Σε τιμές 2007, κινείται πλέον η εγχώρια αγορά κατοικιών με τις καινούριες κατασκευές, ειδικά, σε όλη την Ελλάδα αλλά και τα σπίτια στην Αθήνα γενικότερα να ξεπερνούν τα επίπεδα προ της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο του 2024 παραπέμπουν σε μία αύξηση πανελλαδικά κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, έχοντας παρουσιάσει μεν μία ελαφριά, περαιτέρω επιβράδυνση σε τριμηνιαία βάση (+10,6% το α’ τρίμηνο του 2024). Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο σχετικός δείκτης πανελλαδικά είναι στο 99,7 μία …ανάσα από το 100 που ήταν η βάση εκκίνησης το 2007.

Ακόμη ψηλότερα κινούνται τα πιο νέα σπίτια, έως 5 ετών, τα οποία εξακολουθούν να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης, στο +10,7%, με το σχετικό δείκτη να έχει ξεπεράσει πλέον τα επίπεδα του 2007 φτάνοντας το 105,3. Αντίστοιχα, τα επίπεδα του 2007 έχουν ξεπεράσει και οι τιμές των κατοικιών στη γεωγραφική περιοχή της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν στο β’ τρίμηνο κατά 9,1% και το σχετικό δείκτη πλέον στο 105,7. Στα παλιά ακίνητα όπως και στη Θεσσαλονίκη οι αξίες υπολείπονται ακόμη σε σχέση με τα επίπεδα προ δημοσιονομικής κρίσης με το δείκτη λίγο πάνω από το 96, ενώ ακόμη χαμηλότερα, στο 93 είναι ο δείκτης για τις άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Επισημαίνεται εδώ ότι η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν στο +8,3% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών και +12,1% για τη Θεσσαλονίκη, αποτυπώνοντας στην πράξη και την ανοδική πορεία συνολικά της κτηματαγοράς στη συμπρωτεύουσα, η οποία φαίνεται ότι θα επωφεληθεί περαιτέρω λόγω και του μετρό.

Η πορεία της εγχώριας αγοράς ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντίστροφή τροχιά σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κάτι το οποίο αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ε.Ε. όπου η προηγούμενη δεκαετία ήταν ανοδική. Την τελευταία διετία στην Ευρωζώνη σημειώθηκε πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες, ως απόρροια -σε σημαντικό βαθμό- της ανόδου αφενός του κόστους των οικοδομικών υλικών και αφετέρου των επιτοκίων.

Στην Ελλάδα η γεωπολιτική αστάθεια και ο υψηλός πληθωρισμός, δεν ανέκοψαν την ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων με τη ζήτηση να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα: Έλλειμμα προσφοράς σε νέες κατασκευές, άνοδος τουρισμού, βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και ισχυρές άμεσες ξένες επενδύσεις με ισχυρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το εγχώριο real estate έχουν επίσης παίξει ρόλο για την ανοδική πορεία της αγοράς, για την οποία -πάντως- η ίδια τη ΤτΕ έχει τονίσει ότι τα υφιστάμενα επίπεδα τιμών έχουν πλέον αποκλίνει σοβαρά από την αγοραστική δύναμη του Έλληνα και αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα.

Ακριβώς αυτές οι παράμετροι δυσχεραίνουν και την απόκτηση πρώτης κατοικίας και συμπαρασύρουν ανοδικά τόσο τις τιμές κατοικιών υποδεέστερων χαρακτηριστικών όσο και τα μισθώματα, έχοντας αναδείξει, ως γνωστόν το κομμάτι της στέγαση σε μείζον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη 

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Τι φέρνει η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές – Άνοιγμα σε νέους ηλικιακά επενδυτές

Καλώδιο: Σήριαλ δίχως τέλος – Xωρίς συμφωνία οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι TikTokers που… εισπράττουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