search icon

Ελλάδα

Κικίλιας από Σισμανόγλειο: 77 διακομιδές λόγω φωτιάς και καύσωνα – Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο,ανακοίνωσε πως αν πρέπει να κυκλοφορήσουν έξω οι πολίτες, πρέπει να φορέσουν μάσκα υψηλής προστασίας τύπου N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5

Συνολικά, 77 πολίτες μεταφερθήκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της φωτιάς αλλά και του καύσωνα, από τις 4 χθες το μεσημέρι μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της επισκέψης του στο «Σισμανόγλειο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα το Σισμανόγλειο και το Γεώργιος Γεννηματάς.

Παράλληλα, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, να παραμείνουν στο σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Σημείωσε πως αν προσέξουμε δε θα έχουμε πρόβλημα και τόνισε ότι δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και ούτε κινδύνεψε κάποια ανθρώπινη ζωή.

Σε ανακοίνωση του εν τω μεταξύ το Εθνικό Αστεροσκοπείο, σημειώνει πως πως αν πρέπει να κυκλοφορήσουν έξω οι πολίτες, πρέπει να φορέσουν μάσκα υψηλής προστασίας τύπου N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5. που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και όχι απλή χειρουργική.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Κικίλια – Μπεχράκη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο «Σισμανόγλειο»:

ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα επισκεφθήκαμε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο που μαζί με το ΓΟΝΚ και το «Γ. Γεννηματάς» ήταν από χθες σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση, από πλευρά του Συστήματος Υγείας, αυτής της πρωτοφανούς, τεράστιας πίεσης με τις πυρκαγιές στην Αττική.

Χθες, από τις 16:00 το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 08:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

Το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, φυσικά τους πυροσβέστες μας και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς.

Σήμερα, είμαι εδώ στο Νοσοκομείο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Καθηγητή Πνευμονολογίας τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, τον οποίο για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στο αναπνευστικό και στην υγεία μας θα ήθελα παρακαλώ να ακούσετε πολύ προσεκτικά.

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται.

Συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Στέκομαι ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά για να τονίσω ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με εμάς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο.

Αυτά αν προσέξουμε, δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και βέβαια το Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες.

Ευτυχώς, απ’ ό,τι άκουσα από την αναφορά που έγινε προς τον Υπουργό, σοβαρά κρούσματα δεν υπήρξαν, ούτε μπήκε σε κίνδυνο η ζωή έστω και ενός ανθρώπου χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μάσκα για όλους- και για τα μικρά παιδιά- και στους εξωτερικούς χώρους αυτές τις ημέρες;

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)

Jumbo: Πυρά Βακάκη κατά μεταφορικών εταιρειών – Η κίνηση «ματ» που τον έσωσε

ΑΑΔΕ: Με προσωπικό ασφαλείας οι ΔΟΥ και τα τελωνεία στην Αττική

Exit mobile version