«Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Κατρούγκαλος επειδή, όπως είπε, «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων.
«Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει. Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ ήρθε με εκβιασμό λέγοντας ότι επειδή ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικούς και δεν θα πιάσετε τα πλεονάσματα πρέπει να κόψετε τη διαφορά. Αυτά τα δύο διαψεύστηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση για αυτό. Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Κανείς δεν δικαιούται να είναι υπερήφανος με το ύψος των συντάξεων σήμερα αλλά αυτό αντανακλά την πραγματική οικονομία. Αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι ότι αλλάξαμε ένα τοπίο άναρχο με κανόνες που ευνοούσαν τους ευνοημένους» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό στο ασφαλιστικό. Στο θεσμικό κομμάτι θα μείνει γιατί έγινε με δική μας πρωτοβουλία. Δεν εννοώ τις περικοπές του ΕΚΑΣ, αυτές ήταν κακές, αλλά τις ψήφισε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι»
Ακούστε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου στον ΘΕΜΑ 104,6 ΕΔΩ
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση επιμένει να κάνει αναφορές στο τι έκαναν οι προηγούμενοι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι λογικό να συγκρίνονται οι πολιτικές θέσεις. Το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν είναι παρθενορραφή. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε επί 40 χρόνια το σύστημα της διαπλοκής, το χρεοκοπημένο σύστημα του δανεισμού».
Κληθείς να τοποθετηθεί για τους χειρισμούς του α΄ εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «τότε κάναμε ότι μπορούσαμε για να έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη έξω από τη λιτότητα και το θέμα του χρέους. Δεν τα καταφέραμε γιατί οι συσχετισμοί ήταν συντριπτικά αντίθετοι. Έπρεπε να δώσουμε μια μάχη ακριβώς γιατί η κατάσταση της διαιώνισης της λιτότητας ήταν κακή και για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα. Άλλωστε πήγαμε σε εκλογές γιατί όλα έπρεπε να κριθούν εκ του αποτελέσματος και εκεί ο λαός κατάλαβε τι κάναμε. Ήταν μια μάχη που έπρεπε να δοθεί αλλά δεν κερδίζονται όλες οι μάχες».
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «καλύτερη δυνατή συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες» τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης «καθώς η φιλελεύθερη λιτότητα εξακολουθεί να ισχύει. Ειδικά, δε, για τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060 είπε ότι «είναι όπως το λέτε, είναι υψηλά, αλλά οι άλλες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί μέχρι 6% το ΠΑΣΟΚ και 4,5% η ΝΔ». Για το χρέος και τη δέσμευση δεκαετιών ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «το χρέος όταν μπήκαμε στα Μνημόνια ήταν 120%, λίγο μετά το PSI έφτασε στο 180%, όλες οι προβολές που κάνει το ΔΝΤ ήταν με ορίζοντα το 2060».
Όσον αφορά τη φιέστα με τις γραβάτες στο Ζάππειο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «εύλογο εορτασμό του γεγονότος ότι απαλλασσόμαστε από τα Μνημόνια που έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και όχι οικονομική».