search icon

Ελλάδα

Καιρός: Με θερμικές εξάρσεις και αφρικανική σκόνη μπαίνει ο Απρίλιος – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Πού θα χτυπήσουν 31άρια - Έως και 16 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία

Ιδιαίτερα θερμή αναμένεται να είναι η φετινή Πρωταπριλιά καθώς σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός, θα υπάρχουν περιοχές που θα δουν τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Μετά λοιπόν, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Μαρτίου, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου, οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι έως και 15 με 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Κολυδάς: Με ζέστη μας αποχαιρετά ο Μάρτιος και μας υποδέχεται ο Απρίλιος

Ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του γράφει για τις δύο θερμικές εξάρσεις με κυριότερη αυτή της 1ης και 2ας Απριλίου:

Στον πρώτο χάρτη απεικονίζονται οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών από τις κανονικές τιμές στην επιφάνεια και στον δεύτερο χάρτη οι θερμοκρασίες επιφανείας.

Οι δείκτες επικινδυνότητας για πυρκαγιές δεν είναι μεγάλοι λόγω και της απουσίας ενισχυμένων ανέμων στην επιφάνεια. Πάντως λίγο προσοχή από μέρους μας, καλό είναι να υπάρχει.

Για την Κυριακή στις περισσότερες περιοχές θα έχουμε 24 με 26 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 28 βαθμούς. Τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές θα σημειωθούν θερμοκρασίες από 25 βαθμούς και πάνω, τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά 30-31 βαθμοί. Την Τρίτη θα έχουμε πτώση στα δυτικά, ενώ τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη 30 βαθμούς Κελσίου.

Λαγουβάρδος: Καιρός σαν πρωταπριλιάτικο αστείο

Στην απρόσμενη, για την εποχή, καλοκαιρία που επικρατεί στα τέλη Μαρτίου αναφέρεται ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζοντάς την σε ανάρτησή του στο Facebook ως «πρωταπριλιάτικο αστείο». Μάλιστα, οι χάρτες που παραθέτει στην ανάρτησή του είναι «κόκκινοι», δείχνοντας την πολλή ζέστη που αναμένεται.

Η ανάρτησή του:

Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο…

Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά!

Ο πρώτος χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να είναι έως και 16 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα στον χάρτη), κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι αποκλίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ακραίες!

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την ίδια εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο (δεύτερος χάρτης). Πολλές περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να έχουν την Πρωταπριλιά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιοχές των ΗΠΑ, στον Ανατολικό Καναδά και στη Γροιλανδία, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (όπως προαναφέραμε) καθώς και περιοχές της Κίνας.

* Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Μαρουσάκης για αφρικανική σκόνη: «Φύγε εσύ, έλα εσύ»

Σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

«ΦΥΓΕ ΕΣΥ – ΕΛΑ ΕΣΥ

Το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης μας αποχαιρετά και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το δεύτερο το οποίο δείχνει κάπως ηπιότερο, εκτός και αν στην πορεία το μετανιώσει κι ενισχυθεί.

Δείτε την προσομοίωση από το μετεωρολογικό μας μοντέλο. Με άγριες διαθέσεις μας ήρθε η Άνοιξη…».

Meteo: Έρχονται ακραία θερμές για την εποχή αέριες μάζες στην Ανατολική Ευρώπη και στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει τη μεταφορά ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας με την κορύφωση να αναμένεται το τρίημερο Κυριακή 31/03 – Τρίτη 02/04.

Χρησιμοποιώντας την απόκλιση της θερμοκρασίας στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), επίπεδο που χρησιμοποιούμε για την παρακολούθηση τον αερίων μαζών, οι αέριες μάζες πάνω από τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να είναι έως και 17-18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

Exit mobile version