Δικογραφία – μαμούθ για διασυνοριακή απάτη με απώλεια εσόδων ΦΠΑ για το ελληνικό Δημόσιο άνω των 10 εκατ. ευρώ, έχει στα χέρια της η ελληνική Δικαιοσύνη. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της οικονομικής αστυνομίας στο φως ήρθε ένα απίστευτο δίκτυο εικονικών εταιρειών που «εμπορεύονταν» ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, αρώματα, καλλυντικά, ρολόγια, επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα, είδη επαγγελματικής και οικιακής χρήσης, κ.ά με μόνο σκοπό «την έκδοση εικονικών τιμολογίων».

Τα έσοδα από την παράνομη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» κυριολεκτικά ζαλίζουν και σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για να ξεπλυθούν επενδύονταν σε πολυτελή οχήματα, όπως Porsche και Jaguar, αγορά ακινήτων και πλούσιες διακοπές.

Ήδη, για την υπόθεση προφυλακίστηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τις απολογίες τους στην «ευρωπαία ανακρίτρια» 11 εκ των 21 συλληφθέντων, ενώ το σύνολο των κατηγορουμένων ανέρχεται στους 62. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποτελείται από χιλιάδες σελίδες και περιλαμβάνει στοιχεία «φωτιά» για τους κατηγορούμενους και αποκαλυπτικές, για τη δράση τους, συνομιλίες.

Στον μακρύ κατάλογο των αδικημάτων που έχουν απαγγελθεί στους κατηγορούμενους από την ευρωπαϊκή εισαγγελία περιλαμβάνονται κατά περίπτωση αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία σε βάρος του δημοσίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κ.ά.

Στην υπό διερεύνηση απάτη, ωστόσο, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου αλλά και εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ (σ.σ. για το λόγο αυτό άλλωστε η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ευρωπαϊκή εισαγγελία) κεντρικό ρόλο εμφανίζεται να έχει μια μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «συμμετείχε σε υψηλού κινδύνου ασυνήθιστες συναλλαγές προβαίνοντας σε εισαγωγές από χώρες της ΕΕ (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις) προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ μέσω τρίτων ημεδαπών νομικών προσώπων (Buffers), που στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς να αποδοθεί ο αναλογών Φ.Π.Α».

Στη συνέχεια, η εν λόγω εταιρεία «μεθοδευμένα» εμφανίζεται «να προωθεί σε συνεργασία και πάλι με τρίτες ημεδαπές εταιρείες τα προϊόντα είτε στον τελικό καταναλωτή, χωρίς να αποδοθεί και πάλι ο αναλογών ΦΠΑ, είτε πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ (ενδοκοινοτικές παραδόσεις) αιτούμενες (οι τρίτες ημεδαπές εταιρείες) ακολούθως την επιστροφή Φ.Π.Α». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία «όλες οι ανωτέρω συναλλαγές λαμβάνουν χώρα μέσω διαδοχικών πωλήσεων για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τυπολογίας περίπτωσης με χαρακτηριστικά κυκλώματος εικονικών συναλλαγών (μορφή κυκλώματος carousel και απάτη τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr