search icon

Ελλάδα

Κατηγορηματικό «όχι» της ΟΛΜΕ στις προτάσεις Λιάκου για την Παιδεία: Είναι «απαράδεκτες»

Με ανακοίνωση 60 λέξεων - Προειδοποιεί ότι τυχόν αποδοχή του θα προκαλέσει την οξύτατη αντίδρασή της - Ποιες αλλαγές προτείνει το πορισμα

Στην κατηγορηματική απόρριψη του πορίσματος Λιάκου για τις αλλαγές στη δευτεροβάμια εκπαίδευση προχώρησε η ΟΛΜΕ.

Σε μια ανακοίνωση μόλις 60 λέξεων η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζει τις προτάσεις «απαράδεκτες» και προειδοποιεί ότι τυχόν υιοθέτησή του θα προκαλέσει «την οξύτατη αντίδραση» της ΟΛΜΕ.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή ρωγμές στο οικοδόμημα του εθνικού διαλόγου είχαν προκληθεί από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις είχαν χαρακτηρίσει τις βασικές κατευθύνσεις του πορίσματος ως νεοφιλελεύθερες.

«Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μην υιοθετήσει της απαράδεκτες προτάσεις της επιτροπής. Δηλώνουμε ότι, η τυχόν υιοθέτηση του εν λόγω πορίσματος θα προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Ομοσπονδίας. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να υπερασπίσουμε τις πάγιες θέσεις του κλάδου για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Οι προτάσεις της επιτροπής, αναφέρουν την θέσπιση εθνικού απολυτηρίου», βάσει του οποίου θα γίνεται η επιλογή των υποψηφίων φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και «πιστοποιητικού σπουδών», περιγράφει το νέο ΕΠΑΛ και την εξειδίκευση στην τεχνολογική εκπαίδευση ενώ δίνει και διεξόδους στους νέους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν κάποιον από τους δύο τύπους λυκείου με τις επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ).

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα alfavita.gr, είναι οι εξής:

– Για την εισαγωγή φοιτητών, ΑΕΙ και ΤΕΙ θα θέτουν κριτήρια ανά μαθήματα για το 20% της αξιολόγησης των υποψηφίων και το υπόλοιπο 80% θα προκύπτει από το «εθνικό απολυτήριο».

– Κάθε μαθητής θα παρακολουθεί συνολικά έξι μαθήματα, από τα οποία θα επιλέγει τα τέσσερα από τέσσερις κύκλους μαθημάτων και κάποια θα παρέχονται σε δύο επίπεδα (βασικό και υψηλό).

– Για την απόκτηση «εθνικού απολυτηρίου» θα απαιτείται συγγραφή διπλωματικής εργασίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου, συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς.

– Πιστοποιητικό σπουδών θα παίρνουν όσοι μαθητές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το εθνικό απολυτήριο. Είτε διότι απέτυχαν σε κάποιο μαθήματα είτε επειδή δεν ολοκλήρωσαν τη διπλωματική τους εργασία κτλ. Και αυτός ο τίτλος όμως θα πιστοποιεί τι ακριβώς έχει επιτύχει ο μαθητής, θα αντιστοιχεί σε ορισμένο αριθμό Ακαδημαϊκών Πιστωτικών Μονάδων του ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης προσόντων. Έτσι, οι κάτοχοί του θα μπορούν ακόμη και να διεκδικήσουν την εισαγωγή σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα, εφόσον ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει, ενώ θα μπορούν να φοιτήσουν και σε ιδρύματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε επαγγελματικά ινστιτούτα κτλ.

– Συντελεστής βαρύτητας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάλογα με τις στοχευμένες επιλογές.

Exit mobile version