search icon

Ελλάδα

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα

Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25

Καταψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης. Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις δύο προηγούμενες φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, το 1991 οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές, και το 2001, 18 ώρες με 53 ομιλητές.

Τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Τασούλας, δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε “απαράμιλλο σημείο”.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ψηφοφορία της Κυριακής διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών – λόγω των υγειονομικών μέτρων – ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.

Την απόλυτη στήριξή του στο πρόσωπο του Χρήστου Σταϊκούρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επί των ημερών της καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει το νόμο Κατσέλη που προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, και τόνισε ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική φέρνει αποτελέσματα.

Αρχικά ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για την χρονική στιγμή που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας:

” Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να κινηθείτε έξω από όλα αυτά, να μείνετε αδιάφορος για τις εθνικές απειλές, για την υγεία των Ελλήνων και το μήνυμα του Κράτους Δικαίου. Και πιεσμένος προφανώς από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα, από την αμφισβήτηση που δέχεστε, επιστρέφετε σε αυτό το οποίο ξέρετε να κάνετε καλά, να διχάζετε και να παραπλανείτε. Το κάνετε αυτό επιστρατεύοντας το πιο ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο το οποίο διαθέτετε, μία πρόταση δυσπιστίας, την οποία κάνετε στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή. Κάνατε δύο λάθη μαζί σε μία κίνηση. Δεν ξέρω ποιος σας συμβουλεύει. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι επιτρέψατε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στους βουλευτές μας, να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες, αλλά και να αναδειχθεί μία μοναδική πρωτοτυπία: Μία πρόταση μομφής κατά του σημερινού Υπουργού Οικονομικών να μετατρέπεται τελικά σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Υπήρχε ένας άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα ο οποίος αισθάνθηκε πολύ άβολα αυτές τις τρεις ημέρες. Δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ήταν ο κ. Τσακαλώτος, ο δικός σας Υπουργός, που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με τη συμφωνία των τραπεζών” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επισήμανε ακόμη ότι και “ο κ. Λαφαζάνης τον οποίο τα δικά σας ΜΑΤ έδερναν όταν διαμαρτυρόταν έξω από τα Ειρηνοδικεία. Και βέβαια δεν υπήρχε ούτε ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που να μην σας θυμίσει ότι με υπογραφή Τσακαλώτου, τον Φεβρουάριο του 2019, καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη”.

Πρόσθεσε επίσης: ” ‘Ακουσα με πολύ ενδιαφέρον τις αναφορές σας στο νόμο Κατσέλη. Και επειδή δεν ήμουν απολύτως σίγουρος, ζήτησα από τους συνεργάτες μου να ανατρέξουν στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης του 2010 για να θυμηθώ τι ακριβώς είχατε κάνει εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ τότε, στο νόμο Κατσέλη. Θυμάστε τι είχατε κάνει, κ. Τσίπρα; Είχατε καταψηφίσει το νόμο Κατσέλη, τον οποίο σήμερα με τόσο ενθουσιασμό επικαλείστε. Όταν η Νέα Δημοκρατία, παρά τις επιφυλάξεις της, τον είχε υπερψηφίσει. Σας ευχαριστούμε που μας προσφέρετε απλόχερα τη δυνατότητα να επαναφέρουμε για λίγο στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας. Εσείς που καταψηφίσατε τον νόμο Κατσέλη ερίζετε τώρα με την κυρία Γεννηματά για την πραγματική ιδιοκτησία της κεντροαριστεράς. Και βέβαια ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος τότε ανήκε σε άλλους χώρους, είναι αυτός ο οποίος σήμερα εκπροσωπεί τη δική σας παράταξη βάλλοντας κατά της παράταξης από την οποία προήλθε και στηρίζοντας επιλογές τις οποίες εσείς τότε είχατε καταψηφίσει”.

