Του Βασίλη Χιώτη
Μετά την είσοδο Σαββίδη η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τους νέους καναλάρχες δεν μπορεί να εκδοθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου – Οι μη αδειοδοτημένοι σταθμοί θα λειτουργούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου – Την Παρασκευή συνεδριάζει το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά
Ακόμη πιο θολό και απρόβλεπτο έγινε από χθες το τηλεοπτικό τοπίο, μετά την αποβολή της εταιρείας Καλογρίτσα από τη διαδικασία αδειοδότησης, λόγω της αδυναμίας του να καταβάλει την πρώτη δόση των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αποβολή Καλογρίτσα προκαλεί αμηχανία, αλλά και υπόγειες «μουρμούρες» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ως την Κυριακή η κυβέρνηση έκλεινε τα μάτια στις αμέτρητες παρατυπίες της εταιρείας Καλογρίτσα κατά τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, δημιουργώντας την αίσθηση προνομιακής μεταχείρισής της. Μετά τις αποκαλύψεις όμως για τα βοσκοτόπια των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», φαίνεται ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσαν τρόπο για να απαλλαγούν από τον επιχειρηματία. Και για τους λόγους αυτούς, η δήλωση για την αδυναμία καταβολής της πρώτης δόσης «λύτρωσε» το κυβερνών κόμμα που ανέπνευσε με ανακούφιση.
Τώρα όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά την ανάδειξη ως υποψήφιου καναλάρχη Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει ομολογήσει δημοσίως ότι λειτούργησε ως «λαγός» στη δημοπρασία, αυξάνοντας εικονικά τις προσφορές. Ταυτόχρονα αναγκάζεται να αναστείλει για τουλάχιστον δύο μήνες τη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών, καθώς η αποβολή Καλογρίτσα και η αντικατάστασή του από τον Σαββίδη, θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Ο κ. Σαββίδης δήλωσε χθες ότι θα είναι έτοιμος να καταβάλλει την πρώτη δόση του τιμήματος των 61,5 εκατομμυρίων ευρώ που πρόσφερε (20,5 εκατομμύρια) εντός των προσεχών τριών ημερών. Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να τον καλέσει να καταβάλλει το ποσό σε 15 ημέρες, καθώς θέλει προηγουμένως να ολοκληρώσει τον έλεγχο πόθεν έσχες των άλλων τριών υπερθεματιστών και στην συνέχεια να ελέγξει τον φάκελο Σαββίδη.
Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τους τέσσερις δικαιούχους των τηλεοπτικών αδειών δεν μπορεί να εκδοθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου και η διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ανεχθεί το εχθρικό περιβάλλον από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν για τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες και παράλληλα να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι βγαίνει εκτός μάχης ο σταθμός που θεωρούσε ως τον πλέον φιλικό της.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πρώτες δηλώσεις του κ. Σαββίδη μετά την ανάδειξή του ως προσωρινού υπερθεματιστή, καθώς ο επιχειρηματίας επέμεινε ότι θα επιδιώξει συνεργασία με τον κ. Καλογρίτσα, αλλά και με τον Δημήτρη Κοντομηνά, προσθέτοντας ωστόσο, πως αν χρειαστεί θα προχωρήσει και μόνος. Εκτιμάται ότι ο κ. Σαββίδης θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με άλλους επιχειρηματίες για την αναζήτηση συμμαχιών, ξεκινώντας πρώτα από τους ιδιοκτήτες των μη αδειοδοτημένων σταθμών.
Κυβέρνηση – Όνειρα θερινής νυχτός
Η κυβέρνηση πάντως επιμένει και μετά τις χθεσινές εξελίξεις ότι ο διαγωνισμός προχωρά, χαρακτηρίζοντας όνειρα θερινής νυχτός, τις αιτιάσεις που διατυπώνονται περί ακυρότητάς του.
Με ειδικό σημείωμα που διανεμήθηκε υπογραμμιζόταν ότι η ανάδειξη του Ιβάν Σαββίδη ως νέου υπερθεματιστή είναι απολύτως νόμιμη. Αλλά αποφεύχθηκε κάθε σχόλιο στις καταγγελίες που διατύπωσε ο νομικός σύμβουλος του ΑLPHA, Πάνος Λαζαράτος.
Ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού έθεσε ζήτημα ως προς την ίση μεταχείριση των διαγωνιζομένων, καθώς όπως καταγγέλλει το μοναδικό δωμάτιο του οποίου η είσοδος δεν καταγραφόταν καθαρά από κάμερα ήταν αυτό του κ.Καλογρίτσα.
«Ξεκίνησε η μελέτη του υλικού και υπάρχει ένα σημαντικό εύρημα. Ενώ όλες οι πόρτες όλων των διαγωνιζομένων φαίνονται από κάμερες, στην πόρτα του κ. Καλογρίτσα δεν υπάρχει κάμερα» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «τίθεται σοβαρό θέμα για το σύνολο του διαγωνισμού.
Την Παρασκευή η διάσκεψη του ΣτΕ
Κατόπιν όλων αυτών, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα συζητήσει την Παρασκευή τις ενστάσεις των καναλιών για την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, τα μέλη της θεωρούν απίθανο να ολοκληρώσουν την συζήτηση σε μια συνεδρίαση, ενώ λόγω της εξέτασης της κύριας προσφυγής των καναλιών, θα ανασταλεί και η ανακοίνωση των αποφάσεων επί των ασφαλιστικών μέτρων.
«Θα χρειαστούν πολλές Διασκέψεις ακόμα για να αποφασίσει το ΣΤΕ» υποστηρίζουν στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίες δικαστικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι μπορεί οι σχετικές αποφάσεις να καθυστερήσουν έως και το τέλος του έτους.