search icon

Ελλάδα

Καθηγητής ΕΜΠ: Αν γίνουν τα τεχνικά έργα που έχουν προταθεί, η Ποσειδώνος θα γίνει Βόλος

«Αν δείτε τους χάρτες που μας παρέχουν τον κίνδυνο να πλημμυρίσει μια περιοχή μια στα 1.000 χρόνια θα δείτε ότι οι περιοχές που πλημμύρισαν δεν ήταν στις ζώνες πλημμύρας», αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λουπασάκης

Την πλήρη αναθεώρηση αντιπλημμυρικών έργων και την άμεση βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών επισημαίνει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κάνει λόγο για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα για τα ελληνικά δεδομένα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ακόμη και μικρότερη να ήταν η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση οι συνέπειες δεν θα είχαν αποφευχθεί.

«Τα φαινόμενα που είχαμε σε Θεσσαλία και Βόλο ήταν πρωτόγνωρα. Αυτοί οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι νέα φαινόμενα για την ελληνική πραγματικότητα. Δηλαδή έχουμε πάρα πολύ έντονες βροχοπτώσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι σαν τους μουσώνες. Είχαμε τον Ιανό που ήταν πολύ μικρότερης έντασης και τώρα είχαμε αυτό το φαινόμενο που ήταν μη προβλέψιμο για τα ελληνικά δεδομένα. Αν δείτε τους χάρτες που μας παρέχουν τον κίνδυνο να πλημμυρίσει μια περιοχή μια στα 1.000 χρόνια θα δείτε ότι οι περιοχές που πλημμύρισαν δεν ήταν στις ζώνες πλημμύρας. Τα Τρίκαλα ας πούμε δεν ήταν να πλημμυρίσουν στο κέντρο τους. Άρα έχουμε ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, πολύ μεγάλης έντασης και δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν τεχνικά έργα που να μπορούν να αναστείλουν αυτές τις καταστροφές» λέει αρχικά ο καθηγητής και προσθέτει: «Αν εμείς ήμασταν λιγότεροι παρεμβατικοί με το περιβάλλον θα είχαμε λιγότερες συνέπειες».

Ο κ. Λουπασάκης εξηγεί ότι δεν υπάρχει επόμενη ημέρα, αλλά επόμενη εποχή και θα πρέπει το κράτος να κάνει έναν πιο ορθολογικό σχεδιασμό των έργων, είτε αφορά έργα διευθέτησης, είτε έργα δόμησης, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version