Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τις κάλπες, όπως ο διάολος το λιβάνι. «Όχι εκλογές πάνω στα αποκαΐδια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας εμμέσως στο γάντι που του πέταξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συγκεκριμένη φάση, το πρωθυπουργικό επιτελείο εστιάζει αποκλειστικά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, η οποία θα ολοκληρωθεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Το μότο που κυριαρχεί εδώ και κάποιες ημέρες στο Μαξίμου είναι «κερδίζουμε χρόνο πάση θυσία». «Ακόμα και λίγο πριν το τέρμα η κούρσα δεν έχει χαθεί», είπε στο ΘΕΜΑ κυβερνητικό στέλεχος. Πράγματι, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να κατευνάσει την οργή που επικρατεί στην κοινωνία, εμφανιζόμενο ως αποφασισμένο για μεταρρυθμίσεις. «Θα γίνουν σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις, έστω και τώρα», προσθέτει.
Για πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ μια σφιχτή μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι η πρώτη κίνηση, ώστε να γίνει μια αναβάπτιση της έννοιας της Αριστεράς και μια συνολική επανασηματοδότηση της διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ανακοίνωση του τέλους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της αντικατάστασής της από ενιαίο φορέα με το ίδιο αντικείμενο, ο οποίος θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Παρ’ όλα αυτά η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει ούτε στην κοινωνία, ούτε στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υπό ασφυκτική πίεση χρόνου και καυσίμων. Αυτό είναι εμφανές σε όσους έχουν εικόνα των εσωκομματικών συζητήσεων. Έγινε εμφανές και στους αστυνομικούς συντάκτες που παρακολούθησαν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Μόλις τελείωσε με τις ανακοινώσεις όχι μόνον κατέβηκε και έφυγε αμέσως, αλλά μαζί του αποχώρησαν και οι υπόλοιποι, σχεδόν τρέχοντας. Ακόμη και ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εντός και εκτός κυβέρνησης που θεωρούν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Οι δυσκολίες δεν έσβησαν μαζί με τις φωτιές. Ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι σύντομα «οι εισαγγελείς θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για το Μάτι». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα καταγράφει την οργή της ελληνικής κοινωνίας για την καταστροφή και τονίζει ότι «οι φλόγες κατέστρεψαν κάτι περισσότερο, την εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες του».
Το φορτίο της πολιτικής ανάταξης του τραυματισμένου προφίλ της κυβέρνησης σηκώνεται εξ ολοκλήρου από τον Αλέξη Τσίπρα και μία χούφτα πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν πάρει κατευθυντήριες γραμμές. Σε αυτούς δεν φαίνεται να ανήκει η Ελένη Αυλωνίτου, η οποία κατάφερε να επισκιάσει ακόμα και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού με τις πρωτοφανείς δηλώσεις της. Σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει… «π@παριές».
Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο με ανακοίνωσή του απάντησε στους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς. «Τώρα πια αποκαλύπτεται σε όλους ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Η ΝΔ δε θα ακολουθήσει την Κυβέρνηση στον χωρίς σταματημό κατήφορό της στη χυδαιότητα» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ. Την Ελένη Αυλωνίτου, όμως, αναγκάστηκε να αδειάσει και η Κουμουνδούρου με την Ράνια Σβίγκου να σημειώνει μέσω Twitter: «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει τη σημερινή προσβλητική δήλωση της Ε. Αυλωνίτου για τον Κ. Μητσοτάκη. Τέτοιες αναφορές δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην πολιτική αντιπαράθεση».
Πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν πως της διαμηνύθηκε, σε ιδιαίτερα έντονο έως και απειλητικό τόνο, να ανασκευάσει δημόσια. «Λυπάμαι βαθύτατα για τις ατυχείς εκφράσεις, που χρησιμοποιήθηκαν εκ μέρους μου σε τηλεοπτική εκπομπή, ως προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο πολιτικός μου λόγος δεν συνάδει με τέτοια ρητορική, ακόμη και σε περιπτώσεις έντονης αντιπαράθεσης», έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.
Υπενθυμίζεται πως η ίδια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει προ ημερών –προκαλώντας και πάλι σάλο– ότι για τους νεκρούς στο Μάτι έπαιξε ρόλο και η έλλειψη εκπαίδευσης των πολιτών. «Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει, που δεν έχει εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος ο οποίος κάηκε μέσα στη θάλασσα γιατί νόμιζε ότι με το που θα μπει στο νερό θα είναι όλα εντάξει, αντί να προχωρήσει προς τα μέσα;»