Εξεφρασε την απορία γιατί δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας συνολικά εναντίον της Κυβέρνησης και περιορίστηκε μόνο στον Υπουργό Οικονομικών και αναρωτήθηκε:

“Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Εσείς, εξάλλου, δε μας έχετε καταγγείλει επανειλημμένως ως τη χειρότερη Κυβέρνηση, ως Κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων; Να σας πω εγώ το γιατί: Γιατί πολύ απλά τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, για αυτό και δεν τολμάτε να ζητήσετε εκλογές. Γιατί ξέρετε ότι σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, αυτή η Κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από εκείνη που είχε τον περασμένο Ιούλιο, όταν εκλέχθηκε. Γιατί παρά τα όποια λάθη, τα οποία πρώτος εγώ σπεύδω και να αναγνωρίσω και να διορθώσω, δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει. Γιατί παρά τις μεγάλες δυσκολίες προωθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει έμπρακτα, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Γιατί το δικό μου μέλημα, κ. Τσίπρα, θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω και όχι να διαιρώ”.

“Το νομοσχέδιο λύνει προβλήματα”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα των τραπεζών και στην μείωση των «κόκκινων» δανείων και είπε ότι το πρόβλημα με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Όπως είπε οι φορολογικές υποχρεώσεις πήγαν από τα 71,5 δισεκατομμύρια στις αρχές του ’15 στα 104 δισεκατομμύρια τον Ιούνιο του 2019. Και ασφαλιστικές υποχρεώσεις οι οποίες πήγαν από τα 13,7 δισεκατομμύρια στις αρχές του 2015 στα 35,1 δισεκατομμύρια στα μέσα του 2019.

“Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία παραδώσατε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και γιατί συνέβη αυτό, κ. Τσίπρα; Διότι εσείς που μιλήσατε σήμερα για τη μεσαία τάξη υποκριτικά ήσασταν αυτός που τη διαλύσατε. Εσείς δημιουργήσατε αυτή την πραγματικότητα του ιδιωτικού χρέους την οποία καλούμαστε εμείς τώρα να αντιμετωπίσουμε, με την υπερφορολόγησή σας, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με την πολιτική της εξόντωσης της μεσαίας τάξης, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ.Τσακαλώτου κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, το Φεβρουάριο του 2019 και την αντικατέστησε με ένα πλαίσιο εξαιρετικά περιοριστικό, το οποίο αφορούσε ένα πολύ μικρό υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Όπως είπε το πτωχευτικό νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

“Μπορεί να μην υπάρχει με το νόμο, αλλά αυτή η ατομική χρεοκοπία είναι ουσιαστικά αιώνια, διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες, ακινητοποιεί γενιές ολόκληρες, μεταφέρει βάρη σε παιδιά και σε εγγόνια. Αυτή η μάστιγα με το δικό μας νομοσχέδιο τώρα τελειώνει. Μετατρέπουμε το τέλος σε μία νέα αρχή και δίνουμε πραγματικά μία δυνατότητα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να διαγραφούν χρέη προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες, προφανώς με μία απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή. Για δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται για μία ζωή και δεν θα μπορούν ποτέ να κάνουν μία καινούργια αρχή. Γι’ αυτό και η δεύτερη ευκαιρία μετατρέπεται σε μία καινούρια πρώτη σελίδα” ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Όπως είπε η πρόβλεψη η οποία υπάρχει στο νομοσχέδιο για τη δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας από πολίτες οι οποίοι δεν έχουν, τελικά, τη δυνατότητα να κρατήσουν για κάποιο μεταβατικό διάστημα την κυριότητά της έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Διότι-όπως είπε- το πιο ευαίσθητο ζήτημα είναι η έξωση, αλλά αυτό δεν γίνεται με το νομοσχέδιο αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να μισθώσουν το σπίτι από έναν δημόσιο φορέα ο οποίος έχει την κυριότητά του και τη δυνατότητα να το αποκτήσουν πίσω σε περίπτωση που ανακάμψουν οικονομικά.

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι λόγω της αξιοπιστίας της κυβέρνησης -όπως ειπε- η χώρα “έχει τη δυνατότητα σήμερα να βγαίνει και να δανείζεται στις διεθνείς αγορές με επιτόκια τα οποία δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε, πριν από έναν χρόνο. Είδατε πόσο επιτυχημένη ήταν η πρόσφατη έξοδος στις αγορές για 15ετές ομόλογο. Έχουμε δανειστεί συνολικά 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ακριβώς για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Οπότε, κ. Τσίπρα, φοβάμαι ότι το «μαξιλάρι» δεν είναι πια δικό σας, δικό μας είναι το «μαξιλάρι», αυτή η Κυβέρνηση το δημιούργησε. Αυτή η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα σήμερα να δανείζεται από τις αγορές και να στηρίζει την πραγματική οικονομία”.

“Διαγραφή χρεών από το 2016”

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν διαγραφές χρεών εφοπλιστών και είπε ότι έγιναν “το ’16, το ’17 και το ’18” και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα:

“Αυτό δεν το λέτε, γιατί είστε υποκριτής. Είστε υποκριτής και ψεύδεστε, ακόμα μία φορά. Τότε έγιναν και ήταν το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, του κ. Στουρνάρα, που ανέδειξε αυτές τις πρακτικές. Και μιας και έχετε το θράσος σε αυτή την αίθουσα να μιλάτε για τράπεζες, να επικαλείστε τον πόνο, τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, κύριε Τσίπρα το Δεκέμβριο του 2014 η αποτίμηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες ήταν 11,62 δισεκατομμύρια, τόσο άξιζαν οι μετοχές του ελληνικού λαού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τον Ιούνιο του 2019 αυτή η αποτίμηση ήταν μόλις 1,42 δισεκατομμύρια. Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας, με την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση και έρχεστε σήμερα να επιστρέψετε στον τόπο του εγκλήματος και να μιλήσετε για ένα από τα μεγάλα δράματα της δικής σας διακυβέρνησης. Να είστε πιο προσεκτικός, λοιπόν, όταν αναφέρεστε στις τράπεζες”.

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για το άνοιγμα του τουρισμού και είπε ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούν τους βασικούς μας ανταγωνιστές, η Ελλάδα “τα κατάφερε πολύ καλύτερα αυτή τη χρονιά στον τουρισμό. Και αυτά τα 4 ή 5 δισεκατομμύρια τα οποία τελικά θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από τον τουρισμό δεν μας περίσσευαν, κ. Τσίπρα και κα. Γεννηματά, τα χρειαζόμασταν. Τα χρειάζονταν τα νησιά μας, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα. Το γεγονός ότι μπορέσαμε να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια, το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία απολύτως επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό ήταν η αιτία που είδαμε δεύτερη έξαρση στα κρούσματα, αν ίσχυε αυτό τότε χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές στον τουρισμό γιατί είδαν πολύ μεγαλύτερη έξαρση στα κρούσματα από ό,τι η Ελλάδα;”

Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα από άλλες χώρες στην πανδημία

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πανδημία και έδειξε διαγράμματα του ECDC που αποτυπώνουν την εικόνα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όπου η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Ένα άλλο διάγραμμα με τον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού όπου η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Και τέλος έδειξε διάγραμμα με τον δείκτης θετικότητας, που δείχνει το ποσοστό θετικών στα τεστ που γίνονται. Η Ελλάδα είναι στο 3,6 «πράσινη», μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες, και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όλες στο «πορτοκαλί» όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η ΝΔ παρέλαβε ΕΣΥ με 557 κλίνες ΜΕΘ και τόνισε:

“Δεν προσθέσατε σχεδόν καμία, κύριε Τσίπρα, στο Εθνικό Σύστημα. Δεν προσθέσατε σχεδόν καμία. Σχεδόν καμία δεν προσθέσατε. Μας παραδώσατε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών Εντατικών στην Ευρώπη. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας. Και σταματήστε να φωνάζετε. Ξέρουμε τα πεπραγμένα σας και οι πολίτες ξέρουν τα έργα σας. Θα τα ακούσετε όσες φορές χρειάζεται, οι δήθεν υπερασπιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της να έχει φέρει τον αριθμό εντατικών κλινών στο μέσο ευρωπαϊκό όρο μέσα στους επόμενους έξι μήνες” είπε ο πρωθυπουργός.

Exit mobile version