Σήμερα Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησε τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα, παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Αρκουμανέα και της Διευθύντριας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ,  Φλώρα Κοντοπίδου.

Στην ενημέρωση έγινε παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ανέφερε ότι 633 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ακόμα ότι η πίεση εξακολουθεί να είναι μεγάλη σε Ημαθία, Λάρισα και Μαγνησία.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: 

«Καταλαβαίνετε ότι εν μέσω μίας πανδημίας που βιώνουμε σε όλον τον κόσμο, είναι πολύ σημαντική η διαφάνεια και η εγκυρότητα των στοιχείων.

Είναι εμφανές πόσο επικίνδυνος και θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός. Τα κρούσματα είναι υψηλά σε Βόρεια Ελλάδα, με 633 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης βαρύ φορτίο έχουν η Ημαθία και η Λάρισα.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ πιέζεται παντού, όμως αντέχει – Είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς που υπηρετούν το Σύστημα Υγείας, γιατρούς, υγειονομικούς. Τον χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί από μεγάλα λόγια αλλά από πράξεις», τόνισε αρχικά ο υπουργός Υγείας.

Ποιος είναι ο σκοπός του ΕΟΔΥ;

Είναι ένας οργανισμός που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Ήταν ένας οργανισμός που αδικήθηκε και ήταν στο φως της δημοσιότητας για άλλους λόγους. Επανιδρύθηκε το 2019 και ασχολείται με 52 μεταδιδόμενα νοσήματα.

Εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση της πανδημίας. Μας συμβουλεύει για τα ταξίδια, τα ΜΜΜ και όλες τις λειτουργίες. Διερευνά κρούσματα και συντάσσει επιστημονικά μοντέλα. Ανάλυση δεδομένων και εκτίμηση καταστάσεων».

Ο υπουργός Υγείας κατηγοριοποίησε τις δράσεις του ΕΟΔΥ:

  • Σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Στόχος του είναι η ανάλυση και η ερμηνεία δεδομένων σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις.
  • Εκδίδει πρωτόκολλα και οδηγίες για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ανιχνεύει και αναλύει νεοεμφανιζόμενες απειλές
  • Κάνει τη διερεύνηση των κρουσμάτων και εκδίδει τα μοντέλα των προβλέψεων, βάσει των οποίων εκτιμάται η κατάσταση από τους ειδικούς.
  • Αναπτύσσει δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων.
  • Διευθύνει τα κέντρα επικοινωνίας, ενημέρωσης και προσλήψεων προσωπικού στην Υγεία.
  • Έχει κάνει πάνω 2,2 εκατ. τεστ
  • Οι κινητές μονάδες έχουν κάνει 17.630 δράσεις και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 550.000 τεστ.

Διαβάστε περισσότερα:

Τηλεργασία: Μέχρι πότε παρατείνεται η εξ αποστάσεως εργασία

Alpha Bank: Αύξηση κερδών μετά από φόρους στα 130,4 εκατ. στο 9μηνο

Πόσο πωλούνται οι βίλες με… ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα – Τιμές, αποδόσεις και φωτογραφίες