος Αρχείου: Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 40.000 ευρώ
• 54χρονος υπάλληλος Πολεοδομίας: Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ
• 48χρονη ιδιώτης πολιτικός μηχανικός: Ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 60.000 ευρώ
Η καταγγελία και η έρευνα
Η υπόθεση άνοιξε τον Ιούνιο του 2024, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στις αρμόδιες Αρχές. Η καταγγελία αφορούσε επίορκους υπαλλήλους της Πολεοδομίας που εξέδιδαν οικοδομικές άδειες παράνομα και έναντι αμοιβής.
Ακολούθησε πολυεπίπεδη προανακριτική έρευνα με χρήση άρσης απορρήτου, παρακολούθησης επικοινωνιών και στοχευμένες ανακριτικές ενέργειες. Η ανάλυση των στοιχείων ανέδειξε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εντός της Υπηρεσίας, με διακριτούς ρόλους και συντονισμό επιπέδου ιδιωτικής εταιρείας – μόνο που η «επιχείρηση» ήταν η εκμετάλλευση του δημοσίου μηχανισμού για ιδιωτικό όφελος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης σε συνεργασία με δύο ιδιώτες – έναν αρχιτέκτονα και μία πολιτικό μηχανικό – είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με στόχο τη χειραγώγηση πολεοδομικών φακέλων, την πλαστογράφηση αδειών και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων προσώπων με αντάλλαγμα αθέμιτο κέρδος.
Αρχιτέκτονας 68 ετών φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της ομάδας, που όχι μόνο οργάνωνε τις κινήσεις των μελών, αλλά του αποδίδεται ότι καθοδηγούσε και τον αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η συγκάλυψη και διευκόλυνση των ενεργειών του.
Φέρονται να χρησιμοποιούσαν ειδικούς όρους όπως «μαρούλια» ή «γράσο» για τα χρήματα, προκειμένου να αποφύγουν καταγραφές και εντοπισμό. Είχαν εφεύρει μεθόδους παραπλάνησης του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ (e-Άδειες), καθυστερώντας εσκεμμένα την απόρριψη φακέλων ώστε να τους επαναφέρουν όταν θα υπήρχε διαθέσιμος πελάτης. Οι χρεώσεις τους για “διευκολύνσεις” ξεκινούσαν από 5.000 ευρώ και έφταναν – κατά δήλωση καταγγελόντων – ακόμα και τα 100.000 ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι είχαν σαφώς καθορισμένους ρόλους.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr