search icon

Ελλάδα

Καθυστερημένο… φρένο από το Μαξίμου στον Φίλη για την Εκκλησία

Ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο από το γεγονός ότι το θέμα προκαλούσε τριγμούς και στις σχέσεις με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Την έναρξη μίας επιβεβλημένης πολιτικά, υποχώρησης σάλπισε η κυβέρνηση στο μέτωπο, που είχε ανοίξει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με την Εκκλησία, αρχικά για το μάθημα των Θρησκευτικών και στη συνέχεια για το ρόλο της ιεραρχίας σε σκοτεινές εποχές για τη χώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτίμησε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μίας τέτοιας σύγκρουσης, όταν η κυβέρνηση δοκιμάζεται σχεδόν σε όλους τους τομείς, από την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα και το προσφυγικό, έως την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, με αποτέλεσμα να έχει ξεμείνει εντελώς από συμμάχους και να μετράει απλώς εχθρούς παντού!

Ο κ. Φίλης έλαβε εντολή από την κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και προήδρευε ο Αλέξης Τσίπρας, να ρίξει τους τόνους και να αρχίσει να «συμμαζέψει» το θέμα, προκειμένου να βρεθεί μία εύσχημη διέξοδος από το τούνελ στο οποίο είχε οδηγήσει τις σχέσεις με την ηγεσία της Εκκλησίας. Το κυβερνητικό επιτελείο ήταν ήδη ανήσυχο και από το γεγονός ότι το θέμα προκαλούσε τριγμούς και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, βουλευτές και στελέχη των οποίων εκφράζονταν δημόσια κατά του κ. Φίλη. Μάλιστα η κατάσταση μύριζε σύρραξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονταν κίνημα υποστήριξης του υπουργού Παιδείας με αιχμές και εναντίον των ΑΝΕΛ!

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει τελείως η κατάσταση -η οποία πάντως σε κάθε περίπτωση προκαλεί και αφήνει βαθιές πληγές στην κυβέρνηση- το Μαξίμου επέβαλε αναστροφή. «Είναι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα» διέρρεαν κυβερνητικές πηγές, ώστε να φέρουν τον υπουργό Παιδείας προ τετελεσμένης κατάστασης και να τον αναγκάσουν σε μία γραμμή, που σε ελεύθερη εκκλησιαστική ερμηνεία θα μπορούσε να έχει τίτλο… «μετανοείτε»!

Θέλοντας και μη, ο κ. Φίλης με δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη υποχρεώθηκε να κάνει το σχετικό χειρισμό, παίρνοντας πίσω τα όσα είπε σε βάρος της εκκλησίας.

«Υπάρχει μία άποψη ότι δεν πρέπει η συζήτηση να πηγαίνει στο παρελθόν αλλά να μένουμε στο παρόν και το μέλλον. Αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό. Άλλωστε εγώ δεν έκανα μία εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα του παρελθόντος. Αναφέρθηκα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία και τον ρόλο της σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Τα ζητήματα αυτά συζητούνται δημοσίως, δεν τα ανοίγω εγώ. Η ουσία της θέσης μου πρέπει να αναπτυχθεί όταν προκύψει και όχι στον θεσμικό διάλογο Εκκλησίας και κράτους» είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. «Δεν με αφορά αυτό» σημείωσε.

Ο κ. Φίλης δεν αποσαφήνισε όμως ουσιαστικά τι θα γίνει τελικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Διευκρίνισε ότι κάνει τις παραπάνω δηλώσεις ώστε να προχωρήσει το θέμα του μαθήματος, αλλά η συνέχεια παραμένει θολή: «Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν. Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα προφανώς και είναι μια επιλογή που έχει την θετική άποψη της κυβέρνησης».

Η ουσία της αντιπαράθεσης παραμένει πάντως ανοιχτή: Η Εκκλησία δεν δέχεται τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν ανταποκρίθηκε ακόμα στο άνοιγμα του κ. Φίλη ο οποίος ζήτησε συνάντηση μαζί του.

«Δεν μου έχει απαντήσει αρνητικά, έλειπε» είπε ο υπουργός προσπαθώντας να διασκεδάσει τις σημείωσε τις εντυπώσεις, όμως την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο προκαθήμενος της εκκλησίας θα δει τον Πάνο Καμμένο την Τετάρτη το μεσημέρι, με βουλευτές των ΑΝΕΛ να επιμένουν να ζητούν από τον κ. Φίλη να αποσύρει τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Exit mobile version