Σύμφωνα με την τελευταία επιστολή του Νίκου Αλιβιζάτου προς τα μέλη της επιτροπής του και τους αντιπροσώπους των δέκα υποψηφίων το κόστος της ψηφοφορίας θα ανέλθει στις 400 χιλιάδες ευρώ, αλλά θα πρέπει να περιμένουν όλοι την απάντηση των εταιρειών που θα προμηθεύσουν τις ταμπλέτες, ώστε να κλειδώσει και ο χρόνος της εκλογής.
Ενδέχεται, έτσι οι κάλπες να μετακινηθούν περίπου δύο εβδομάδες, ίσως να στηθούν τις Κυριακές 19 και 26 Νοεμβρίου. Υπάρχουν, όμως, και υποψήφιοι που ζητούν περισσότερο χρόνο, προτείνοντας τις Κυριακές 3 και 10 Δεκεμβρίου.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο ανοιχτό θέμα για την οργανωτική επιτροπή. Μένει ακόμη να οριστικοποιηθεί το κόστος της κάθε ψήφου και η μορφή του μητρώου. Αρχικά είχε γίνει λόγος για 4 ευρώ (δύο για ανέργους, συνταξιούχους και φοιτητές) και δύο καταλόγους, μελών και φίλων. Με το τελευταίο διαφωνεί η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να δοθεί αίσθηση μελών μιας χρήσης. Σε ότι αφορά στο κόστος της ψήφου μέλη της επιτροπής το χαρακτηρίζουν υψηλό για τα δεδομένα της εποχής.
Ψηφοφορία σε 10 βήματα:
1. Με βάση το μοντέλο των εθνικών εκλογών και την εφαρμογή «μάθε που ψηφίζεις» ο ενδιαφερόμενος θα δίνει όνομα, επώνυμο, το όνομα του πατέρα του και το έτος γέννησης.
2. Αυτό θα γίνεται σε ένα τραπεζάκι εκτός του εκλογικού τμήματος. Θα μπορεί ακόμη να δώσει και συμπληρωματικά στοιχεία για την κατοικία, το επάγγελμά του και στοιχεία επικοινωνίας.
3. Εκεί θα γίνεται και η πληρωμή.
4. Στη συνέχεια, θα εισέρχεται στο εκλογικό τμήμα και με την ταυτότητά του θα παραλαμβάνει τα ψηφοδέλτια.
5. Ο χειριστής της ταμπλέτας θα αναζητά τα στοιχεία του στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια θα τον «ανεβάζει» στην πλατφόρμα της ψηφοφορίας, ώστε να αποφευχθεί διπλοψηφία.
6. Στη συνέχεια θα ακολουθεί τη γνωστή διαδρομή: παραβάν, κάλπη και ξανά στην εφορευτική επιτροπή για να παραλάβει την ταυτότητά του ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης, που αποδέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες.
7. Τις προηγούμενες ημέρες η εφορευτική επιτροπή θα πρέπει να έχει επιθεωρήσει τον χώρο του εκλογικού τμήματος και να εποπτεύσει μια γενικής πρόβας, στην οποία θα συμμετέχει και ο χειριστής της ταμπλέτας.
8. Θα πρέπει επίσης να έχει εκτυπώσει τα ψηφοδέλτια και να έχει παραλάβει κάλπες, παραβάν και σφραγίδες.
9. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ταμπλέτες θα δηλωθούν στην κεντρική βάση διαπίστευσης. Εκεί θα φαίνεται το εκλογικό τμήμα και ο χειριστής.
10. Παράταση θα δοθεί μόνο κατόπιν αιτήματος από κάποια εφορευτική επιτροπή.
Πηγή: protothema.gr